PlayStation-ondersteuning

PlayStation®4

Waar heb je hulp bij nodig?

Selecteer hieronder een categorie:

Terug naar Categorieën
PS4-features
Terug

PS4-features

Party, chat en profiel

Voer realtime gesprekken met andere spelers met behulp van een spraakchat in een party.

1. Druk in het beginscherm op de toets omhoog op je controller om het functiescherm te openen. Selecteer Party > Start party
  2. Selecteer Open party of Besloten party. Volg de aanwijzingen op het scherm. Wanneer je klaar bent met je selectie, begint de party.

Leer meer over trofee-instellingen, hoe je trofeeniveau wordt bepaald en hoe je trofeeën kunt synchroniseren.

Ontdek hoe je een vriendschapsverzoek stuurt, je verzoeken beheert en je vrienden op PlayStation™Network verwijdert.

Opslag beheren

Ondersteuningsvideo: maak ruimte op de opslag van de PS4-console

Om een back-up te maken van gegevens heb je een extern USB-station nodig dat geformatteerd is met FAT32 of exFAT met ten minste twee keer zoveel opslagruimte als de grootte van het back-upbestand van je PS4. Als je niet genoeg ruimte hebt om een back-up te maken van alles op je apparaat, kun je ervoor kiezen om geen back-up te maken van applicatiegegevens.

1. Selecteer Trofeeën in het functiescherm, druk op de OPTIONS-toets en selecteer Trofeeën met PlayStation Network synchroniseren
  2. Sluit het USB-station aan op je PS4-systeem.
  3. Selecteer Instellingen > Systeem > Back-ups maken en herstellen
  4. Selecteer Back-up maken.
  5. Selecteer de data waarvan je een back-up wilt maken. Het is belangrijk om een back-up te maken van opgeslagen data om te voorkomen dat je spelvoortgang verloren gaat.
  6. Wijzig de naam van het back-upbestand en selecteer Back-up
  7. Verwijder het USB-station.

Opmerking: gebruikers die zich nog nooit hebben aangemeld bij PlayStation™Network, kunnen opgeslagen data alleen herstellen op het oorspronkelijke PS4-systeem waarvan een back-up is gemaakt. Als je opgeslagen gegevens wilt herstellen op een ander PS4-systeem, moet je je aanmelden bij PlayStation Network voordat je een back-up van je gegevens maakt.

Ontdek hoe je de opslagruimte en gamegegevens op je PlayStation®4-systeem kunt beheren met behulp van online-opslag van PlayStation®Plus, systeemopslag van het PS4-systeem en USB-opslag.

Ontdek hoe je alles uit je online-opslag van PlayStation® Plus haalt.

Ontdek hoe je de harde schijf (HDD) van je PlayStation®4-systeem kunt upgraden.

Captures en uitzendingen

Je kunt een screenshot van je gameplay op een van de volgende manieren opslaan.

• Houd de SHARE-toets op je controller ingedrukt.
  • Druk op de SHARE-toets en druk vervolgens op de Driehoek-toets.
  • Druk op de SHARE-toets en selecteer Screenshot opslaan.

Ga naar Instellingen > Delen en uitzenden en selecteer een van de volgende instellingen.

• Bedieningstype SHARE-toets
  • Lengte van videoclip
  • Screenshot-instellingen
  • Instellingen voor het delen van audio
  1. Selecteer Capturegalerie in het contentgebied en selecteer een screenshot.
  2. Houd de SHARE-toets ingedrukt en selecteer een uploadbestemming.
  3. Selecteer Activiteiten om de screenshot naar PlayStation™Network te uploaden en als activiteit te delen.
  4. Voeg opmerkingen toe, kies andere opties en selecteer vervolgens Delen.
  1. Selecteer Capturegalerie in het contentgebied en selecteer een screenshot of videoclip.
  2. Druk op de OPTIONS-toets en selecteer Bewerken in SHAREfactory.
  3. Je kunt ook Bijsnijden selecteren om je videoclip snel in te korten voordat je hem deelt.

Geef de besturing over en laat iemand een van je games uitproberen, of speel de game samen, zelfs als je niet op hetzelfde systeem speelt.

