Een M.2 SSD aan een PS5-systeem toevoegen

Ontdek welke M.2 SSD's je kunt gebruiken om de opslagruimte op je  PlayStation®5-systeem uit te breiden en hoe je een M.2 SSD in de uitbreidingssleuf schuift.

Wat is een M.2 SSD?

M.2 SSD's (afzonderlijk verkrijgbaar) zijn solid state drives met hoge snelheden, die je kunt gebruiken om de opslagcapaciteit van je PS5®-systeem of PS5 digitale editie systeem te vergroten.

Waarom zou je een M.2 SSD aan je PS5-systeem toevoegen?

Als de M.2 SSD-opslag eenmaal in je PS5-systeem is geïnstalleerd, kan deze worden gebruikt om PS5- en PS4™-games, maar ook media-apps, te downloaden, kopiëren en te starten. Hierdoor kun je de beschikbare opslagruimte op je PS5-systeem vergroten. Je kunt games verplaatsen tussen de opslag van het PS5-systeem, een aangesloten USB-opslagapparaat en de toegevoegde M.2 SSD-opslag.

Welke M.2 SSD’s kunnen worden gebruikt met een PS5-systeem?

Het is belangrijk dat je alleen een ondersteunde M.2 SSD gebruikt om de opslagruimte op je PS5-systeem uit te breiden en dat deze aan de volgende vereisten voldoet:

Zorg ervoor dat je PS5-systeem de nieuwste systeemsoftware-update heeft voordat je een compatibel M.2 SSD-station installeert.

Interface M.2 NVMe SSD (Key M) met PCI-Express Gen4x4-ondersteuning
Opslagruimte 250 GB - 8 TB
Vormfactor 2230, 2242, 2260, 2280, 22110
Formaat inclusief warmteafvoermechanisme Breedte: tot 25 mm
Lengte: 30/40/60/80/110 mm
Dikte: tot 11,25 mm (tot 8,0 mm boven het moederbord, tot 2,45 mm onder het moederbord)
Ononderbroken leessnelheid 5500 MB/s of sneller wordt aanbevolen
Type socket Socket 3 (Key M)

Het gebruik van een M.2 SSD in je PS5-systeem vereist een effectieve warmteafgifte met een koelstructuur, zoals een koeler en een plaat voor warmteoverdracht. Je kunt deze zelf op je M.2 SSD monteren, in een enkelzijdig of dubbelzijdig formaat (enkelzijdige koelstructuren zijn gemakkelijker te gebruiken). Er zijn ook M.2 SSD's met ingebouwde koelstructuren (zoals koelplaten). Raadpleeg de meegeleverde instructies voor informatie over het bevestigen van het mechanisme voor warmteafvoer.

• Zowel enkelzijdige als dubbelzijdige M.2 SSD's worden ondersteund.
  • M.2 SATA SSD's worden niet ondersteund.
  • Neem de specificaties van de stations zorgvuldig door voordat je deze koopt en neem contact op met de leverancier of fabrikant als je meer informatie nodig hebt. SIE kan niet garanderen dat alle M.2 SSD's die aan de beschreven specificaties voldoen, met je systeem zullen werken en accepteert geen verantwoordelijkheid voor de selectie, prestaties of het gebruik van producten van derden.
  • Het is mogelijk dat niet alle games met dezelfde prestaties kunnen worden gespeeld als die van de ultrasnelle interne SSD van het PS5-systeem, zelfs wanneer de ononderbroken leessnelheid van het M.2 SSD-apparaat hoger is dan 5500 MB/s.
  • De meeste M.2 SSD's met de bovenstaande typenummers (M Key Type 2230, 2242, 2260, 2280 en 22110) en zonder een ingebouwde koelstructuur passen in de SSD-sleuf van het PS5-systeem. De afmetingen van koelstructuren (zoals koellichamen) variëren echter sterk. Als je niet zeker weet of een M.2 SSD- of koelstructuur (zoals een koelplaat) die je overweegt aan de hier beschreven afmetingseisen voldoet, raden we je aan een andere productoptie te zoeken of contact op te nemen met de leverancier of fabrikant voor meer informatie.

