Föräldrakontroller på PS5™-konsoler

Så här ställer du in föräldrakontroller på PS5™-konsoler

Lär dig att konfigurera föräldrakontrollerna och begränsa ditt barns användning av spel, program och funktioner på din PlayStation®5-konsol.

Föräldrakontroller och köpgränser används tillsammans med inställningarna för familjehantering och speltid för att hantera ditt barns aktivitet på PS5-konsolen och PlayStation™Network (PSN).

Innan du kan konfigurera föräldrakontrollerna behöver du ett eget PlayStation Network-konto och ett konto för varje barn. Om du skapar barnkonton blir du automatiskt familjeöverhuvud. Om någon annan skapar barnkonton kan han eller hon utse dig till ”vårdnadshavare” så att du kan konfigurera föräldrakontroller och köpgränser.

När du konfigurerar föräldrakontroller ska du komma ihåg att justera systeminställningarna för att hindra barnen från att ändra föräldrakontrollerna.

Så här ställer du in föräldrakontroller på PS5-konsoler

Du kan ställa in föräldrakontroller via en webbläsare eller på PlayStation-konsolen:

1. Logga in på Kontohantering > Familjehantering

2. Välj det barnkonto du vill ställa in begränsningar för och välj Redigera för att justera funktioner.

1. Gå till Inställningar > Familj och föräldrakontroller > Familjehantering > Föräldrakontrolloch välj det barnkonto du vill begränsa.
  2. Med Familjehantering kan du schemalägga barnets speltid, återställa lösenordet för kontot och mycket mer. Välj Föräldrakontroller om du vill välja en förinställd nivå av föräldrakontroll för ditt barn, eller skapa egna föräldrakontroller genom att justera varje inställning individuellt.

Kontrollera följande för att se till att föräldrakontrollerna tillämpas effektivt på ditt barns spelande.

• Ditt barn har slutfört e-postverifieringen.
  • Ditt barn är inloggad på PSN på sina konsoler.

Om du ändrar inställningarna för föräldrakontroller medan barnet spelar ett spel ska du låta ditt barn logga ut och logga in igen.

Gör ett undantag för ett spel på en PS5-konsol

Om ditt barn försöker starta ett begränsat spel blockeras spelet och en skärm visas där en begäran om att spela spelet kan skickas. Ditt barn kan sedan begära att du gör ett undantag för spelet. Som familjeöverhuvud kommer du och utsedda föräldrar eller vårdnadshavare att få förfrågan.

Som familjeöverhuvud kan du, en utsedd förälder eller vårdnadshavare godkänna den mottagna begäran på följande sätt:

Som familjeöverhuvud, utsedd förälder eller vårdnadshavare besöker du följande webbplats och loggar in på ditt konto. Välj ditt barn från Familjehanteringoch välj sedan Tillåtna spel.

1. Logga in som familjeöverhuvud, utsedd förälder eller vårdnadshavare. Gå till hemskärmen och välj Inställningar > Familj och föräldrakontroller > Familjehantering
  2. Välj det barn som skickade begäran och välj Tillåtna spel. Här kan du hantera ditt barns begäran.
  • När du vill tillåta kommunikationsfunktioner följer du samma anvisningar som när du tillåter spel. Undantag för spel och kommunikationsfunktioner måste begäras separat.
  • Även om du ändrar nivån för föräldrakontrollsbegränsningar kan ditt barn fortsätta spela spel som redan har tillåtits av familjeöverhuvud, en utsedd förälder eller vårdnadshavare.

