Systeemsoftware-update voor PS5

De systeemsoftware op een PS5-console updaten

Voor de beste PlayStation-ervaring moet je ervoor zorgen dat de systeemsoftware van je PlayStation®5-console altijd is bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Nieuwste systeemsoftware-update voor PS5-consoles

Er is een update van de systeemsoftware voor PS5™-consoles uitgebracht op 12-01-2023.

Werk je PS5-console bij met de nieuwste systeemsoftware. Bekijk hier de functies die in de update beschikbaar zijn. Daarnaast kun je in het menu Instellingen op de PS5-console ook de online gebruikershandleiding bekijken.

Versie: 22.02-06.50.00

•  De DualSense Edge draadloze controller wordt nu ondersteund.
  • Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.02-06.02.00

• Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.02-06.00.01

• Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.02-06.00.00

• In de gamebibliotheek kun je nu aangepaste gamelijsten maken om je games beter te organiseren.
    Je kunt je gamelijst maken in de Gamebibliotheek door het tabblad [Je verzameling] te selecteren.
    Selecteer games die je aan je gamelijst wilt toevoegen en bepaal vervolgens hoe je de lijst wilt noemen.
  • We hebben het volgende geüpdatet voor de functie Gamehulp:
    Gamehulp informeert je nu wanneer er hulp beschikbaar is, zowel op PS5 als op mobiele apparaten via PlayStation App.
    Je kunt instellen of de Gamehulp-meldingen worden weergegeven. Selecteer op PS5 [Instellingen] > [Meldingen] > [Gamehulp]. Selecteer in PlayStation App [Instellingen] > [Push-meldingen] > [Gamehulp].
  • 1440p HDMI-video-uitvoer wordt nu ondersteund.
    Voer vóór gebruik een test uit om te controleren of je HDMI-apparaat 1440p-uitvoer ondersteunt door naar [Instellingen] > [Scherm en video] > [Video-uitvoer] > [1440p-uitvoer testen] te gaan.
  • We hebben het volgende bijgewerkt in Game Base:
    Je kunt partyleden nu vragen om Gedeeld scherm te starten om hun gameplay te bekijken.
    Ga naar de spraakchatkaart, selecteer het partylid aan wie je het verzoek wilt sturen en selecteer vervolgens [Vragen om gedeeld scherm].
  • Als je lid wordt van een party en een partylid een game speelt waaraan je kunt deelnemen, ontvang je vanaf nu een melding. Je kunt direct via de melding meedoen aan de game.
  • Als je een bericht ontvangt, kun je het profiel van de afzender bekijken door het bericht te selecteren en op de options-toets te drukken.
  • We hebben het volgende geüpdatet voor [Vriendschapsverzoeken].
    Als je een vriendschapsverzoek in de lijst [Ontvangen] accepteert, kun je het profiel van je nieuwe vriend nu bekijken in [Geaccepteerde verzoeken].
  • Op de Game Base-kaart kun je nu stickers en spraakberichten naar je groepen verzenden.
  • De volgende functies zijn toegevoegd aan gamehubs:
    Activiteiten die worden uitgevoerd, kunnen nu prominent boven aan de gamehub worden weergegeven, zodat je zo snel en eenvoudig mogelijk terug kunt keren naar waar je was gebleven.
    Als Gamehulp beschikbaar is voor een activiteit, wordt de toets [Tips weergeven] weergegeven.
    In het gedeelte [Video's gebaseerd op je recente gameplay] zie je labels waarom de video's voor je worden aanbevolen, zoals 'Snel spelen', 'High score' of 'Prestaties'.
  • Terwijl je de webbrowser gebruikt, kun je nu kiezen uit twee soorten zoomfuncties.
    Met 'Zoom' kun je de grootte van de elementen op de pagina vergroten en wordt de lay-out ook aangepast, zodat alles past zonder dat je naar links en rechts hoeft te schuiven.
    Met 'Vergroten' vergroot je de grootte van alles op de pagina zonder aanpassingen aan de lay-out.
    De maximale zoom-/vergrotingsfactor is nu 500%.
  • We hebben de 3D-audio-instellingen gereorganiseerd.
    Deze instellingen staan nu onder [3D Audio voor TV-luidsprekers] en [3D-audio voor hoofdtelefoons] in [Instellingen]> [Geluid].
    Je kunt nu het verschil tussen 3D- en stereo-audio op hetzelfde scherm beluisteren en vergelijken.
  • Spraakbediening ondersteunt nu het zoeken naar content op YouTube met behulp van spraak. Momenteel is Spraakbediening (bèta) alleen beschikbaar in het Engels voor spelers met een PlayStation Network-account in de VS en het Verenigd Koninkrijk.
    Vanaf elke plek op de PS5, ook tijdens gameplay, kun je zeggen: 'Hey PlayStation, search for [zoekterm] to YouTube.' De YouTube-app wordt geopend en relevante zoekresultaten worden weergegeven.
    De manier waarop je tekst invoert met behulp van spraakinvoer is gewijzigd. Eerder moest je, als je de schermlezer had ingeschakeld, wachten tot de instructies hardop werden gelezen voordat je in de controller kon spreken om tekst in te voeren met behulp van spraakinvoer. Nu kun je de instructies overslaan door op de kruis-toets te drukken.
  • De volgende verbeteringen zijn toegevoegd aan de schermlezer.
    Als er sneltoetsen voor toetsen op de controller worden weergegeven voor toetsen op het scherm, leest de schermlezer deze nu hardop.
  • We hebben het volgende geüpdatet voor Remote Play:
    Het is nu makkelijker om het toetsenbord op je pc of Mac te gebruiken als je PS Remote Play gebruikt. We hebben het tekstinvoervak verwijderd, zodat je je toetsenbord kunt gebruiken om rechtstreeks op je PS5 of PS4 te typen. Naast typen kun je nu ook het toetsenbord gebruiken om games te besturen die dat ondersteunen.
  • Aangepaste toetstoewijzingen zijn nu ingeschakeld in het scherm voor het invoeren van wachtwoorden.
  • We hebben de software van de DualSense draadloze controller bijgewerkt om de stabiliteit te verbeteren.
  • Een probleem dat fouten in de systeemsoftware tijdens de rustmodus in sommige PS5-consoles veroorzaakte, is opgelost.