Als je problemen ondervindt bij het afspelen van een game die is geïnstalleerd op een M.2 SSD-opslag, verplaats dan de game naar de ultrasnelle interne opslag van je systeem.

Een M.2 SSD aan een PS5-systeem toevoegen

Om te beginnen heb je het volgende nodig:

• Een tafel om op te werken in een goed verlichte ruimte.
  • Een nr.1 kruiskopschroevendraaier.
  • Een kleine zaklamp (optioneel).

Voordat je verdergaat met de installatie of verwijdering, moet je een geaard metalen voorwerp aanraken om statische elektriciteit van je lichaam te verwijderen. Als je dit niet doet, kan je M.2 SSD of PS5-systeem beschadigd raken.

Let op: zet het systeem niet aan en speel er geen games op als het paneel is verwijderd.

Als het de eerste keer is dat je je M.2 SSD met je PS5-systeem gebruikt, moet je je M.2 SSD formatteren nadat je hem hebt geïnstalleerd. Wanneer je je M.2 SSD formatteert, worden alle op het station opgeslagen gegevens gewist. Gegevens die op deze manier zijn gewist, kunnen niet worden hersteld, dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je geen belangrijke gegevens wist.

Schakel de stroom niet uit terwijl je gegevens opslaat of terwijl je M.2 SSD wordt geformatteerd. Dit kan gegevensverlies, gegevensbeschadiging of schade aan je M.2 SSD of PS5-systeem veroorzaken.

Gebruik geen M.2 SSD zonder een mechanisme voor warmteafvoer, zoals een koelplaat of plaat voor warmteoverdracht. Je M.2 SSD wordt mogelijk geleverd met deze onderdelen of je moet ze afzonderlijk aanschaffen.

Selecteer je model PS5-systeem in de onderstaande lijst voor instructies.

1. Verwijder de driehoek.
  1. Verwijder de schroef uit het uitbreidingssleufpaneel en verwijder vervolgens het paneel.
  1. Verwijder de schroef en spacer en pas de spacer vervolgens aan op het formaat van de M.2 SSD.
  1. Houd de rand van de M.2 SSD vast en lijn deze uit met de inkeping op de uitbreidingsconnector. Kantel de M.2 SSD diagonaal omhoog en schuif deze stevig volledig in de uitbreidingsconnector.
    Hieronder zie je een M.2 SSD met een koelplaat en plaat voor warmteoverdracht.
  1. Kantel de M.2 SSD omlaag en zet deze vast met de schroef.
  1. Bevestig het uitbreidingssleufdeksel en draai de schroef vast.
  2. Bevestig de driehoek.
  1. Bevestig de voetjes, sluit het netsnoer en de kabels aan en schakel het systeem in. Wanneer het PS5-systeem wordt ingeschakeld, verschijnt de formatteringsgids. Volg de instructies op het scherm en formatteer de M.2 SSD*.

*Formatteren is niet vereist bij het verplaatsen van een M.2 SSD tussen twee PS5-systemen.

1. Schakel je PS5-systeem uit. Verwijder vervolgens alle kabels en apparaten uit je PS5-systeem.
    Wacht enige tijd om je PS5-systeem te laten afkoelen.
  2. Plaats je PS5-systeem op een vlakke ondergrond met een beschermende afdekking en verwijder de onderkant.
  3. Plaats je PS5-systeem zodanig dat het PlayStation-logo naar beneden is gericht en de activeringstoets naar je toe is gericht.
  4. Pak de linkerbovenhoek van het paneel vast en verwijder dit door het iets omhoog en naar rechts te trekken.
    Het paneel komt omhoog.
  5. Schuif het paneel eraf terwijl je je PS5-systeem op z'n plek houdt.

Er zit een lang, rechthoekig paneel over de uitbreidingssleuf, bovenaan bevestigd met één schroef.

1. Verwijder de schroef uit het deksel van de uitbreidingssleuf (A) en verwijder vervolgens het paneel.
  1. Verwijder voorzichtig de schroef (B). Verplaats de spacer (C) naar de groef die overeenkomt met de grootte van je M.2 SSD.
  1. Houd de rand van de M.2 SSD vast, lijn deze uit met de inkeping op de uitbreidingsconnector en schuif deze dan vanaf bovenaan diagonaal stevig in de uitbreidingssleuf totdat de M.2 SSD helemaal in de sleuf zit.

