Ouderlijk toezicht voor PS5-consoles

Ouderlijk toezicht instellen voor PS5-consoles

Leer hoe je ouderlijk toezicht instelt en het gebruik van games, apps en features op je PlayStation®5-console beperkt.

Ouderlijk toezicht en bestedingslimieten helpen naast familiebeheer en de functie voor speeltijdbeheer om de activiteiten van je kind op je PS5-console™ en PlayStation™Network (PSN) te beheren.

Om ouderlijk toezicht in te stellen, heb je je eigen account voor PlayStation Network en een account voor elk kind nodig. Als je de accounts voor het kind instelt, word je automatisch de familiemanager. Als iemand anders de accounts voor kinderen instelt, kan hij of zij je aanwijzen als 'voogd', zodat je ouderlijk toezicht en bestedingslimieten kunt instellen.

Vergeet bij het instellen van ouderlijk toezicht niet de console-instellingen aan te passen om te voorkomen dat kinderen ouderlijk toezicht wijzigen.

Ouderlijk toezicht online instellen voor PS5-consoles

1. Meld je aan bij Accountbeheer > Familiebeheer.
  2. Selecteer het kind waarvoor je beperkingen wilt instellen en selecteer Bewerken om de functiesaan te passen.
  1. Ga naar Instellingen > Familie en ouderlijk toezicht > Familiebeheeren selecteer het kind.
    Met Familiebeheer kun je de speeltijd van je kind plannen, het wachtwoord voor zijn account opnieuw instellen en nog veel meer.
  2. Selecteer Ouderlijk toezichtom een vooraf ingesteldniveau voor ouderlijk toezicht voor je kind te kiezen of maak aangepaste ouderlijk toezicht door elke instelling afzonderlijk aan te passen.

Controleer het volgende als je wilt nagaan of ouderlijk toezicht effectief wordt toegepast op het spel van je kind.

• Je kind heeft het e-mailadres bevestigd.
  • Je kind is op zijn console aangemeld bij PSN.

Als je de instellingen voor ouderlijk toezicht wijzigt terwijl je kind een game speelt, moet je kind zich afmelden en weer aanmelden voordat de wijzigingen van kracht worden.

Instellen wie de privacy-instellingen van je kind kan wijzigen

Je kunt instellen wie de privacy-instellingen van je kind kan wijzigen door naar Accountbeheerte gaan.

Als je Instellen door ouder/voogdkiest, kunnen de familiemanager en ouders/voogden de privacy-instellingen van het kind wijzigen.

Je kunt ook selecteren welke instellingen (indien van toepassing) je kind mag wijzigen. Als je je kind wel toestaat de instellingen te wijzigen, kun je ook bepalen uit welke opties zij voor elke instelling kunnen kiezen.

Je krijgt een melding elke keer wanneer het kind zijn of haar instellingen aanpast.

Als je Ingesteld door kindkiest, kan je kind de privacy-instellingen wijzigen. De ouders/voogden kunnen alleen de privacy-instellingen van het kind bekijken.

Je krijgt een melding elke keer wanneer het kind zijn of haar instellingen aanpast.

• Let op: deze instelling kan niet worden toegepast voor jonge kinderen onder de 15 jaar.

1. Ga naar Accountbeheer en selecteer Familiebeheer
  2. Selecteer een gezinslid voor het kind en blader omlaag naar Privacy
  3. Selecteer Instellen door en selecteer vervolgens je stijl in de vervolgkeuzelijst.
  4. Selecteer Opslaan
  • Voor kinderen onder de 15 jaar is Privacy-instellingen instellen door de ouder/voogd standaard ingesteld.
  • Voor kinderen tussen de 15 en 17 jaar is Privacy-instellingen instellen door kindstandaard ingesteld.

Een uitzondering maken voor een game op PS5-consoles

Als je kind een game met restrictie probeert te starten, wordt de game geblokkeerd en verschijnt er een venster. Vanaf dit venster kan je kind je een verzoek sturen om een uitzondering voor deze game te maken. Nadat je kind een verzoek heeft verzonden, ontvangen zowel jij als familiemanager als de aangewezen ouders of voogden een melding via e-mail.

