PS4 Pro: 4K och HDR-guide

Lär dig hur du konfigurerar 4K och HDR på din PlayStation®4 Pro.

Vad är 4K?

4K är nästan fyra gånger högre upplösning än vanlig HD (1080p). Även om alla PS4-system har HDR-funktion kan du bara få 4K med PS4 Pro-systemet. Det beror på ditt hemmaunderhållningssystem vilka funktioner för högre bildkvalitet du kan använda. PS4 Pro väljer automatiskt den bästa tillgängliga upplösningen.

När du har en PlayStation®VR-processorenhet och headset anslutna till PS4 Pro kan det begränsa den upplösning som visas på tv:n.

PS4 Pro: Så här aktiverar du 4K-upplösning

Du kan endast få dynamisk 4K med ett PS4 Pro-system anslutet till en 4K-kompatibel visningsenhet (t.ex. 4K-tv, 4K-projektor) med en Premium HDMI-kabel.

Du måste aktivera 4K på både ditt PS4 Pro-system och din 4K-kompatibla visningsenhet. Du måste även aktivera den här inställningen på alla andra enheter mellan din PS4 Pro- och 4K-kompatibla visningsenhet (t.ex. 4K-kompatibelt hemmabiosystem/AV-mottagare)

Se handboken för din visningsenhet för att säkerställa:

• att du ansluter PS4 Pro-systemet till rätt 4K HDMI-ingång. Kontrollera det här för alla enheter som är anslutna mellan din PS4 Pro- och 4K-kompatibla visningsenhet.
  • att visningsenheten stöder 4K/60 Hz. Om den inte gör det kan bilden skalas ned till 2K/60 Hz.
  • Se till att du använder Premium HDMI-kablar för att ansluta alla enheter i kedjan. Här kan du läsa mer om Premium HDMI-kablar.

Alla 4K-kompatibla visningsenheter är olika, så du måste läsa enhetens handbok för detaljerade instruktioner.

1. Öppna inställningsmenyn för din 4K-kompatibla enhet.
  2. Hitta upplösningsinställningarna och aktivera 4K.
  3. Upprepa de här stegen för alla enheter mellan din PS4 Pro- och 4K-kompatibla visningsenhet.

PS4 Pro-systemet bör automatiskt aktivera 4K om det upptäcker en ansluten 4K-kompatibel enhet. Så här kontrollerar du att 4K och högsta möjliga upplösning är aktiverade:

1. Från hemskärmen går du till Inställningar > Ljud och bildskärm > Inställningar för videoutdata.
  2. Ställ in upplösningen på 2160P - YUV420 eller 2160p- RGB.
  3. Om du ställer in upplösningen på Automatisk ställs PS4 Pro-systemet in på högsta möjliga tillgängliga upplösning för den visningsenhet som det är anslutet till och innehållet som spelas upp/strömmas.
  4. Starta ett 4K-kompatibelt spel* eller en strömningstjänst.

*Vissa spel kräver att du aktiverar 4K i spelmenyn. Läs i spelhandboken om du vill veta mer.

Obs! Vissa alternativ kan vara gråtonade (inte tillgängliga) om 4K-visningsenheten inte har stöd för dessa upplösningar.

Jag kan inte få någon bild eller 4K/HDR på mitt PS4 Pro-system

Det beror på vissa kompatibilitetsbegränsningar för vissa 4K-tv-modeller.

Om du inte ser någon bild när du har anslutit ditt PS4 Pro-system till din 4K-kompatibla tv gör du så här:

1. Öppna felsäkert läge på ditt PS4 Pro-system.
  2. Välj alternativ 8: Ställ in HDCP-läge
  3. Välj endast HDCP 1.4
  4. Systemet startas om automatiskt när du väljer OK.

Nu borde du få bild på tv:n. Du kanske inte får 4K eller HDR för visst innehåll eller vissa appar när HDCP 1.4 är aktiverat.

1. Stäng av PS4 Pro igen genom att hålla ned strömknappen tills du hör ett andra pip. När den har stängts av går du till felsäkert läge igen på samma sätt som tidigare.
  2. Välj nu alternativ 2: Ändra upplösning. Du uppmanas att starta om systemet och välja en upplösning.
  3. När systemet har startats om väljer du 2160p - YUV420 som upplösning. Nu borde du få bild på tv:n.
  4. Stäng av din PS4 igen och starta om den i felsäkert läge en sista gång.
  5. Välj alternativ 8: Ställ in HDCP-läge och välj sedan alternativ 1: Automatisk.

Om du fortfarande har problem efter att du har utfört de här stegen kontaktar du tv-tillverkaren för ytterligare hjälp.

• Kontrollera att du använder rätt HDMI-ingång. De flesta 4K-visningsenheter har särskilda HDMI-portar för 4K-upplösning. I enhetens handbok finns information om vilken port du ska använda.
  • Se till att alla HDMI-kablar mellan PS4 Pro och tv:n är Premium-certifierade (v1.4+). HDMI-kabeln som medföljer PS4 Pro är lämplig.
  • Kontrollera tv-inställningarna och se till att UHD Colour är inställd på ”on”. (gäller inte alla tv-modeller)
  • Se till att det innehåll du spelar upp har stöd för 4K eller HDR. Vissa spel kräver att 4K eller HDR aktiveras i spelmenyn.