Zorg ervoor dat de printplaat van de M.2 SSD vlak op de spacer rust, zonder dat de koelstructuur wordt belemmerd. Als je verder gaat met de volgende stap terwijl de M.2 SSD niet juist is geplaatst of niet volledig in de uitbreidingsconnector is geplaatst, kan dit schade veroorzaken aan de terminal en je PS5-systeem.

1. Kantel de M.2 SSD omlaag en zet deze vast aan de spacer met de schroef. Zorg ervoor dat je koelstructuur de schroef niet blokkeert.
  1. Bevestig het uitbreidingssleufdeksel en draai de schroef vast. Als het paneel van de sleuf niet goed sluit, is de koelstructuur waarschijnlijk groter dan de vereiste afmetingen.
  2. Plaats het paneel terug door het iets van de bovenrand te plaatsen (ongeveer 2 cm of 3/4 inch) en terug op zijn plaats te schuiven. Je hoort een klik het paneel is vastgezet.
  1. Sluit het netsnoer, de kabels en het basisstation aan en schakel het apparaat in.
    Wanneer je PS5-systeem wordt ingeschakeld, verschijnt de formatteerhandleiding. Volg de instructies op het scherm en formatteer je M.2 SSD*.

*Formatteren is niet vereist bij het verplaatsen van een M.2 SSD tussen twee PS5-systemen.

Een M.2 SSD uit een PS5-systeem verwijderen

1. Verwijder de driehoek.
  1. Verwijder de schroef uit het uitbreidingssleufpaneel en verwijder vervolgens het paneel.

2. Verwijder de vastgezette M.2 SSD-schroef.

3. Til de M.2 SSD licht omhoog, houd vervolgens de rand vast en trek hem diagonaal omhoog.

4. Draai de schroef weer vast op de spacer.

5. Bevestig het uitbreidingssleufdeksel en draai de schroef vast.

6. Bevestig de driehoek.
  1. Schakel je PS5-systeem uit. Verwijder vervolgens alle kabels en apparaten uit je PS5-systeem. Wacht enige tijd om je PS5-systeem te laten afkoelen.
  2. Plaats je PS5-systeem op een vlakke ondergrond met een beschermende afdekking en verwijder de onderkant.
  3. Plaats je PS5-systeem zodanig dat het PS-logo naar beneden is gericht en de activeringstoets naar je toe is gericht.
  4. Pak de linkerbovenhoek van het paneel vast en verwijder dit door het iets omhoog en naar rechts te trekken.
    Het paneel komt omhoog.
  5. Schuif het paneel eraf terwijl je je PS5-systeem op z'n plek houdt.

Je ziet een lang, rechthoekig deksel over de uitbreidingssleuf, bovenaan bevestigd met één schroef.

1. Verwijder de schroef uit het deksel van de uitbreidingssleuf (A) en verwijder vervolgens het paneel.
  1. Verwijder de schroeven van het M.2 SSD-opslagapparaat.
  2. Til het M.2 SSD-opslagapparaat licht omhoog, houd vervolgens de rand vast en trek het apparaat diagonaal omhoog.
  3. Draai de schroeven vast op de spacers.
  4. Bevestig het uitbreidingssleufdeksel en draai de schroef vast.
  5. Plaats het paneel terug door het iets van de bovenrand te plaatsen (ongeveer 2 cm of 3/4 inch) en terug op zijn plaats te schuiven. Je hoort een klik het paneel is vastgezet.
  1. Sluit het netsnoer, de kabels en het basisstation aan en schakel het apparaat in.

Games installeren op en verplaatsen naar een M.2 SSD-opslag op een PS5-systeem

Je kunt games downloaden van de PlayStation™Store naar je M.2 SSD. Ga naar het startscherm en selecteer Instellingen > Opslag > Installatielocatie om dit in te stellen.