Als familiemanager of als aangewezen ouder of voogd kun je het ontvangen verzoek op de volgende manieren toestaan:

1. Je ontvangt het verzoek van je kind per e-mail. Als familiemanager of aangewezen ouder of voogd ga je naar de website die in de e-mail wordt genoemd en log je in op je account.
  2. Selecteer je kind in de lijst met familieleden en selecteer vervolgens Toegestane games om het verzoek te bekijken.
    Je kunt het verzoek van je kind ook bekijken op de onderstaande website.
  1. Log in als familiemanager of als aangewezen ouder of voogd.
  2. Druk op de PS-toets om het controlecentrum te openen en selecteer vervolgens Meldingen
  3. Selecteer het verzoek van je kind en selecteer vervolgensGa naar [Toegestane games]

Je kunt het verzoek van je kind ook beheren door naar Instellingen > Ouderlijk toezicht > Familiebeheer te gaan, je kind te selecteren en vervolgens naar Toegestane games te gaan.

• Als je communicatiefuncties wilt toestaan, volg je dezelfde aanwijzingen als wanneer je games toestaat. Uitzonderingen voor games en communicatiefuncties moeten afzonderlijk worden aangevraagd.
  • Zelfs als je het restrictieniveau voor ouderlijk toezicht wijzigt, kan je kind doorgaan met het spelen van games die al zijn toegestaan.

Communicatie en door gebruikers gegenereerde content op PS5-consoles beperken

Als je de instelling voor ouderlijk toezicht Communicatie en door gebruiker gegenereerde inhoud > Beperken selecteert, zijn de volgende opties uitgeschakeld:

• Sms-berichten verzenden en spraakchats met andere spelers.
    Het verzenden van vooraf geschreven berichten in de game is toegestaan.
  • Door het kind gegenereerde content delen.
  • Door andere gebruikers gegenereerde content bekijken.

Je kunt voorkomen dat inhoud die niet geschikt is voor de leeftijd van je kind wordt bekeken en dat er informatie met anderen wordt uitgewisseld. De door gebruikers gegenereerde content die kan worden geblokkeerd, omvat het volgende:

• Screenshots.
  • Videoclips (video's van gameplay).
  • Uitzendingen van gameplay.
  • Door andere gebruikers gegenereerde content in de game.
  • De persoonlijke beschrijving van een andere speler op diens profiel.

Het instellen van een maandelijkse bestedingslimiet voor PS5-consoles

Als familiemanager of aangewezen ouder of voogd kun je bepalen hoeveel je kind elke maand mag uitgeven. Standaard is de maandelijkse bestedingslimiet ingesteld op 0. Als je kind content gaat kopen op zijn of haar account, moet je deze instelling wijzigen.

Let op: Als je 'voogd' maar niet de familiemanager bent, laat de familiemanager het dan weten als je wijzigingen aanbrengt in de bestedingslimiet. Als je de familiemanager bent, wees je er dan van bewust dat iedereen die je als voogd benoemt, de door jou ingestelde bestedingslimieten kan wijzigen.

Ouderlijk toezicht op PlayStation 5

Met Ouderlijk toezicht en Familiebeheer voor PS5 kun je de toegang van een account voor een kind tot netwerkfuncties, toepassingen en apparaten beperken:

• Wijzig afspeeltijd voor vandaag
    Wanneer je de speelduur voor de dag instelt, wordt de resterende speeltijd weergegeven. Je kunt de speeltijd van je kind vanaf hier ook langer of korter maken.
  • Speeltijdinstellingen
    Je kunt selecteren op welke dagen en hoe lang je kind mag spelen. Wanneer de speeltijd van je kind opraakt, kun je kiezen of je kind een melding krijgt of automatisch wordt afgemeld. De speelduur van de dag is inclusief de speeltijd op je PS4-console. De totale speeltijd wordt geteld vanaf zowel je PS5-console als PS4-console.
  • Tijdzone
    De speeltijd van je kind wordt om 12:00 middernacht in de geselecteerde tijdzone gereset.
  • Toegestane games
    Bekijk aanvragen om specifieke games toe te staan en een lijst met games die al zijn toegestaan. Je kunt ook games toestaan op basis van het verzoek.
  • Informatie over familieleden
    Bekijk de aanmeldings-ID (e-mailadres), online-ID en naam van je kind. De naam die hier wordt weergegeven is de naam die is ingevoerd toen het account van je kind werd gemaakt. Deze is niet zichtbaar voor andere spelers. Deze naam staat in e-mails die je van PlayStation ontvangt voor dit account.
  • Wachtwoord opnieuw instellen
    Wijzig het wachtwoord dat je kind gebruikt.
  • Stel leeftijdkeuringen in voor het starten van PS5-games en -apps
  • Stel leeftijdkeuringen in voor het starten van PS4-/PS3 -games en -apps
  • Stel leeftijdkeuringen in voor het starten van Blu-ray Disc™
  • Stel leeftijdkeuringen in voor het starten van een dvd
  • Het gebruik van PlayStation®VR beperken
    PlayStation®VR is niet bedoeld voor gebruik door kinderen onder de 12 jaar.
  • Beperk het surfen op internet
  • Beperk communicatie en door gebruiker gegenereerde content
  • Leeftijdsfiltering voor online content*
  • Een maandelijkse bestedingslimiet instellen
    Als je een bestedingslimiet voor een kinderaccount instelt, laten we dat kind maximaal dat bedrag in de PlayStation Store per maand uitgeven. Het geld wordt uit de portemonnee van de familiemanager gehaald.
    Let op: Als je 'voogd' maar niet de familiemanager bent, laat de familiemanager het dan weten als je wijzigingen aanbrengt in de bestedingslimiet. Als je de familiemanager bent, wees je er dan van bewust dat iedereen die je als voogd benoemt, de door jou ingestelde bestedingslimieten kan wijzigen.

Voorinstellingen van ouderlijk toezicht op PS5-console

• PS5-games en -apps opstarten
    Kan content starten als de leeftijdkeuring gelijk is aan of lager is dan de leeftijd  van het kind.
  • PS4/PS3 -games en -apps opstarten
    Kan content starten als de leeftijdkeuring 15 jaar of jonger is.
  • Blu-ray Disc™ afspelen
    Kan een speeldisc afspelen als de leeftijdkeuring 16 jaar of jonger is.
  • Het starten van een dvd
    Niet beperken.
  • Beperk het gebruik van PlayStation®VR
    Niet beperken.
  • Beperk het surfen op internet
    Niet beperken.
  • Beperk communicatie en door gebruiker gegenereerde content
    Niet beperken.
  • Leeftijdkeuringen voor online content*
    Beperken.
  • Maandelijkse bestedingslimiet
    0.
  • PS5-games en -apps opstarten
    Kan content opstarten als de leeftijdkeuring gelijk is aan of lager is dan de leeftijd van het kind.
  • PS4/PS3 -games en -apps opstarten
    Kan content starten als de leeftijdkeuring 12 of 13 jaar of jonger is.
  • Blu-ray Disc™ afspelen
    Kan discs afspelen als de leeftijdkeuring 13 jaar of jonger is.
  • Het starten van een DVD
    Beperk het niet.
  • Beperk het gebruik van PlayStation®VR
    Beperk het niet.
  • Webbrowser gebruiken
    Beperken.
  • Communicatie en door gebruiker gegenereerde inhoud
    Beperken.
  • Leeftijdsfiltering voor online content*
    Beperken.
  • Maandelijkse bestedingslimiet
    0.
  • PS5-games en -apps opstarten
    Kan content opstarten als de leeftijdkeuring gelijk is aan of lager is dan de leeftijd van het kind.
  • PS4/PS3 -games en -apps opstarten
    Kan content starten als de leeftijdkeuring 6 of 7 jaar of jonger is.
  • Blu-ray Disc™ afspelen
    Kan speeldiscs afspelen als de leeftijdkeuring 7 jaar of jonger is.
  • Het starten van een DVD
    Niet beperken.
  • Het gebruik van PlayStation®VR beperken
    Beperken.
  • Webbrowser gebruiken
    Beperken.
  • Communicatie en door gebruiker gegenereerde inhoud
    Beperken.
  • Leeftijdsfiltering voor online content*
    Beperken.
  • Maandelijkse bestedingslimiet

* Dit geldt alleen voor bepaalde landen of regio's.