Gör dig redo för PS5™-konsolen

Kom igång tidigare med konfigurationen av din PS5-konsol

Gör dig redo för nästa generations spel. Följ de här enkla stegen nu, i PlayStation App eller i din webbläsare, så får du ett försprång när du konfigurerar din PS5-konsol så att du kommer åt dina spel snabbare när du får din PS5-konsol.

Det gör inget om du glömmer bort det. Du kan också utföra de här stegen när du loggar in på PS5-konsolen för första gången.

Installera PlayStation App för enkel inloggning

Vi har gjort det ännu enklare för dig att komma åt PlayStation™ Network. När du börjar konfigurera PS5-konsolen kan du fjärrlogga in på ditt konto för PlayStation™ Network på PS5-konsolen via PlayStation App eller med hjälp av kameran på den mobila enheten. Skanna bara QR-koden så loggas du in direkt.

Hitta nya spel

Gör dig redo för din PS5-konsol med nya spel. När du startar PS5-konsolen för första gången kan du hämta ett digitalt spel eller installera en spelskiva i bakgrunden för att få snabbare tillgång till nya äventyr.

Gå till PlayStation™Store via PlayStation App eller Playstation.com både för digitala spel och för att förbeställa eller köpa spelskivor, så att du är väl förberedd när du får din PS5-konsol. När du får din PS5-konsol kan du hämta köpta digitala spel till PS5-konsolens interna lagringsutrymme via PlayStation App så snart du loggar in på ditt konto för PlayStation™ Network. Med PlayStation App kan du även hantera PS5-konsolens interna lagringsutrymme om du får ont om utrymme när du hämtar ett spel. På så sätt kan du frigöra mer lagringsutrymme på distans för att slutföra installationen av spelet.

Installera spel på en enhet för utökat lagringsutrymme

Att lagra dina PS4-spel och spela dem på en utökad USB-lagringsenhet är ett utmärkt sätt att få åtkomst till dina favoritspel till PS4 på din PS5-konsol. Dina PS4-spel kommer att finnas inom räckhåll utan att du behöver använda PS5-konsolens interna lagringsutrymme. Vi rekommenderar att du gör det här för att spara utrymme på konsolens interna lagringsutrymme för PS5-spel som inte kan spelas från en enhet för utökat lagringsutrymme.

Du kan använda en USB 3.0 eller nyare lagringsenhet med kapacitet på minst 250 GB och högst 8 TB. Enheter med snabbare specifikation kan ge kortare laddningstider.

Obs! Alla enheter kan inte användas med PS5-konsolen. En enhet för utökat lagringsutrymme kan inte användas via en USB-hubb. Du kan inte ansluta två eller flera enheter för utökat lagringsutrymme samtidigt.

Om du vill använda en enhet för utökat lagringsutrymme som du tidigare har använt till din PS4-konsol ansluter du den till din PS5-konsol och ser till att du är inloggad på samma konto på din PS5-konsol. Sedan är den klar att använda. Om du använder en ny enhet som uppfyller ovanstående specifikationer kan du även formatera den som ett utökat lagringsutrymme för lagring och uppspelning av PS4-spel genom att följa stegen nedan.

Tänk på att alla data tas bort när du formaterar lagringsenheten. Om du vill behålla data bör du säkerhetskopiera dem till en annan enhet.

1. Från PS4-konsolen går du till Inställningar > Enheter > USB-lagringsenheter.

2. Välj din USB-lagringsenhet och välj Formatera som utökat lagringsutrymme.

• Se till att PS4-konsolens strömindikator är helt släckt innan du kopplar bort en enhet för utökat utrymme från konsolen. Om enheten för utökat utrymme inte kopplas från på rätt sätt kan data gå förlorade eller förstöras eller så kan PS4-konsolen eller USB-enheten skadas. Om du vill koppla bort en USB-enhet medan PS4-konsolen är påslagen håller du PS-knappen intryckt för att visa snabbmenyn innan du kopplar bort kabeln och väljer sedan Ljud/enheter > Sluta använda utökat lagringsutrymme.

• Slå inte av strömmen till PS4- eller PS5-konsolen och dra inte ur USB-enheten medan den formateras. Om du gör det kan data gå förlorade eller förstöras eller så kan konsolen eller USB-enheten skadas.

Redigera dina kontoinställningar och din profil

Du måste uppdatera sekretessinställningarna för PS5-konsolen. Du kan även välja att aktivera 2-stegsverifiering för att stärka säkerheten ytterligare. Om du vill komma åt dina spel snabbare kan du göra de här uppdateringarna direkt via PlayStation App eller Playstation.com.

Du kan uppdatera följande information som förberedelse för din PS5-konsol:

uppdatera ditt lösenord för att konfigurera säkerhetsåtgärder som att aktivera 2-stegsverifiering eller lägga till ett mobilnummer för att enklare och säkrare återställning av ditt konto. Följ de här stegen i webbläsaren:

1. gå till Kontohantering och logga in på ditt konto för PlayStation™ Network.
  2. Välj Säkerhet > Redigera och gör dina ändringar. Du kan behöva ange lösenordet igen av säkerhetsskäl.

