Uppdatering av PS5-systemprogramvaran

Så här uppdaterar du systemprogramvaran på en PS5-konsol

För bästa möjliga PlayStation-upplevelse bör du se till att systemprogramvaran för PlayStation®5 alltid är uppdaterad till den senaste versionen.

Senaste uppdateringen av systemprogramvaran för PS5-konsoler

En uppdatering av systemprogramvaran för PS5™-konsoler släpptes 2022-10-05.

Håll PS5-konsolen uppdaterad med den senaste systemprogramvaran. Du kan också ta en titt på funktionerna som finns i uppdateringen här. Du kan se användarhandboken online i menyn Inställningar på PS5-konsolen.

Version: 22.02-06.00.01

• Den här uppdateringen av systemprogramvaran förbättrar systemets prestanda.

Version: 22.02-06.00.00

• I spelbiblioteket kan du nu skapa anpassade spellistor för att organisera dina spel bättre.
    Du kan skapa din spellista i spelbiblioteket genom att välja fliken [Din samling].
    Välj spel att lägga till i din spellista och bestäm sedan ett namn för den.
  • Vi har uppdaterat följande i Spelhjälp-funktionen:
    Spelhjälpen informerar dig nu när det finns hjälp tillgänglig på både PS5 och mobilen via PlayStation App.
    Du kan välja om Spelhjälp-aviseringar ska visas. På PS5 väljer du [Inställningar] > [Aviseringar] > [Spelhjälp]. I PlayStation App väljer du [Inställningar] > [Push-aviseringar] > [Spelhjälp].
  • HDMI-videoutdata på 1440p stöds nu.
    Innan du använder enheten kör du ett test för att se om HDMI-enheten har stöd för 1440p-utdata genom att gå till [Inställningar] > [Skärm och video] > [Videoutdata] > [Testa 1440p-utdata].
  • Vi har uppdaterat följande i Game Base:
    Du kan nu begära att partymedlemmar startar Dela skärm för att se dem spela.
    Gå till röstchattkortet, välj den partymedlem du vill skicka begäran till och välj sedan [Begär dela skärm].
  • När du går med i ett party och en partymedlem spelar ett spel som du kan ansluta till får du nu en avisering. Du kan ansluta till spelet direkt från aviseringen.
  • När du får ett meddelande kan du nu visa avsändarens profil genom att välja meddelandet och trycka på alternativknappen.
  • Vi har uppdaterat följande för [Vänförfrågningar]:
    När du accepterar en vänförfrågan i listan [Mottagna] kan du nu visa din nya väns profil i [Accepterade förfrågningar].
  • På Game Base-kortet kan du nu skicka dekaler och röstmeddelanden till dina grupper.
  • Följande funktioner har lagts till i spelhubbarna:
    Pågående aktiviteter kan nu visas tydligt längst upp på spelhubben för att göra det så enkelt och så snabbt som möjligt att komma tillbaka och fortsätta spela från rätt ställe.
    Om Spelhjälp är tillgänglig för en aktivitet visas knappen [Visa tips].
    I avsnittet [Videor baserade på ditt senaste spelförlopp] visas etiketter med information om varför videorna rekommenderas för dig, till exempel ”Snabbspel”, ”Högsta poäng” eller ”Prestation”.
  • När du använder webbläsaren kan du nu välja mellan två typer av zoomfunktioner.
    Med ”Zooma” kan du öka storleken på sakerna på sidan samtidigt som layouten justeras så att allt passar utan att du behöver bläddra åt vänster och höger.
    ”Förstora” ökar storleken på allt på sidan utan layoutjusteringar.
    Maximal zoom/förstoringsgrad är nu 500 %.
  • Vi har omorganiserat 3D-ljudinställningarna.
    De här inställningarna finns nu under [3D-ljud för TV-högtalare] och [3D-ljud för hörlurar] i [Inställningar] > [Ljud].
    Nu kan du lyssna och jämföra skillnaden mellan 3D-ljud och stereoljud på samma skärm.
  • Röstkommando har nu stöd för att söka efter innehåll på YouTube med rösten. För närvarande är Röstkommando (förhandsgranskning) endast tillgängligt på engelska för spelare med PSN-konton i USA och Storbritannien.
    Oavsett var du befinner dig på PS5, inklusive när du spelar, kan du säga ”Hey PlayStation, search for [keyword] to YouTube”. YouTube-appen öppnas och relevanta sökresultat visas.
    Hur du skriver in text med hjälp av röstindata har ändrats. Om du hade skärmläsaren påslagen behövde du tidigare vänta tills instruktionerna lästes upp innan du pratade i handkontrollen för att skriva in text med hjälp av röstindata. Nu kan du hoppa över instruktionerna genom att trycka på kryssknappen.
  • Följande förbättringar har lagts till i skärmläsarfunktionen.
    När handkontrollens knappgenvägar för knappar på skärmen visas läser skärmläsaren nu upp dem högt.
  • Vi har uppdaterat följande för fjärrspel:
    Nu är det enklare att använda tangentbordet på din PC eller Mac när du använder PS Remote Play. Vi har tagit bort textinmatningsrutan så att du kan använda tangentbordet för att skriva direkt på din PS5 eller PS4. Förutom att skriva kan du nu även använda tangentbordet för att styra spel som har stöd för det.
  • Anpassade knapptilldelningar är nu aktiverade på skärmen för inmatning av lösenord.
  • Vi har uppdaterat programvaran för trådlösa DualSense-handkontroller för att förbättra stabiliteten.
  • Ett problem som orsakade fel i systemprogramvaran i viloläge för vissa PS5-konsoler har åtgärdats.