Voor een optimale ervaring met Share Play moeten zowel de host als de bezoeker over een snelle internetverbinding beschikken. Raadpleeg deze informatie als je problemen ondervindt met de verbinding of de stabiliteit van Share Play.

• Over het algemeen wordt een minimale verbindingssnelheid van 2 Mbps vóór en achter het systeem aanbevolen.
  • Je kunt een schatting van je verbindingssnelheid bekijken onder Instellingen > Netwerk > Internetverbinding testen.
  • Een bedrade internetverbinding wordt aanbevolen voor het PS4-systeem.
  • Als je een wifiverbinding (draadloos) gebruikt, plaats je het PS4-systeem en het toegangspunt of de router dichter bij elkaar en zorg je ervoor dat er zich geen obstakels tussen de twee bevinden.
  • Gebruik Share Play niet terwijl andere apparaten op je netwerk een grote hoeveelheid bandbreedte gebruiken.

Remote Play

Ondersteuningsvideo: Remote Play met een PS4-console

Elke keer dat je verbinding maakt met je PS5-systeem of PS4-systeem vanaf je mobiele apparaat, neem je de volgende stappen.

1. Schakel je systeem in of zet deze in de rustmodus.
  2. Start PS Remote Play op je mobiele apparaat en selecteer vervolgens Aanmelden bij PlayStation Network. Meld je aan met hetzelfde account als je voor je systeem gebruikt.
  3. Selecteer PS5 of PS4. De app zoekt naar het systeem waarop je je met je account hebt aangemeld en maakt vervolgens automatisch verbinding met het systeem. Nadat de verbinding tot stand is gebracht, wordt het scherm van je systeem weergegeven op je mobiele apparaat en kun je PS Remote Play gaan gebruiken. Als er meerdere systemen worden gevonden, selecteer je het systeem dat je wil gebruiken.

Vanaf de tweede keer kan je het systeem selecteren waarmee je eerder verbinding hebt gemaakt.

Met de PS Remote Play-app kun je je PlayStation®5-systeem of PlayStation®4-systeem bedienen vanaf een pc of Mac die is aangesloten op een supersnel netwerk. Controleer of je pc of Mac aan de vereisten voldoet en volg onderstaande stappen om Remote Play in te stellen.

Je hoeft dit alleen te doen als je Remote Play voor de eerste keer gebruikt:

1. Ga vanuit het functiescherm naar Instellingen Verbindingsinstellingen voor Remote Play en zet Remote Play inschakelen aan.
  2. Ga vanuit het functiescherm naar Instellingen Accountbeheer > Activeren als primaire PS4 en selecteer Activeren. Je kunt deze instelling voor elk account op slechts één PS4-systeem inschakelen.
  3. Als je Remote Play wilt starten terwijl je PS4-systeem in rustmodus staat, selecteer je Instellingen Instellingen voor energiebesparing Functies instellen die beschikbaar zijn in de rustmodus. Zet vervolgens Verbinding met internet behouden en PS4 vanuit netwerk inschakelen mogelijk maken aan.

Elke keer dat je verbinding maakt met je PS5-systeem of PS4-systeem vanaf je pc of Mac, neem je de volgende stappen.

1. Schakel je systeem in of zet deze in de rustmodus.
  2. Sluit je controller aan op je pc of Mac.
  3. Start de PS Remote Play-app op je pc of Mac en selecteer vervolgens Aanmelden bij PlayStation Network.
    Meld je aan met hetzelfde account als je voor je systeem gebruikt.
  4. Als je Instellingen selecteert, kun je instellingen voor de videokwaliteit voor Remote Play configureren, zoals resolutie en framerate.
  5. Selecteer PS5 of PS4.
    De app zoekt naar het PS5-systeem of PS4-systeem waarop je je met je account hebt aangemeld en maakt vervolgens automatisch verbinding met het systeem. Nadat de app is verbonden, wordt het scherm van je systeem weergegeven op je pc of Mac en kun je Remote Play gaan gebruiken. Als er meerdere systemen worden gevonden, selecteer je het systeem dat je wilt gebruiken.

Vanaf de tweede keer kun je het systeem selecteren waarmee je eerder verbinding hebt gemaakt.

Als je systeem niet automatisch verbinding kan maken met je computer, word je gevraagd om het systeem handmatig te registreren op je pc of Mac.