Föräldrakontroller på PlayStation 5

Med familjehantering och föräldrakontroller på PS5 kan du begränsa barnkontots åtkomst till nätverksfunktioner, program och enheter:

• Ändra speltid idag
    När du ställer in tillåten speltid för dagen visas återstående speltid. Du kan också utöka och minska barnets speltid härifrån.
  • Inställningar för speltid
    Du kan välja vilka dagar och hur länge ditt barn får spela. När barnets speltid tar slut kan du välja om de ska få ett meddelande eller om de ska loggas ut automatiskt. Tillåten speltid för dagen inkluderar speltiden på din PS4-konsol. Den totala speltiden räknas från både PS5-konsolen och PS4-konsolen.
  • Tidszon
    Ditt barns speltid återställs vid midnatt kl. 00:00 i den valda tidszonen.
  • Tillåtna spel
    Förfrågningar för att tillåta specifika spel och spel som redan tillåts visas. Du kan också tillåta spel baserat på begäran härifrån.
  • Information om familjemedlem
    Visa ditt barns inloggnings-ID (e-postadress), online-ID och namn. Namnet som visas här är det namn som angavs när ditt barns konto skapades och visas inte för andra spelare. Det här namnet visas i e-postmeddelanden som du får från PlayStation för det här kontot.
  • Återställ lösenord
    Ändra det lösenord som ditt barn använder.
  • Ange åldersgräns för att starta PS5-spel och -appar
  • Ange åldersgräns för att starta spel och appar till PS4/PS3
  • Ange åldersgräns för att starta Blu-ray Disc™
  • Ange åldersgräns för att starta DVD
  • Begränsa användning av PlayStation®VR
    PlayStation®VR är inte avsett att användas av barn under 12 år.
  • Begränsa webbanvändning
  • Skapa begränsningar för kommunikation och användarskapat innehåll
  • Åldersfilter för onlineinnehåll*
  • Ange köpgräns per månad
    Om du anger en köpgräns för ett barnkonto kan barnet spendera upp till den summan varje månad på PlayStation Store. Betalningen dras från familjeöverhuvudets plånbok.
    Om du är ”vårdnadshavare”, men inte familjeöverhuvud ska du meddela familjeöverhuvudet om du ändrar köpgränsen. Om du är familjeöverhuvud ska du tänka på att den du utser till vårdnadshavare kan ändra köpgränserna du har skapat.

Förinställningar för föräldrakontroller på PS5

• Starta PS5-spel och -appar
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är samma som eller lägre än barnets ålder.
  • Starta spel och appar till PS4/PS3
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är 15 år eller lägre.
  • Starta Blu-ray Disc™
    Kan spela upp skivor om åldersgränsen är 16 år eller lägre.
  • Starta DVD
    Begränsa inte.
  • Begränsa användningen av PlayStation®VR
    Begränsa inte.
  • Begränsa webbanvändning
    Begränsa inte.
  • Begränsa kommunikationen och användarskapat innehåll
    Begränsa inte.
  • Åldersfilter för onlineinnehåll*
    Begränsa.
  • Ange köpgräns per månad
    0
  • Starta PS5-spel och -appar
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är samma som eller lägre än barnets ålder.
  • Starta spel och appar PS4/PS3
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är 12 eller 13 år eller lägre.
  • Starta Blu-ray Disc™
    Kan spela upp skivan om åldersgränsen är 13 år eller lägre
  • Starta DVD
    Begränsa inte.
  • Begränsa användningen av PlayStation®VR
    Begränsa inte.
  • Webbanvändning
    Begränsa.
  • Kommunikation och användarskapat innehåll
    Begränsa.
  • Åldersfilter för onlineinnehåll*
    Begränsa.
  • Ange köpgräns per månad
    0
  • Starta PS5-spel och -appar
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är samma som eller lägre än barnets ålder.
  • Starta spel och appar till PS4/PS3
    Kan starta innehåll om åldersgränsen är 6 eller 7 år eller lägre.
  • Starta Blu-ray Disc™
    Kan spela upp skivan om åldersgränsen är 7 år eller lägre.
  • Starta DVD
    Begränsa inte.
  • Begränsa användning av PlayStation®VR
    Begränsa.
  • Webbanvändning
    Begränsa.
  • Kommunikation och användarskapat innehåll
    Begränsa.
  • Åldersfilter för onlineinnehåll*
    Begränsa.
  • Ange köpgräns per månad

* Detta gäller endast vissa länder eller regioner.