Uppdatera din spelarprofilinformation så att den speglar din personlighet. Andra spelare som du interagerar med på din PS5-konsol kommer också att se den här informationen.

• Namn (visas endast för dina nära vänner)
  • Online-ID*
  • Profilbild
  • Avatar
  • Om
  • Språk

*Avgifter kan tillkomma för att ändra ditt online-ID.

Följ de här stegen om du vill ändra din profilinformation:

1. gå till Kontohantering och logga in på ditt konto för PlayStation™ Network.

2. Välj Profil > Redigera och gör dina ändringar.

Om du vill ändra betalningssätt kontrollerar du din transaktionshistorik och uppdaterar dina abonnemang enligt följande steg:

1. gå till Kontohantering och logga in på ditt konto för PlayStation™ Network.
  2. Välj Betalningssätt eller Abonnemang eller Transaktionshistorik och gör dina ändringar.

Förbered överföring av dina PS4-spel och sparade data

Innan du får din PS5-konsol kan du förbereda dig för de spel du vill spela.

Om du redan har en PS4-konsol och vill överföra dina spelframsteg till din PS5-konsol kan du göra det via WiFi eller en ethernet-kabel. PS5-konsolens introduktionsmeddelanden guidar dig genom den här processen, men under tiden kan du se till att du redan har hämtat och installerat de PS4-spel du vill ha på PS4-konsolens interna lagringsutrymme. Du kan även överföra dina data med en förformaterad enhet för utökat lagringsutrymme genom att följa stegen nedan.

Följ de här stegen när din formaterade enhet för utökat lagringsutrymme är ansluten till PS4-konsolen:

1. Från PS4-konsolen går du till Inställningar > Lagring.

2. Välj Systemlagring.

3. Tryck på OPTIONS och välj sedan Flytta till utökat lagringsutrymme.

4. Markera de data du vill flytta och välj sedan Flytta > OK.

5. I Snabbmenyn väljer du Ljud/enheter > Sluta använda utökat lagringsutrymme > OK.

6. Ta bort USB-enheten från PS4-konsolen och anslut den sedan till PS5-konsolen.

Skapa familjekonton på PlayStation™ Network

Dela PS5-konsolupplevelsen med familjen. Om du är myndig och har ett konto för PlayStation™ Network kan du bli familjeöverhuvud och skapa ett konto för ditt barn. Det kan du göra i avsnittet Familjehantering i kontoinställningarna.

Familjeöverhuvudet kan:

• hantera speltid.

• hantera inköp från familjeöverhuvudets plånbok.

• hantera åtkomst till spel, videoklipp och appar.

• avaktivera meddelanden och röstchatt.

• blockera videoklipp, sändningar och bilder som har skapats av andra spelare.

• utse andra vuxna i familjen till ”vårdnadshavare”. På så sätt kan de ställa in och ändra kontroller, till exempel hur mycket som kan spenderas från din plånbok, för alla barnfamiljemedlemmar.

1. gå till Kontohantering och logga in på ditt konto för PlayStation™ Network.
  2. Välj Familjehantering
  3. Välj det barnkonto du vill ställa in begränsningar för och välj Redigera för att justera funktioner.

Uppgradering: Uppgradera ett barnkonto till ett vuxenkonto

När du är tillräckligt gammal kan du uppgradera ditt barnkonto till ett vuxenkonto.

När du har uppgraderat till ett vuxenkonto kan du:

• kontrollera ditt eget konto.
  • ha egna online-ID, troféer och vänner.
  • överföra alla dina spel, videoklipp och abonnemang.
  • lägga till pengar i din egen plånbok.

När du har uppnått rätt ålder får du frågan om du vill uppgraderas till vuxen familjemedlem nästa gång du loggar in på PlayStation™ Network.

Om du valde Gör det här senare när du först uppmanades att göra det kan du ändå uppgradera genom att följa de här stegen i webbläsaren:

1. gå till Kontohantering och logga in på ditt konto för PlayStation™ Network.
  2. Välj Uppgradera ditt konto och bekräfta genom att följa anvisningarna på skärmen.
  3. Du måste logga ut och sedan logga in igen på PlayStation™ Network.

Skapa ett konto

Börja spela spel snabbare. Du kan skapa ett konto för PlayStation™ Network i din webbläsare innan du får din PS5-konsol. Med ett konto kan du komma åt PlayStation™ Network-funktioner som att hämta innehåll och kommunicera med dina vänner.

Har du redan ett konto på din PS4-konsol kan du använda det på PS5-konsolen också. Ditt PlayStation Plus-abonnemang, dina troféer, vänner och annan information synkroniseras till din PS5-konsol.

1. Gå till Kontohantering  och välj Skapa nytt konto.
  2. Följ anvisningarna på skärmen.
  3. När du har skapat ditt konto får du ett bekräftelsemeddelande per e-post. Det kan några minuter innan du ser det i inkorgen. Du kan bekräfta ditt konto i e-postmeddelandet genom att välja Bekräfta nu.
  4. Du kan nu logga in på PlayStation Network i webbläsaren, PlayStation App eller konsolen.