4K-resolutie aanpassen op een PS5-console

4K-resolutie inschakelen en aanpassen op een PS5-console

Ontdek hoe je 4K-resolutie kunt inschakelen en de instellingen voor video-uitvoer op je PlayStation®5-console kunt aanpassen.

De resolutie op de PS5-console wijzigen

Je PS5™-console detecteert de mogelijkheden van je tv en selecteert automatisch de best beschikbare resolutie. Je kunt de resolutie wijzigen met de instellingen voor video-uitvoer

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video.

2. Selecteer Video-uitvoer.

Informatie over video-uitvoer
Hiermee bekijk je de huidige instellingen en mogelijkheden van je tv.

Resolutie
Hiermee stel je de schermresolutie in.

1440p-uitvoer testen
Als je tv 1440p-uitvoer ondersteunt, kun je testen op video-uitvoer voor SDR/HDR 60 Hz/120 Hz. Stel de resolutie in op 1440p om 1440p-uitvoer te gebruiken.*

*1440p-compatibele tv of pc-monitor vereist. De resultaten kunnen variëren afhankelijk van de game. Let op: VRR op PS5-consoles ondersteunt 1080p en 4K-video-uitvoer, maar niet 1440p.

VRR
Hiermee kan de vernieuwingsfrequentie in realtime worden aangepast bij tv's en games die VRR (variabele vernieuwingsfrequentie) ondersteunen. De resultaten zijn afhankelijk van de tv die je gebruikt en of de PS5-game die je speelt VRR ondersteunt.

PS5™-consoles ondersteunen VRR via HDMI 2.1. Andere displaymodules zoals NVIDIA  G-SYNC® en AMD FreeSync™ worden niet ondersteund.

Schakel Toepassen op niet-ondersteunde games in om de videokwaliteit te verbeteren voor bepaalde PS5-games die geen VRR ondersteunen. Schakel deze instelling uit als er tijdens het gamen sprake is van een storend beeld.

Uitvoer van 120 Hz inschakelen
Schakel deze optie in om 120 Hz video-uitvoer in te schakelen voor je tv en games die een framesnelheid van 120 Hz ondersteunen. Als je problemen ondervindt met de video-uitvoer van deze games op een monitor of ander weergaveapparaat, schakel je deze instelling uit.

ALLM
Zet de Auto Low Latency Mode (ALLM, automatische modus voor lage latentie) op Automatisch of Uit.
Als je Automatischselecteert, schakelt je tv tijdens het spelen van games automatisch over naar de modus voor lage latentie. Als je Uitselecteert, wordt ALLM niet ingeschakeld, behalve wanneer je VRR-uitvoer gebruikt.

Overdrachtssnelheid 4K-video
Hiermee pas je de overdrachtssnelheid aan voor video's met 4K-resolutie. Als het scherm flikkert, selecteer je -1 of -2 om de overdrachtssnelheid te beperken en mogelijk de beeldkwaliteit te verbeteren.

HDR
Ervaar realistischere beelddetails met een HDR-tv (High Dynamic Range). Als je Altijd aan selecteert, worden zelfs games en apps die niet HDR-compatibel zijn automatisch geconverteerd naar HDR-uitvoer. Als je Aan indien ondersteund selecteert, worden games en apps die niet HDR-compatibel zijn weergegeven in SDR (Standard Dynamic Range).

HDR aanpassen
Voor nauwkeurige helderheidsaanpassingen en geoptimaliseerde HDR-rendering.

Diepe-kleurenuitvoer
Voor vloeiende beeldrendering.

RGB-bereik
Wijzig dit alleen als je een HDMI-apparaat gebruikt dat de informatie over het RGB-bereik niet correct verzendt.

Het weergavegebied op PS5-consoles aanpassen

Als de randen van het beeld op je televisiescherm eraf lijken te zijn gesneden, of als je een zwarte rand rondom het beeld ziet, probeer dan het weergavegebied aan te passen:

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video > Scherm.