Så här uppdaterar du systemprogramvaran för PS5-konsolen

Om uppdateringen av systemprogramvaran på PS5-konsolen har fastnat kan du starta om uppdateringen. Om det misslyckas hämtar du uppdateringsfilen nedan till en USB-enhet och följer instruktionerna nedan.

1. Använd en dator eller Mac och skapa en mapp med namnet ”PS5” på en USB-enhet som är formaterad i FAT32-format. I den mappen skapar du en ytterligare mapp med namnet ”UPDATE”.

2. Ladda ned uppdateringsfilen (knappen nedan) och spara den i mappen ”UPDATE”. Spara filen som ”PS5UPDATE.PUP”.

3. Anslut USB-enheten som filen finns på till PS5-konsolen.

4. Starta PS5-konsolen i felsäkert läge genom att trycka ned strömknappen och släppa den efter det andra pipet.

5. Välj alternativ 3 i felsäkert läge: Uppdatera systemprogramvaran.

6. Välj Uppdatera från USB-lagringsenhet > OK.

Om uppdateringsfilen inte känns igen av PS5-konsolen kontrollerar du att du har skrivit rätt mappnamn och filnamn. Ange mappnamnen och filnamnet med stora bokstäver.

Så här installerar du om systemprogramvaran för PS5-konsolen

Om du installerar om systemprogramvaran på PS5-konsolen tas alla data bort från PS5-konsolen. Detta brukar kallas fabriksåterställning eller maskinvaruåterställning.

1. Använd en dator eller Mac och skapa en mapp med namnet ”PS5” på en USB-enhet som är formaterad i FAT32-format. I den mappen skapar du en ytterligare mapp med namnet ”UPDATE”.

2. Ladda ned ominstallationsfilen (knappen nedan) och spara den i mappen ”UPDATE”. Spara filen som ”PS5UPDATE.PUP”.

3. Anslut USB-enheten som filen finns på till PS5-systemet.

4. Starta PS5-konsolen i felsäkert läge genom att trycka ned strömknappen och släppa den efter det andra pipet.

5. Välj alternativ 7 i felsäkert läge: Installera om systemprogramvara.

6. Välj Uppdatera från USB-lagringsenhet > OK.

Om uppdateringsfilen inte känns igen av PS5-konsolen kontrollerar du att du har skrivit rätt mappnamn och filnamn. Ange mappnamnen och filnamnet med stora bokstäver.

Starta om nedladdningen av systemprogramvaran till PS5-konsolen

1. Tryck på PS-knappen på den trådlösa handkontrollen för att öppna kontrollcentret och välj Nedladdningar/uppladdningar.
  2. Markera uppdateringen av systemprogramvaran och välj Visa information om feloch Försök igen.

Om nedladdningarna misslyckas flera gånger kan du uppdatera systemprogramvaran på PS5-konsolen med hjälp av en USB-enhet.

Behöver du hjälp?

Se guiden nedan om du har problem med att uppdatera systemprogramvaran på din PS5-konsol.