De systeemsoftware van de PS5-console bijwerken

Als de update van de systeemsoftware op je PS5-console vastzit, begin je de update opnieuw. Als dat niet lukt, download je het onderstaande updatebestand naar een USB-station en volg je de onderstaande instructies.

1. Maak met een pc of Mac een map met de naam 'PS5' op een USB-station in de FAT32-indeling. Maak in deze map een andere map met de naam 'UPDATE'.

2. Download het updatebestand (onderstaande knop) en sla het op in de map 'UPDATE'. Sla het bestand op als 'PS5UPDATE.PUP'.

3. Sluit het USB-station met het bestand aan op de PS5-console.

4. Start de PS5™-console in de Veilige modus: houd de activeringstoets ingedrukt en laat los na de tweede pieptoon.

5. Selecteer optie 3 van de Veilige modus: De systeemsoftware updaten.

6. Selecteer Updaten vanaf USB-opslagapparaat > OK.

Als de PS5-console het bestand niet herkent, controleer je of de mapnamen en bestandsnaam juist zijn. Voer de mapnamen en de bestandsnaam in en gebruik hoofdletters.

De systeemsoftware van de PS5-console opnieuw installeren

Als je de systeemsoftware opnieuw installeert op je PS5-console, worden alle gegevens op je PS5-console verwijderd. Dit proces wordt vaak aangeduid als het herstellen van de fabrieksinstellingen of een 'harde reset'.

1. Maak met een pc of Mac een map met de naam 'PS5' op een USB-station in de FAT32-indeling. Maak in deze map een andere map met de naam 'UPDATE'.

2. Download het bestand voor opnieuw installeren en sla het op in de map 'UPDATE'. Sla het bestand op als 'PS5UPDATE.PUP'.

3. Sluit het USB-station met het bestand aan op het PS5-systeem.

4. Start de PS5-console in de Veilige modus: houd de activeringstoets ingedrukt en laat los na de tweede pieptoon.

5. Selecteer optie 7 van de Veilige modus: De systeemsoftware opnieuw installeren.

6. Selecteer Updaten vanaf USB-opslagapparaat > OK.

Als de PS5-console het bestand niet herkent, controleer je of de mapnamen en bestandsnaam juist zijn. Voer de mapnamen en de bestandsnaam in en gebruik hoofdletters.

Start de download van de systeemsoftware opnieuw op een PS5-console

1. Druk op de PS-knop op je draadloze controller om naar het controlecentrum te gaan en selecteer Downloads/Uploads.
  2. Markeer de update van de systeemsoftware en selecteer Foutinformatie weergeven en Probeer het opnieuw.

Als er meerdere mislukte downloads zijn, kun je de systeemsoftware op je PS5-console bijwerken met een USB-station.

Ondervind je problemen?

Als je nog steeds problemen hebt met de systeemsoftware-update voor je PS5-console, raadpleeg je de onderstaande handleiding voor verdere stappen.

