Justera 4K-upplösning på PS5-konsoler

Så här aktiverar och justerar du 4K-upplösning på PS5-konsoler

Läs om hur du aktiverar 4K-upplösning och justerar inställningarna för videoutdata på PlayStation®5-konsoler.

Ändra upplösning för PS5-konsoler

PS5-konsoler har funktioner för att identifiera tv-funktioner och automatiskt välja den bästa tillgängliga upplösningen. Du kan ändra upplösning med hjälp av inställningar för Videoutdata

1. Gå till Inställningar > Skärm och video.

2. Välj Videoutdata.

Information om video
Visa dina aktuella inställningar och tv-funktioner.

Upplösning
Ställ in skärmupplösningen.

Överföringshastighet för 4K-video
Justera överföringshastigheten för video med 4K-upplösning. Om du upplever flimmer på skärmen provar du med att välja -1 eller -2 för att begränsa överföringshastigheten och möjligen förbättra bildkvaliteten.

Variabel uppdateringsfrekvens
Tillåt att uppdateringsfrekvensen justeras i realtid med tv-apparater och spel som stöder variabel uppdateringsfrekvens (VRR). Resultaten varierar beroende på vilken tv du använder och om PS5-spelet du spelar har stöd för variabel uppdateringsfrekvens.

PS5™-konsoler har stöd för variabel uppdateringsfrekvens via HDMI 2.1. Andra skärmstandarder som NVIDIA  G-SYNC® och AMD FreeSync™ stöds inte.

Aktivera Tillämpa på spel som inte stöds för att få högre videokvalitet på vissa PS5-spel som inte har stöd för variabel uppdateringsfrekvens. Stäng av inställningen om du får oväntade resultat när du spelar.

HDR
Slå på och av HDR (High Dynamic Range).

Justera HDR
Finjustera ljusstyrkan och optimera HDR-återgivningen.

Deep Color-utmatning
Ger mjuk bildåtergivning.

RGB-intervall
Du bör endast ändra det här om du har en HDMI-enhet som inte sänder RGB-intervallinformation på rätt sätt.

Så justerar du visningsområdet för PS5

Om bilden på tv-apparaten ser ut att vara kapad vid kanterna eller om du ser en svart ram runt bilden kan du försöka med att justera visningsområdet:

1. Gå till Inställningar > Skärm och video > Skärm.

2. Välj Justera visningsområde

3. Följ anvisningarna på skärmen.

Vad är 4K?

4K är nästan fyra gånger högre upplösning än vanlig HD (1080p). Alla PS5-konsoler har 4K- och HDR-funktioner men vilka bildkvalitetsinställningar som är tillgängliga beror på din hemunderhållningsutrustning.

Finns det stöd för HDMI 2.1 på PS5-konsoler?

PS5-konsolen har stöd för HDMI 2.1-specifikationen, och den har även stöd för 4K 120 Hz videoutdata. Eftersom den nya tekniken inte stöds fullt ut på marknaden arbetar Sony Interactive Entertainment tillsammans med tv-tillverkare för att förbättra prestandan och ge konsolanvändare den bästa upplevelsen. Under övergångsperioden kan det uppstå problem med 4K 120 Hz.

Om inget visas på tv:n när 4K 120 Hz-signaler skickas från PS5-konsolen eller om de visas som 1080p 120 Hz bör du kontrollera följande:

• Har tv:n har stöd för 4K 120 Hz?
  • Använder tv:n den senaste fasta programvaran?
  • Använder du kabeln som medföljer PS5-konsolen eller en ultrasnabb kabel som är klassificerad för utsignal på 4K 120 Hz?
  • Är PS5-konsolen direkt ansluten till tv:n via HDM, eller till en mottagare eller annan mellanutrustning som kan påverka signalen?
  • Är PS5-konsolen ansluten till en lämplig HDMI-port (2.1) på tv:n? Mer information finns i tv-handboken. För att få stöd för HDMI 2.1 måste du eventuellt ändra inställningarna för tv:n. .
  • Är Skärm och video > Videoutdata > Upplösning angett till Automatiskt eller 2160p på din PS5?
  • Är Skärm och video > Videoutdata > Överföringshastighet för 4K-video angett till Automatiskt på din PS5?

Finns det stöd för ALLM (Auto Low Latency Mode) på PS5-konsoler?

ALLM står för Auto Low Latency Mode. När du ansluter PS5-konsoler med en HDMI-kabel skickas ALLM-signaler till utgångsenheten. Om tv:n har funktioner för det läget aktiveras ALLM och utgångsenheten börjar i läget med liten fördröjning.

• Den senaste systemprogramvaran krävs för ALLM.
  • ALLM-signaler skickas inte från PS5-konsolen när du använder medieappar.
  • Om du vill ha information om det går att använda ALLM läser du i handboken för tv:n. Om du vill ha mer information kontaktar du tillverkaren.

Har alla tv-apparater med HDMI 2.1 ALLM?
Nej. Om du vill ha information om tv:n har stöd för ALLM läser du i bruksanvisningen för den.

Vilken kabel behövs för att det ska gå att använda ALLM med PS5-konsoler?
Du bör använda den HDMI-kabel som medföljer PS5-konsolen. Alternativt så bör det gå att använda andra HDMI-kablar med ultrahög hastighet och stöd för HDMI 2.1 för ALLM.

Vilken HDMI-port på tv:n ska jag använda?
Om det finns en HDMI-port som har stöd för HDMI 2.1 använder du den till att ansluta PS5-konsolen.