Games en apps verplaatsen die al op je systeemopslag zijn geïnstalleerd:

1. Ga naar je games-beginscherm en selecteer Gamebibliotheek
  2. Markeer de gegevens die je wilt verplaatsen, druk op de Options-toets en selecteer vervolgens Games en apps verplaatsen.
    Wanneer je zowel een M.2 SSD als een USB-station voor uitgebreide opslag gebruikt, ga je naar het tabblad Verplaatsbaar naar M.2-SSD-opslag.
  3. Vink de vakjes aan voor andere games en apps die je wilt verplaatsen en selecteer Verplaatsen

Om je opslagruimte te controleren en gegevens te verplaatsen of te verwijderen van de M.2 SSD, ga je naar het startscherm en selecteer je Instellingen > Opslag > M.2 SSD-opslag.

Een M.2 SSD op een ander PS5-systeem gebruiken

1. Verwijder de M.2 SSD veilig van je PS5-systeem.
  2. Installeer de M.2 SSD op het nieuwe PS5-systeem.
    Je hebt nu toegang tot de games en kunt ze spelen op je M.2 SSD.

Als je op een nieuw PS5-systeemtoegang wilt krijgen tot de gegevens op je M.2 SSD, moet je op beide systemen zijn aangemeld bij hetzelfde account.

Veelgestelde vragen

Kan ik een SATA-apparaat invoeren in het PS5-systeem?
Nee. M.2 SATA SSD's worden niet ondersteund.

Moet ik de M.2 SSD verwijderen als ik mijn PS5-systeem laat repareren?
Ja. Verwijder de M.2 SSD voordat je je systeem laat repareren.

Kan ik een deel van de M.2 SSD formatteren voor gebruik op het PS5-systeem?
Nee, je moet de volledige M.2 SSD formatteren.

Kan ik een koeler installeren op een M.2 SSD met een ingebouwde koeler?
Nee. Als je M.2 SSD een ingebouwde warmteafvoer heeft, raden we je aan geen extra koelers toe te voegen. Dit kan de effectiviteit van de ingebouwde koelplaten verminderen.

Wat is het verschil tussen een M.2 SSD en een USB-station voor uitgebreide opslag op PS5-systemen?
PS5-games kunnen worden afgespeeld op een M.2 SSD-opslagapparaat.
PS5-games kunnen rechtstreeks worden gedownload naar een M.2 SSD-opslagapparaat.
PS5-games kunnen worden bijgewerkt op een M.2 SSD-opslagapparaat.

Is het mogelijk om een deel van de gamegegevens op te slaan op de systeemopslag en de resterende gegevens op de M.2 SSD-opslag?
Nee. Alle gamegegevens voor een bepaalde game moeten op dezelfde plaats worden opgeslagen.

Wat moet ik doen als ik problemen ondervind bij het afspelen van games die zijn opgeslagen op de M.2 SSD-opslag?

1. Druk op de PS-toets op je controller om naar het controlecentrum te gaan en selecteer Downloads/Uploads. Pauzeer downloads die bezig zijn.

2. Probeer je de discversie van een game te spelen? Wacht dan tot de volledige installatie is voltooid.

3. Als je problemen blijft ondervinden, verplaats dan de game van de M.2 SSD-opslag naar de systeemopslag.

Heeft het installeren van een M.2 SSD invloed op mijn garantie?
Er zouden geen gevolgen moeten zijn voor de fabrieksgarantie als je een M.2-station installeert dat voldoet aan de specificatievereisten en als je de installatie-instructies goed volgt.  Doe je dit niet, dan kan het systeem beschadigd raken. Dit wordt niet gedekt door de garantie. We raden je daarom sterk aan om de specificaties van de stations zorgvuldig door te nemen voordat je deze koopt. Neem ook contact op met de leverancier of fabrikant als je meer informatie nodig hebt. Houd daarnaast de installatie-instructies van de M.2 SSD goed in de gaten wanneer je het M.2-station installeert. Zo kun je problemen voorkomen. Lees onze volledige garantievoorwaarden voor meer informatie over wat wel en niet onder de garantie valt en wat je rechtsmiddelen zijn.

Ondersteunen PS5-systemen een Hostgeheugenbuffer (Host Memory Buffer)?
Nee. Sommige M.2 SSD-apparaten ondersteunen een Hostgeheugenbuffer (Host Memory Buffer, HMB), maar de prestaties kunnen trager zijn dan verwacht omdat het PS5-systeem HMB niet ondersteunt.