4K-resolutie inschakelen en aanpassen op een PlayStation®5-console

4K-resolutie inschakelen en aanpassen op een PlayStation®5-console

Ontdek hoe je 4K-resolutie kunt inschakelen en de instellingen voor video-uitvoer op je PlayStation®5-console kunt aanpassen.

Wat is 4K?

4K heeft een resolutie die bijna vier keer hoger is dan standaard HD (1080p HD). Hoewel alle PS5™-consoles 4K en HDR ondersteunen, is de beschikbaarheid van de beeldkwaliteit afhankelijk van je home-entertainmentsysteem.

De resolutie op PS5 wijzigen

De PS5-console selecteert automatisch de beste beschikbare resolutie. Je kunt de resolutie wijzigen met de PS5-instellingen voor video-uitvoer

• Ga naar Instellingen > Scherm en video > Video-uitvoer.

Video-uitvoer
Hiermee bekijk je de huidige instellingen.

Resolutie
Hiermee stel je de schermresolutie in.

Overdrachtssnelheid 4K-video
Hiermee pas je de overdrachtssnelheid aan voor video's met 4K-resolutie. Als het scherm flikkert, selecteer je -1 of -2 om de overdrachtssnelheid te beperken en mogelijk de beeldkwaliteit te verbeteren.

HDR
Hiermee zet je HDR (High Dynamic Range; hoog dynamisch bereik) aan of uit.

HDR aanpassen
Voor nauwkeurige helderheidsaanpassingen en geoptimaliseerde HDR-rendering.

Diepe-kleurenuitvoer
Voor vloeiende beeldrendering.

RGB-bereik
Wijzig dit alleen als je een HDMI-apparaat gebruikt dat de informatie over het RGB-bereik niet correct verzendt.

Het weergavegebied op PS5 aanpassen

Als de randen van het beeld op je televisiescherm eraf lijken te zijn gesneden, of als je een zwarte rand rondom het beeld ziet, probeer dan het weergavegebied aan te passen:

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video > Scherm > Weergavegebied aanpassen

2. de aanwijzingen op het scherm opvolgen.

Wordt HDMI 2.1 ondersteund op PS5-consoles?

De PS5-console ondersteunt de HDMI 2.1-specificatie en ondersteunt ook 4K 120 Hz video-uitvoer. Aan de andere kant zijn er nog niet zo veel 4K 120 Hz-tv's op de markt gekomen. Sony Interactive Entertainment werkt samen met tv-bedrijven om problemen die tijdens deze overgangsperiode voorkomen te vinden en op te lossen, maar op dit moment kunnen spelers problemen ondervinden met 4K 120Hz.

Als het voorkomt dat er niets op je tv wordt weergegeven wanneer de PS5-console een 4K 120 Hz-signaal zou moeten uitzenden, of als het signaal wordt weergegeven als 1080p 120 Hz, controleer je het volgende:

• Ondersteunt de tv volgens 4K 120 Hz?
  • Is de nieuwste firmware op de tv geïnstalleerd?
  • Gebruik je de kabel die bij de PS5-console is geleverd of een Ultra High-Speed-kabel die geschikt is voor 4K 120 Hz-uitvoer?
  • Is de PS5-console rechtstreeks aangesloten op de tv via HDMI, of op een ontvanger of ander apparaat dat het signaal kan beïnvloeden?
  • Is de PS5-console aangesloten op een geschikte HDMI-poort (2.1) van de tv? Controleer de handleiding van de tv voor meer informatie. Voor HDMI 2.1-ondersteuning moet je mogelijk de instellingen via de tv wijzigen.
  • Is Scherm en Video > Video-uitvoer > Resolutie  van de PS5 ingesteld op Auto of 2160p
  • Is Scherm en video > Video-uitvoer > Overdrachtsnelheid 4K-video  van de PS5 ingesteld op Auto?