Versie: 22.01-05.50.00

• Als je een tv gebruikt die ALLM (Auto Low Latency Mode) , kun je de ALLM-instellingen aanpassen via Instellingen > Scherm en video > Video-uitvoer > ALLM.
  • Als je Automatisch selecteert, schakelt je tv tijdens het spelen van games automatisch over naar de modus voor lage latentie.
  • Als je Uit selecteert, wordt ALLM niet ingeschakeld, behalve wanneer je VRR-uitvoer gebruikt.
  • Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.01-05.10.00

Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.01-05.02.00

Deze systeemsoftware-update verbetert de prestaties van het systeem.

Versie: 22.01-05.00.00

In (Game Base) hebben we het volgende bijgewerkt:

• Spraakchats worden nu party's genoemd.

• Voor eenvoudigere toegang hebben we Game Base onderverdeeld in drie tabbladen: [Vrienden], [Party's] en [Berichten].

• Als je nu een party begint, kun je kiezen voor een open of gesloten party.
    Met een open party kunnen je vrienden meedoen zonder een uitnodiging. Vrienden van leden van de party kunnen ook deelnemen.
    Een gesloten party is alleen bedoeld voor spelers die je uitnodigt.

• Vanuit het bedieningsmenu en de kaarten van Game Base kun je nu het volgende doen:
    Al je vrienden weergeven op het tabblad [Vrienden] in het bedieningsmenu.
    Share Play rechtstreeks vanaf de spaakchatkaart starten. Je hoeft Gedeeld scherm niet meer te starten om Share Play te gebruiken.
    Voeg een speler toe aan een groep of maak direct een nieuwe groep vanaf de berichtenkaart. Je kunt vanaf deze kaart ook videoclips, afbeeldingen en snelle berichten verzenden en de gedeelde media van een groep bekijken.

• Als iemand tijdens een party zijn scherm deelt, zie je het pictogram On air. Je kunt dit controleren op het tabblad [Party's].

• De functies voor spelers zoeken en vriendschapsverzoeken staan nu op het tabblad [Vrienden].

• We hebben het afwijzen van vriendschapsverzoeken makkelijker gemaakt door een knop [Afwijzen] toe te voegen aan de lijst met vriendschapsverzoeken.

In (Toegankelijkheid) hebben we het volgende bijgewerkt:

• We hebben het volgende geüpdatet voor de schermlezer:
    De schermlezer wordt nu ondersteund in zes extra talen: Arabisch, Braziliaans-Portugees, Koreaans, Nederlands, Pools en Russisch.
    De schermlezer kan nu meldingen voorlezen.

• Je kunt nu mono-audio voor hoofdtelefoons inschakelen, zodat via de linker- en rechteroorschelp dezelfde audio wordt afgespeeld.
    Als je hoofdtelefoon is aangesloten, ga je naar [Instellingen] > [Geluid] > [Audio-uitvoer] en schakel je [Mono-audio voor hoofdtelefoons] in. Je kunt ook via [Instellingen] > [Toegankelijkheid] > [Beeldscherm en geluid] de optie [Mono-audio voor hoofdtelefoons] inschakelen.

• Je kunt nu een vinkje bij instellingen weergeven, zodat je eenvoudig ziet of die zijn ingeschakeld.
    Ga naar [Instellingen] > [Toegankelijkheid] > [Beeldscherm en geluid] en schakel vervolgens [Vinkje weergeven bij ingeschakelde instellingen] in.

In (Trofeeën) hebben we het volgende bijgewerkt:

• Het visuele ontwerp van trofeekaarten en de trofeeënlijst is geüpdatet.

• Tijdens het gamen zie je nu op de trofeeënvolger suggesties voor welke trofeeën je kunt verdienen.

Voor de functies die beschikbaar zijn in het menu Maken hebben we het volgende bijgewerkt:

• Je kunt nu een gedeeld scherm starten en je gameplay naar een open party streamen.

We hebben een nieuwe feature toegevoegd: Spraakbediening (bèta).

• Spraakbediening (bèta) begrijpt spraakopdrachten voor het zoeken naar en openen van games, apps en instellingen, en voor het afspelen van media.

• Ga om te beginnen naar [Instellingen] > [Spraakbediening] en schakel [Spraakbediening ingeschakeld (bèta)] in. Zeg vervolgens “Hé, PlayStation!” om je PS5 een opdracht te geven.

• Je kunt deze functie gebruiken om games, apps en instellingen te zoeken en te openen, je media te bedienen zonder een knop aan te raken en nog veel meer.

• Momenteel is Spraakbediening (bèta) alleen beschikbaar in het Engels voor spelers met een PlayStation Network-account in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

We hebben ondersteuning in het Oekraïens toegevoegd.