Ontdek hoe je je PlayStation®Vita kunt aansluiten op een PlayStation®4-systeem voor Remote Play en Second Screen-play.

De minimaal vereiste verbindingssnelheid voor Remote Play is 5 Mbps voor zowel uploaden als downloaden. Volg onderstaande stappen om te controleren of je verbinding aan deze vereisten voldoet.

Mediaspeler

Je moet de Mediaspeler uit de PlayStation™Store downloaden voordat je content kunt afspelen en foto's kunt bekijken. Selecteer Mediaspeler in het contentgebied of Bibliotheek en selecteer vervolgens Downloaden in het scherm dat wordt weergegeven.

Als je een Blu-ray Disc™ of dvd wilt afspelen, plaats je de disc in de discsleuf en selecteer je de content in het contentgebied. Je PS4™-systemen moet de functie voor het afspelen van discs via internet (slechts eenmalig) inschakelen voordat je BD's of dvd's kunt afspelen. Nadat deze functie is ingeschakeld, hoeft je systeem geen verbinding te maken met internet om BD's of dvd's af te spelen.

1. Selecteer Tv en video in het contentgebied en selecteer vervolgens de service die je wil gebruiken.
  2. Selecteer Downloaden.
  1. Ga naar PlayStation Store en zoek Spotify om de app te downloaden.
  2. Selecteer Aanmelden of Inloggen en voer je gegevens in.
  3. Selecteer Koppel accounts.

Toegankelijkheid

Ondersteuningsvideo: Toegankelijkheidsinstellingen op PS4-consoles

De PlayStation®4-systeem is ontworpen met verschillende functies en features om te voldoen aan behoeften op het gebied van toegankelijkheid.

Als je toegankelijkheidsinstellingen wilt configureren, ga je naar   InstellingenToegankelijkheid.

1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid.
  2. Selecteer Aangepaste toetstoewijzingen.
  • Met deze instellingen kun je de toetstoewijzingen van de controller wijzigen. Bij elke wijziging worden de rollen van twee toetsen omgewisseld.
  • Houd er rekening mee dat de aanwijzingen op het scherm dan niet meer overeenkomen met de toetstoewijzingen.
  1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid
  2. Selecteer Toevoegen aan snelmenu.

Deze instelling voegt de hieronder vermelde toegankelijkheidsfuncties toe aan het snelmenu. Houd de PS-toets ingedrukt om het snelmenu weer te geven.

• Tekst-naar-spraak inschakelen
  • Kleuren omkeren
  • Aangepaste toetstoewijzingen inschakelen.
Terug naar Categorieën
Problemen met de PS4 oplossen
Terug

Problemen met de PS4 oplossen

Problemen oplossen

Als een disc vast komt te zitten in je PS4-systeem, kun je deze handmatig uitwerpen.

1. Systeem herstarten
    Hiermee wordt de Veilige modus afgesloten en het PS4-systeem normaal opgestart.
  2. Resolutie wijzigen
    Hiermee wordt de schermresolutie gewijzigd naar 480p zodra het PS4-systeem opnieuw is opgestart. Deze optie kan van pas komen bij het oplossen van problemen met lege schermen.
  3. Systeemsoftware updaten
    Hiermee kun je de PS4-systeemsoftware updaten via een directe download, USB-opslagapparaat of schijf.
  4. Standaardinstellingen herstellen
    Hiermee worden de standaard fabrieksinstellingen van de PS4 hersteld. Als je de standaardinstellingen herstelt, wordt inhoud op de systeemopslag zoals games, apps, screenshots, videoclips en opgeslagen gegevens niet verwijderd.
  5. Database reconstrueren
    Hiermee wordt de harde schijf gescand en een nieuwe database met alle content op het systeem samengesteld. Deze optie is handig als er problemen zijn met de systeemfuncties of als een spelpictogram op het Beginscherm blijft staan nadat het is verwijderd.
  6. PS4 initialiseren
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens verwijderd en wordt het PS4-systeem in de originele staat teruggebracht.
  7. PS4 initialiseren (systeemsoftware opnieuw installeren)
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens en de PS4-firmware verwijderd.
  8. HDCP-modus instellen (alleen voor PS4 Pro)
    Als je PS4 Pro-systeem is aangesloten op een 4K-tv die geen ondersteuning biedt voor HDCP 2.2 (raadpleeg de handleiding van je tv) kan het voorkomen dat er geen beeld wordt weergegeven tijdens het afspelen van 4K-games of gestreamde 4K-video. Om beeld te zien, moet je deze instelling kiezen en [2. enkel HDCP 1.40] selecteren op het volgende scherm*.