Version: 22.01-05.50.00

• Om du använder en tv som har stöd för ALLM (Auto Low Latency Mode) kan du justera ALLM-inställningarna under Inställningar > Skärm och video > Videoutdata > ALLM.
  • Om du väljer Automatiskt växlar tv:n automatiskt till läget med lite fördröjning när du spelar spel.
  • Om du väljer Av kommer inte ALLM att aktiveras, förutom vid utdata med variabel uppdateringsfrekvens (VRR).
  • Den här uppdateringen av systemprogramvaran förbättrar systemets prestanda.

Version: 22.01-05.10.00

Den här uppdateringen av systemprogramvaran förbättrar systemets prestanda.

Version: 22.01-05.02.00

Den här uppdateringen av systemprogramvaran förbättrar systemets prestanda.

Version: 22.01-05.00.00

I (Game Base) har vi uppdaterat följande:

• Röstchattar kallas nu för partyn.

• Vi har delat in Game Base i tre flikar: [Vänner], [Partyn] och [Meddelanden] så att du kommer åt allt enklare.

• När du startar ett party kan du välja antingen ett öppet party eller ett slutet party.
    Med ett öppet party kan dina vänner ansluta utan inbjudan. Vänner till partymedlemmar kan också ansluta.
    Ett slutet party är endast avsett för spelare du bjuder in.

• Från kontrollmenyn och korten i Game Base kan du nu göra följande:
    Se alla dina vänner under fliken [Vänner] i kontrollmenyn.
    Starta Share Play direkt från röstchattkortet. Du behöver inte längre starta Dela skärm för att använda Share Play.
    Lägga till en spelare i en grupp eller skapa en ny grupp direkt från meddelandekortet. Du kan också skicka videoklipp, bilder, snabbmeddelanden och visa en grupps delade media från det kortet.

• När någon i ett party delar sin skärm visas ikonen Sänder. Du kan kontrollera detta i fliken [Partyn].

• Funktionen Sökning efter spelare och dina vänförfrågningar finns nu under fliken [Vänner].

• Vi har gjort det enklare att tacka nej till vänförfrågningar genom att lägga till knappen [Tacka nej] i din vänlista.

Under (Hjälpmedel) har vi uppdaterat följande:

• Vi har uppdaterat följande för skärmläsaren:
    Skärmläsaren kan nu användas på ytterligare sex språk: ryska, arabiska, nederländska, brasiliansk portugisiska, polska och koreanska.
    Skärmläsaren kan nu läsa upp meddelanden.

• Nu kan du aktivera monoljud för hörlurar så att samma ljud spelas upp i både vänster och höger hörlur.
    När hörlurarna är anslutna går du till [Inställningar] > [Ljud] > [Ljudutgång] och aktiverar sedan [Monoljud för hörlurar]. Du kan också gå till [Inställningar] > [Hjälpmedel] > [Skärm och ljud] och sedan aktivera [Monoljud för hörlurar].

• Du kan visa en bock vid aktiverade inställningar så att du enkelt kan se att de är aktiverade.
    Gå till [Inställningar] > [Hjälpmedel] > [Skärm och ljud] och aktivera sedan [Visa bock vid aktiverade inställningar].

Under (Trophies) har vi uppdaterat följande:

• Grafiken på trophykorten och trophylistan har uppdaterats.

• Nu kan du se förslag på vilka trophies du kan vinna i trophy-spåraren när du spelar ett spel.

För de funktioner som finns i menyn Skapa har vi uppdaterat följande:

• Du kan nu starta Dela skärm och strömma ditt spelande till ett öppet party.

Vi har lagt till en ny funktion: Röstkommando (förhandsgranskning).

• Röstkommando (förhandsgranskning) förstår röstkommandon för att hitta och öppna spel, appar och inställningar samt styra medieuppspelning.

• Kom igång genom att gå till [Inställningar] > [Röstkommando] och aktivera [Aktivera röstkommando (förhandsgranskning)]. Sedan kan du säga ”Hey, PlayStation!” och be din PS5 att göra något.

• Du kan använda den här funktionen för att hitta och öppna spel, appar och inställningar, styra dina media utan att trycka på en enda knapp och mycket mer.

• För närvarande är röstkommando (förhandsgranskning) endast tillgängligt på engelska för spelare med PSN-konton i USA och Storbritannien.

Vi har lagt till stöd för ukrainska.

