Toegankelijkheidsinstellingen op PS5-consoles

Toegankelijkheidsinstellingen gebruiken op PS5-consoles

Leer hoe je de instellingen van je controller kunt aanpassen, de zoomfunctie voor het beeldscherm kunt instellen en ondertiteling kunt inschakelen met behulp van toegankelijkheidsinstellingen op PlayStation®5-consoles.

Toegankelijkheidsinstellingen voor een PS5™-console

Als je toegankelijkheidsinstellingen wilt configureren, ga je naar het beginscherm en selecteer je Instellingen> Toegankelijkheid.

De controllerinstellingen  op PS5-consoles aanpassen

1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid.
  2. Selecteer Controllers en vervolgens een van de volgende controllerinstellingen:
  1. Zet Aangepaste toetstoewijzingen inschakelen aan om toetstoewijzingen van knoppen en joysticks te configureren.
  2. Selecteer een controllertoets om de toewijzing ervan te wijzigen. Als je klaar bent, selecteer je Toepassen.
    Je kunt Reset selecteren als je wilt terugkeren naar de standaardtoewijzingen.
  3. Selecteer Linker en rechter joysticks omwisselen om de functionaliteit van de linker- en rechter joysticks om te wisselen.

Stel de intensiteit van de trilfunctie van de controller in.

Stel de intensiteit van het triggereffect in. Met het triggereffect voel je verschillende niveaus van spanning en weerstand op de L2- en R2-knoppen als reactie op je gameplay. Ervaar deze functie in games die dit ondersteunen.

De vertraging voor indrukken en vasthouden instellen voor de PS-toets of de maak-toets.

De vertraging staat voor de tijd tussen het indrukken van de toets en het moment dat het indrukken door de controller wordt geregistreerd.

Het weergavegebied op PS5-consoles vergroten

1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Beeldscherm en geluid > Zoom.
  2. Schakel Zoom inschakelen in.

Als je weergavegebied aanpassen aan beweging inschakelt, beweegt het weergavegebied automatisch mee met jouw bewegingen als je ingezoomd bent.

1. Druk als je je in het scherm bevindt dat je wilt vergroten, tegelijkertijd op de PS-toets en de vierkant-toets.
    De zoominstellingen veranderen bij elke druk op de knop. Je kunt de rechterjoystick gebruiken om het weergavegebied te verplaatsen.
  2. Wanneer de zoominstellingen naar wens zijn, druk je op de X-toets.
    De zoominstellingen en -weergave zijn ingesteld en je kunt ingezoomd verder gaan. Als Weergavegebied aanpassen aan bewegingen is ingeschakeld, beweegt het weergavegebied automatisch mee met je bewegingen als je ingezoomd bent.

De zoomfunctie is niet beschikbaar bij sommige functies of apps, zoals:

• tijdens Remote Play
  • terwijl je uitzendt
  • terwijl je een scherm deelt via Gedeeld scherm of Share Play.
  • terwijl je PlayStation VR gebruikt.

Wanneer je bepaalde functies gebruikt, bijvoorbeeld als je een game speelt of media vanaf een disc afspeelt, beweegt het weergavegebied niet, zelfs niet als Weergavegebied aanpassen aan beweging is ingeschakeld.

1. Druk, terwijl je bent ingezoomd, tegelijkertijd op de PS-toets en de vierkant-toets.
    Je keert terug naar het scherm voor het aanpassen van de vergroting en het weergavegebied.
  2. Druk op de cirkel-toets om het zoomen te beëindigen.

Beeldscherm en tekstinstellingen op PS5-consoles aanpassen

1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Beeldscherm en geluid.
  2. Maak een keuze uit de volgende beeldscherm- en tekstinstellingen

Tekst- en achtergrondkleuren op het scherm omkeren. Als deze instelling is ingeschakeld, wordt HDR (high dynamic range) uitgeschakeld.

Schakel Kleurenfilter inschakelen in en kies een Kleurenfilter om alternatieve kleuropties te bieden.

Versleep de schuifregelaar om de kleurintensiteit aan te passen.

Tekstgrootte wijzigen.

Schakel deze optie in om tekst vet weer te geven.

Schakel deze optie in om de kleur van tekst en achtergronden te wijzigen om het contrast en de leesbaarheid te verbeteren.

Er staat een vinkje bij de ingeschakelde instellingen, zodat je eenvoudig kunt zien of ze zijn ingeschakeld.

Stel de horizontale tekstschuifsnelheid in.

Schakel deze optie in om bewegingseffecten en beweging van het scherm te verminderen.

Schermlezer inschakelen op PS5-consoles

Schermlezer leest tekst op het scherm hardop. Het biedt ook gesproken aanwijzingen voor het bedienen van de console.