2. Selecteer Weergavegebied aanpassen

3. Volg de aanwijzingen op het scherm.

Wat is 4K?

4K heeft een resolutie die bijna vier keer hoger is dan standaard HD (1080p HD). Hoewel alle PS5-consoles 4K en HDR ondersteunen, is de beschikbaarheid van de beeldkwaliteit afhankelijk van je home-entertainmentsysteem.

Wordt HDMI 2.1 ondersteund op PS5-consoles?

De PS5-console ondersteunt de HDMI 2.1-specificatie en ondersteunt daarnaast 4K 120 Hz-video-uitvoer. Deze opkomende technologie wordt nog niet volledig ondersteund op de markt. Daarom werkt Sony Interactive Entertainment samen met tv-fabrikanten om de prestaties te verbeteren, zodat consolegebruikers kunnen genieten van de beste ervaring. Het is mogelijk dat je tijdens deze overgangsperiode enkele problemen ondervindt met 4K 120 Hz.

Als het voorkomt dat er niets op je tv wordt weergegeven wanneer de PS5-console een 4K 120 Hz-signaal zou moeten uitzenden, of als het signaal wordt weergegeven als 1080p 120 Hz, controleer je het volgende:

• Ondersteunt de tv volgens 4K 120 Hz?
  • Is de nieuwste firmware op de tv geïnstalleerd?
  • Gebruik je de kabel die bij de PS5-console is geleverd of een Ultra High-Speed-kabel die geschikt is voor 4K 120 Hz-uitvoer?
  • Is de PS5-console rechtstreeks aangesloten op de tv via HDMI, of op een ontvanger of ander apparaat dat het signaal kan beïnvloeden?
  • Is de PS5-console aangesloten op een geschikte HDMI-poort (2.1) van de tv? Controleer de handleiding van de tv voor meer informatie. Voor HDMI 2.1-ondersteuning moet je mogelijk de instellingen via de tv wijzigen.
  • Is Scherm en video > Video-uitvoer > Resolutie van de PS5 ingesteld op Auto of 2160p
  • Is Scherm en Video > Video-uitvoer > Overdrachtsnelheid 4K-video van de PS5 ingesteld op Auto?

Wordt de automatische modus voor lage latentie ondersteund op PS5-consoles?

Wanneer je je PS5-console aansluit met een HDMI-kabel, verzendt de console een ALLM-signaal naar het uitvoerapparaat. Als je tv deze modus ondersteunt, wordt ALLM ingesteld op Automatisch en wordt de modus voor lage latentie geactiveerd op het uitvoerapparaat.

• Je kunt ALLM aanpassen door naar Instellingen > Scherm en video > Video-uitgang > ALLM te gaan.

• ALLM kan worden UITGESCHAKELD als VRR niet is ingeschakeld.

• ALLM vereist de nieuwste systeemsoftware.

• Houd er rekening mee dat je PS5-console geen ALLM-signaal verzendt wanneer er een media-app actief is.

• Kijk in de handleiding van je tv om te zien of ALLM wordt ondersteund. Neem voor meer informatie contact op met de fabrikant.

Hebben alle tv's met HDMI 2.1 ALLM?
Nee. Raadpleeg de instructiehandleiding van het weergaveapparaat om te zien of ALLM wordt ondersteund.

Welke kabel heb je nodig voor PS5-consoles om ALLM te kunnen gebruiken?
Het wordt aanbevolen de HDMI-kabel te gebruiken die bij de PS5-console is geleverd. Anders zou je een Ultra-High-Speed HDMI-kabel die HDMI 2.1 ondersteunt kunnen gebruiken voor ALLM.

Welke HDMI-poort op mijn tv moet ik gebruiken?
Als je een HDMI-poort hebt die HDMI 2.1 ondersteunt, gebruik je die om je PS5-console aan te sluiten.