*De beeldresolutie kan hierdoor worden teruggebracht tot 1080p. Het beeld wordt in deze lagere resolutie weergegeven omdat 4K-beeld alleen kan worden weergegeven wanneer HDCP 2.2 wordt ondersteund door alle aangesloten apparaten, inclusief het beeldscherm, de HDMI-kabels en een eventueel aangesloten A/V-versterker of home cinema-systeem.

De activeringsindicatorlampjes op de PS5™- en PS4™-systemen kunnen verschillende kleuren weergeven om statusinformatie aan te geven.

Lees meer over foutcodes op PS4-systemen en hoe je deze kunt oplossen.

Ga naar de diagnostische tool voor PlayStation Reparaties voor verdere stappen en om een reparatie te regelen.

Het modelnummer en het serienummer van het PS4™-systeem vind je op de originele verpakking en op de onderkant van het PS4-systeem. We raden je aan om deze nummers bij de hand te hebben als je contact opneemt met de PlayStation-ondersteuning.

Ondersteuningsvideo: Het menu Veilige modus gebruiken op de PlayStation 4-console

Beeld en geluid

Ontdek hoe je beeld- en geluidsproblemen op je PlayStation®4-systeem kunt oplossen.

Ontdek hoe je de audio-uitvoer op je PlayStation®4-systeem kunt wijzigen.

Terug naar Categorieën
Software-update
Terug

Software-update

Systeemsoftware-updates

Als je automatisch downloaden en automatische updates wilt toestaan, stel je in dat je systeem in de rustmodus verbonden blijft met internet en automatisch updatebestanden installeert. Schakel automatisch downloaden in en zet je systeem in de rustmodus als je deze niet gebruikt.

1. Schakel je PS4-systeem uit.
    Houd de activeringstoets minimaal zeven seconden ingedrukt (totdat het systeem twee keer piept).
  2. Maak met een pc of Mac een map met de naam 'PS4' op een USB-station in de FAT32- of exFAT-indeling. Maak in deze map een andere map met de naam 'UPDATE'.
  3. Ga naar de pagina met de PS4-systeemsoftware-update en selecteer de sectie 'De systeemsoftware updaten'. Download het installatiebestand en sla het op in de map 'UPDATE'. Sla het bestand op als 'PS4UPDATE.PUP'.
  4. Sluit het USB-station met het bestand aan op je PS4-systeem.
  5. Start je PS4-systeem in de Veilige modus: houd de activeringstoets ingedrukt en laat los na de tweede pieptoon.
  6. Selecteer De systeemsoftware updaten.
  7. Selecteer Updaten vanaf USB-opslagapparaat > OK.
  8. Als het PS4-systeem het updatebestand niet herkent, controleer je of de mapnamen en bestandsnaam juist zijn. Voer de mapnamen en de bestandsnaam in en gebruik hoofdletters.

Systeemsoftware opnieuw installeren

Als je de systeemsoftware opnieuw installeert op je PS4-systeem, worden alle gegevens van je PS4-systeem verwijderd. Dit proces wordt vaak aangeduid als het herstellen van de fabrieksinstellingen of een 'harde reset'.

Als je PlayStation®-systeem langere tijd offline is geweest of als een systeemsoftware-update is mislukt, moet je mogelijk de firmware van de PlayStation handmatig bijwerken in de Veilige modus.

Ondersteuningsvideo: Installeer de PS4-systeemsoftware opnieuw
Ondersteuningsvideo: Het menu Veilige modus gebruiken op de PlayStation 4-console
Terug naar Categorieën

Gebruiksaanwijzingen

Gebruiksaanwijzing en gidsen

Zoek een gebruiksaanwijzing voor je PlayStation 4-systeem of een ander apparaat of accessoire.

Raadpleeg de gebruikershandleiding van het PlayStation®4-systeem online.

Bekijk de garantie voor je systemen en apparaten.