Andere bijgewerkte functies

• We hebben de volgende verbetering doorgevoerd in de gamebibliotheek:

• Op het tabblad [Je verzameling] kun je je games nu filteren op genre om sneller de games te vinden die je wilt spelen.

• We hebben PlayStation Plus vastgepind aan de linkerkant van het beginscherm van games.

• Je kunt maandelijkse games nu sneller claimen.

• Je krijgt nu gemakkelijker toegang tot de PS Plus-gamecollecties vanaf je beginscherm.

• We hebben een toetsenoverzicht toegevoegd om te laten zien hoe je opnieuw kunt laden en zoomen wanneer je de internetbrowser gebruikt.

• Als je iets wilt melden wat iemand in een party heeft gezegd, zijn er nu visuele indicatoren die je helpen identificeren wie aan het woord was. Dit helpt PlayStation Safety om passende maatregelen te nemen op basis van je melding.

• We hebben de console veiliger gemaakt voor kinderaccounts:

• Als je een gekochte of geïnstalleerde game bekijkt die kinderen niet mogen spelen, wordt de achtergrondafbeelding van de game verborgen.

• Activiteitenkaarten, zoals die in het controlecentrum of de gamehub, worden niet weergegeven voor games met een leeftijdsbeperking.

• Je kunt nu games of apps op je beginscherm bewaren.

• Druk wanneer je een game of app hebt geopend op de options-toets om het menu Opties te openen en selecteer [Op beginscherm zetten]. De games en apps die selecteert, blijven op je beginscherm staan.

• Je kunt maximaal 5 games en apps op elk beginscherm bewaren.

• Je kunt nu nog drie games en apps op je beginscherm weergeven.

• We hebben het uiterlijk van de Gebruikershandleiding gewijzigd om het gebruik te vereenvoudigen. Als je de voorkeur geeft aan het oude uiterlijk, kun je dit weer terugzetten.

• Je kunt nu meer emoji's gebruiken.

• We hebben de toetsenbordindeling voor Pools gewijzigd.

• We hebben de software van de DualSense draadloze controller bijgewerkt om de stabiliteit te verbeteren.

Let op

• Download of installeer de update niet via een andere manier dan met het officiële updatebestand dat online door Sony Interactive Entertainment wordt verstrekt. Download of installeer updates niet op manieren die afwijken van de in de documentatie van de PS5-console of op deze website omschreven manieren. Als je updategegevens via een andere bron, op een andere manier of op een op enige manier gewijzigde of bewerkte console downloadt of installeert, werkt de console mogelijk niet goed en kunnen de officiële updategegevens mogelijk niet worden geïnstalleerd. Deze acties kunnen de garantie van het systeem ongeldig maken en hebben invloed op je mogelijkheid om van de garantie- en herstelservices van Sony Interactive Entertainment gebruik te maken.
  •  Installeer de systeemsoftware niet vlak voor of na een stroomuitval.
  • Schakel je console tijdens de installatie niet uit. Door de installatie te onderbreken, kan je console beschadigd raken.
  •  Sommige apps of content werken wellicht pas nadat je de systeemsoftware op je console hebt bijgewerkt.

Systeemsoftware

Door de systeemsoftware te openen of gebruiken, ga je ermee akkoord gebonden te zijn aan alle bepalingen van deze overeenkomst. Voor een afdrukbaar actueel exemplaar van deze overeenkomst ga je naar http://doc.dl.playstation.net/doc/ps5-eula/.

Sony Interactive Entertainment kan naar eigen goeddunken de voorwaarden van deze overeenkomst te allen tijde wijzigen, met inbegrip van eventuele voorwaarden in de documentatie of handleiding van de PS5-console op http://doc.dl.playstation.net/doc/ps5-oss/index.html.

Controleer deze website regelmatig op wijzigingen van deze overeenkomst.

Van tijd tot tijd worden er updates van de systeemsoftware, inclusief beveiligingsupdates, uitgebracht voor je PS5-console. Deze zijn nodig voor het goed functioneren van de console.

Je ontvangt een melding over nieuwe updates van de systeemsoftware als je console is verbonden met internet of als je een gamedisc plaatst waarvoor een nieuwere versie van de systeemsoftware nodig is. Je kunt deze pagina ook altijd opnieuw bezoeken voor de nieuwste beschikbare updates.

SIE raadt met klem aan om de nieuwste update altijd zo snel mogelijk te installeren nadat de update is uitgebracht. Als je dit niet doet, kan je console worden blootgesteld aan veiligheidsrisico's en/of kan de goede werking van de console in gevaar worden gebracht.