Andra uppdaterade funktioner

• Vi har gjort följande förbättringar i spelbiblioteket:

• Under fliken [Din samling] kan du nu filtrera dina spel efter genre för att snabbare hitta de spel du vill spela.

• Vi har fäst PlayStation Plus-ikonen till vänster i hemskärmen för spel.

• Nu kan du lösa in månatliga spel snabbare.

• PS Plus-spelsamlingar går att nå enkelt från hemskärmen.

• Vi har lagt till en knappguide som visar hur du laddar om och zoomar när du använder webbläsaren.

• Om du vill anmäla något som någon i ett party har sagt finns det nu visuella indikatorer som du kan använda för att identifiera vem som pratade. Det underlättar för PlayStations säkerhetsteam att vidta lämpliga åtgärder baserat på din anmälan.

• Vi har gjort konsolen tryggare för barnkonton:

• När de tittar på ett köpt eller installerat spel som är begränsat för dem döljs spelets bakgrundsbild.

• Aktivitetskort, som de som visas i kontrollcentret eller spelhubben, visas inte för åldersbegränsade spel.

• Nu kan du behålla valda spel eller appar på hemskärmen.

• När du fokuserar på ett spel eller en app trycker du på alternativknappen för att öppna alternativmenyn och väljer [Behåll på hemskärmen] De spel och appar du väljer att behålla stannar kvar på hemskärmen.

• Du kan behålla högst 5 spel och appar på varje hemskärm.

• Du kan nu ha ytterligare tre spel och appar på hemskärmen.

• Vi har ändrat utseendet på användarhandboken för att göra den lättare att läsa. Om du föredrar det gamla utseendet kan du ändra tillbaka till det.

• Vi har nu stöd för fler emojier.

• Vi har ändrat tangentbordslayouten för polska.

• Vi har uppdaterat programvaran för trådlösa DualSense-handkontroller för att förbättra stabiliteten.

Meddelanden

• Hämta och installera aldrig andra uppdateringar än de officiella uppdateringsfiler som tillhandahålls av Sony Interactive Entertainment online. Hämta eller installera inte uppdateringar med någon annan metod än de som beskrivs i dokumentationen till PS5-konsolen eller på den här webbplatsen. Om du laddar ned eller installerar uppdateringar från en annan källa, med en annan metod eller på en konsol som har ändrats eller modifierats på något sätt finns det risk för att konsolen slutar fungera som den ska. Då kanske det inte heller går att installera den officiella uppdateringen. Om du utför något av detta kan det leda till att systemets garanti upphör att gälla, samt påverka dina möjligheter att få garantiservice och reparationsservice från Sony Interactive Entertainment.
  •  Installera inte systemprogramvaran direkt före eller efter ett strömavbrott.
  • Stäng inte av konsolen under installationen. Om installationen avbryts kan konsolen skadas.
  •  Vissa program och visst material kan eventuellt inte användas förrän du har uppdaterat systemprogramvaran på konsolen.

Systemprogramvara

Genom att använda eller öppna systemprogramvaran samtycker du till att omfattas av alla befintliga villkor i avtalet. Om du vill läsa en aktuell kopia av det här avtalet som kan skrivas ut går du till http://doc.dl.playstation.net/doc/ps5-eula/.

Sony Interactive Entertainment kan när som helst och efter eget gottfinnande ändra villkoren i detta avtal, inklusive alla villkor i PS5-systemets dokumentation eller handbok, eller påhttp://doc.dl.playstation.net/doc/ps5-oss/index.html.

Kontrollera den här webbplatsen regelbundet för att se eventuella ändringar i avtalet.

Uppdateringar av systemprogramvaran, inklusive säkerhetsuppdateringar, släpps till PS5-konsolen då och då. Uppdateringarna är nödvändiga för att konsolen ska fungera som den ska.

Du får ett meddelande om nya uppdateringar av systemprogramvaran om konsolen är ansluten till internet eller när du sätter i en spelskiva som kräver en senare version av systemprogramvaran. Dessutom kan du alltid gå tillbaka till den här sidan för att se de senaste tillgängliga uppdateringarna.

SIE rekommenderar att du alltid installerar den senaste uppdateringen så snart som möjligt efter att uppdateringen har släppts. Om du inte gör det kan konsolen utsättas för säkerhetsrisker och eventuellt sluta fungera som den ska.