Let op: de schermlezer is alleen beschikbaar in bepaalde talen. De taal die door de schermlezer wordt gesproken, is gekoppeld aan de taal van je console.

1. Ga naar het beginscherm en selecteer Instellingen > Toegankelijkheid
  2.  Schermlezer inschakelen.

Je kunt de volgende handelingen uitvoeren wanneer tekst hardop wordt voorgelezen.

• Pauzeren/Spelen
    Druk tegelijkertijd op de PS-toets en de driehoek-toets.
  • Begin met lezen vanaf het begin
    Druk tegelijkertijd op de PS-toets en de R1-toets.

Schermlezer inschakelen
Schakel de schermlezer in of uit.

Spraaksnelheid
Stel de snelheid van de spraak in.

Spraaktype
Kies een stem.

Spraakvolume
Versleep de schuifregelaar om het volume van gesproken tekst aan te passen.

Schermlezer is momenteel beschikbaar in de volgende talen:

Arabisch

Japans

Nederlands

Koreaans

Engels

Pools

Frans

Portugees

Duits

Russisch

Italiaans

Spaans

Ondertiteling inschakelen bij media op PS5-consoles

De ondertiteling beschrijft wat er op je scherm wordt gezegd en geeft tekst weer voor audiosignalen wanneer je bepaalde content kijkt.

1. Ga naar Instellingen> Toegankelijkheid> Ondertiteling
  2. Schakel Ondertiteling weergevenin.

Wat je bekijkt, bepaalt standaard de manier waarop ondertiteling wordt weergegeven.

Als je wil aanpassen hoe ondertiteling er op je scherm uitziet, selecteer je Instellingen voor ondertitels voor slechthorenden en schakel je Ondertitels voor slechthorenden weergeven zoals aangegeven door content uit en configureer je het volgende:

• Lettergrootte, kleur, randen en opaciteit.

• Achtergrondkleur en matheid, vensterkleur en ondoorschijnendheid.

Chattranscriptie inschakelen op PS5-consoles

De functie chattranscriptie (spraak-naar-tekst en tekst-naar-spraak) converteert de stemmen van andere spelers in spraakchat in party's en ondersteunde games, en leest de tekst die je invoert hardop voor aan andere spelers. Chattranscriptie in de gamechat is alleen beschikbaar in games die dit ondersteunen.

1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Chattranscriptie.
  2. Chattranscriptie inschakelen:

Schakel chattranscriptie in of uit.

Kies een van de beschikbare talen. De tekst die je invoert, wordt hardop voorgelezen en de tekst die je hardop spreekt, wordt in deze taal getranscribeerd naar andere spelers als ze ook gebruikmaken van chattranscriptie. Standaard wordt de taal van je console gebruikt als je gesproken taal. Als je consoletaal niet wordt ondersteund, wordt de gesproken taal standaard ingesteld op Engels.

Chattranscriptie is beschikbaar in de volgende talen:

Engels Italiaans
Frans Japans
Duits Spaans

Kies een spraaktype om je te vertegenwoordigen. Andere spelers in de spraakchat horen deze stem wanneer de tekst die je invoert hardop voor hen wordt voorgelezen.

Als je chattranscriptie wilt gebruiken, moet je deelnemen aan een party-spraakchat.

Nadat je chattranscriptie hebt ingesteld, worden de stemmen van andere spelers omgezet in tekst en verschijnen ze aan de rechterkant van de spraakchatkaart.

Als je wilt kun je je toetsenbord voor je laten praten. Selecteer Zeg iets en gebruik het toetsenbord op het scherm om tekst in te voeren. De tekst die je invoert wordt hardop voorgelezen aan de andere spelers in het Spraaktype dat je hebt gekozen.

Gebruik Multitasken om te zien wat andere spelers in je spraakchat zeggen terwijl je ook ergens anders mee bezig bent.

1. Druk op de Options-toets of selecteer Multitasken op de kaart spraakchat en selecteer vervolgens Beeld-in-beeld of Vastmaken aan zijkant.
  2. Druk tweemaal snel op de PS-toets om chattranscriptie te gebruiken om tekst in te voeren in de schermindeling Beeld-in-beeld of Vastmaken aan zijkant in een spraakchat.

Mono-audio voor hoofdtelefoons inschakelen

Met mono-audio voor hoofdtelefoons kun je dezelfde audio afspelen via zowel de linker- als de rechterkant van je hoofdtelefoon.

1. Ga naar Instellingen > Geluid > Audio-uitvoer.

2. Selecteer Hoofdtelefoon > Mono-audio voor hoofdtelefoons.