Updated 16 maja 2017

Tryb bezpieczny systemu PlayStation 4

W tym artykule dowiesz się co to jest tryb bezpieczny w systemie PlayStation 4 i sposób jego działania.

 
 

Co to jest tryb bezpieczny?

Tryb bezpieczny umożliwia uruchomienie systemu PlayStation 4 z minimalnym zestawem wymaganych funkcji. W trybie bezpiecznym system zapewnia dostęp do opcji umożliwiających skorygowanie problemów i normalne uruchomienie systemu PlayStation 4.

Korzystanie z opcji Trybu bezpiecznego nie jest zalecane, jeśli system PlayStation 4 działa normalnie. Użycie niektórych opcji może skutkować utratą danych.

Jak uruchomić system PlayStation 4 w trybie bezpiecznym?

  1. Wyłącz PlayStation 4 poprzez naciśniecie przycisku zasilania na panelu przednim. Przed wyłączeniem urządzenia wskaźnik zasilania przez chwilę miga.
  2. Po wyłączeniu PlayStation 4 naciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania. Zwolnij przycisk po usłyszeniu dwóch krótkich sygnalów dzwiękowych: pierwszy zostaje wyemitowany w momencie naciśnięcia przycisku, a drugi 7 sekund pózniej.
  3. Podłącz kontroler DUALSHOCK®4 przy użyciu przewodu USB, a następnie naciśnij przycisk PS.

Jakie są opcje trybu bezpiecznego?

W trybie bezpiecznym dostępne są następujące opcje:

  1. Uruchom ponownie system - sluży do zakończenia trybu bezpiecznego i ponownego, normalnego uruchomienia systemu PlayStation 4.
  2. Zmień rozdzielczość - Sluży do zmiany rozdzielczości ekranu na 480p w czasie ponownego uruchamiania systemu PlayStation 4.
  3. Aktualizuj oprogramowanie systemu - umożliwia aktualizację oprogramowania systemu PlayStation 4 za pośrednictwem Internetu, dysku USB albo płyty.
  4. Przywróc ustawienia domyślne - powoduje przywrócenie fabrycznych ustawienń domyślnych systemu PlayStation 4.
  5. Odbuduj bazę danych - skutkuje przeskanowaniem dysku i utworzeniem nowej bazy danych całej zawartości. Ta operacja może zająć dużo czasu, w zależności od rodzaju i liczby elementów danych.
  6. Zainicjuj PlayStation 4WAŻNA INFORMACJA: wykonanie tej czynności spowoduje utratę wszystkich danych i ustawień. Powoduje usuniecie wszystkich danych użytkowników i przywrócenie systemu PlayStation 4 do stanu, w którym znajdował się w momencie rozpakowania z pudełka. Jest to opcja identyczna z opcja [Zainicjuj PlayStation 4] dostępna w menu (Ustawienia). Oprogramowanie systemu (oprogramowanie sprzętowe) nie zostaje usunięte.
  7. Zainicjuj PS4 (zainstaluj ponownie oprogramowanie systemu)WAŻNA INFORMACJA: wykonanie tej czynności spowoduje utratę wszystkich danych na dysku twardym, włącznie z oprogramowaniem systemu. Pojawi się wiadomość o podłączeniu nośnika USB z oprogramowaniem systemu. Oznacza to, że można potwierdzić wybór.
  8. Ustaw tryb HDCP (PlayStation Pro) - Jeśli system PS4 Pro jest podłączony do telewizora 4K który nie wspiera HDCP 2.2 (proszę sprawdź w podręczniku użytkownika Twojego telewizora) jest możliwe, że system nie będzie mógł wyświetlić obraz podczas grania w 4K lub podczas nadawania wideo w 4K. Aby zobaczyć obraz, należy wybrać tę opcję i dalej wybrać [2. HDCP Tylko 1.40 ] na następnym ekranie*.

*Możliwe, że ta opcja ograniczy rozdzielczość do 1080p. Obraz 4K może być wyświetlony tylko jeśli tryb HDCP 2.2 ma wsparcie wszystkich podłączonych urządzeń, w tym telewizora, kabli HDMI , wzmacniacza AV bądź zestawu kina domowego.

Jeżeli wciąż doświadczasz problemów ze swoją PlayStation 4, kliknij tutaj aby zlecić zwrot online Twojego systemu.