PS5-konsoleiden esteettömyysasetukset

PS5-konsoleiden esteettömyysasetusten käyttö

Katso, miten voit mukauttaa ohjaimen asetuksia, määrittää näytön suurennuksen ja ottaa kuulovammaistekstityksen käyttöön PlayStation®5-konsolin esteettömyysasetuksissa.

PS5™-konsolin esteettömyysasetukset

Pääset muuttamaan esteettömyysasetuksia menemällä aloitusnäyttöön ja valitsemalla Asetukset > Esteettömyys.

Ohjaimen asetusten mukauttaminen PS5-konsoleilla

Kohdasta Asetukset > Esteettömyys > Ohjaimet voit muuttaa seuraavia ohjaimen asetuksia:

1. Jos haluat käyttää mukautettua näppäinasettelua, ota käyttöön asetus Ota mukautetut näppäinmääritykset käyttöön.

2. Valitse ensin Mukauta näppäinmäärityksiä , sitten ohjaimen näppäin ja sitten näppäimen toiminto.

3. Valitse lopuksi Vahvista

Jos haluat oletusnäppäimet takaisin käyttöön, valitse Nollaa.

Valitse ohjaimen värinän voimakkuus.

Voit valita liipaisintehosteen voimakkuuden. Liipaisintehostetoiminnon ansiosta voit tuntea pelitapahtumiin liittyvää kiristystä ja vastusta L2- ja R2-näppäimiä painaessasi. Toimintoa voi käyttää sitä tukevissa peleissä.

Set the pitkään painamisen viive for the PS-näppäin or luontinäppäin.

Näyttöalueen suurentaminen PS5-konsoleilla

Valitse Asetukset > Esteettömyys > Näyttö > Suurennos ja ota suurennos käyttöön.

Jos Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) on käytössä, näyttöalue seuraa liikkeitäsi suurennoksen aikana.

1. Kun haluat suurentaa nykyistä näyttöä, paina PS-näppäintä ja neliönäppäintä yhtä aikaa.
    Suurennos kasvaa jokaisella painalluksella. Voit siirtää näyttöaluetta oikealla sauvalla.
  2. Kun suurennos on haluamallasi tasolla, paina X-näppäintä.
    Kun suurennosasetukset on määritetty, voit jatkaa konsolin käyttöä. Jos otit Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) -asetuksen käyttöön, näyttöalue seuraa liikkeitäsi suurennoksen aikana.

Suurennostoiminto ei ole käytettävissä tiettyjen ominaisuuksien ja sovellusten kanssa, kuten:

• etäkäytön aikana
  • lähetyksen aikana
  • pelin jakamisen tai näytön jakamisen aikana.

Kun esimerkiksi pelaat peliä tai toistat sisältöä levyltä, näyttöalue ei liiku, vaikka Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) -asetus olisi käytössä.

1. Kun näyttö on suurennettuna, paina PS-näppäintä ja neliönäppäintä yhtä aikaa.
    Palaat takaisin suurennuksen ja näyttöalueen määritysnäyttöön.
  2. Lopeta suurennos painamalla ympyränäppäintä.

PS5-konsoleiden näyttö- ja tekstiasetusten mukauttaminen

Kohdasta Asetukset > Esteettömyys > Näyttö voit muuttaa seuraavia näyttö- ja tekstiasetuksia:

Vaihda tekstin ja taustan värit näytöllä päinvastaisiksi. Jos tämä asetus on käytössä, HDR (High Dynamic Range) on pois käytöstä.

Ota käyttöön asetus Ota värisuodatin käyttöön  ja valitse Värisuodatin , niin saat lisää värivaihtoehtoja.

Säädä värin voimakkuutta liukusäätimellä.

Muuta tekstin kokoa.

Ota lihavoitu teksti käyttöön.

Ota käyttöön, niin voit muuttaa tekstin ja taustan väriä kontrastin ja luettavuuden parantamiseksi.

Valitse tekstin vaakasuuntaisen vierityksen nopeus.

Ota käyttöön liiketehosteiden ja näytöllä tapahtuvan liikkeen vähentämiseksi.

PS5-konsoleiden näytönlukuohjelman ottaminen käyttöön

Näytönlukuohjelma lukee näytöllä näkyvää tekstiä ääneen. Se myös opastaa puheella konsolin käytössä.

Huomaa, että näytönlukuohjelma on saatavilla vain tietyillä kielillä. Näytönlukuohjelman puhuma kieli on sama kuin konsolin kieli.

Voit näytönlukuohjelman käyttöön ja määrittää sen asetukset valitsemalla aloitusnäytöltä Asetukset > Esteettömyys > Näytönlukuohjelma.

Kun tekstiä luetaan ääneen, seuraavat toiminnot ovat käytössä.

• Tauko/Toista
    Paina PS-näppäintä ja kolmio-näppäintä samaan aikaan.
  • Aloita lukeminen alusta
    Paina PS-näppäintä ja R1-näppäintä samaan aikaan.

Ota näytönlukuohjelma käyttöön
Ota näytönlukuohjelma käyttöön tai poista se käytöstä.

Puheen nopeus
Valitse puheen nopeus.

Äänen tyyppi
Valitse puheääni.

Äänenvoimakkuus
Säädä tekstin lukemisen äänenvoimakkuus liukusäätimellä.

PS5-konsoleiden kuulovammaistekstityksen käyttöönotto mediasisällössä

Dialogin ja äänien tekstitykset auttavat seuraamaan, mitä puhetta ja tapahtumia näytöllä. Näin voit ottaa kuulovammaistekstityksen käyttöön ja määrittää sen asetukset:

Valitse Asetukset > Esteettömyys > Kuulovammaistekstitys ja ota käyttöön Näytä kuulovammaistekstitys.

Se, miten kuulovammaistekstitys näkyy, riippuu lähtökohtaisesti siitä, mitä katsot.

Voit valita, miltä kuulovammaistekstitys näyttää, kun valitset Kuulovammaistekstityksen asetukset, poistat käytöstä asetuksen Näytä kuulovammaistekstitys sisällön mukaan ja määrität seuraavat asetukset:

• Fontin koko, väri, reunat ja läpinäkyvyys

• Taustan väri ja läpinäkyvyys, ikkunan väri ja läpinäkyvyys

PS5-konsoleiden chatin transkription ottaminen käyttöön

Chatin transkriptiotoiminto (puhe tekstiksi ja teksti puheeksi) muuntaa muiden pelaajien puheen tekstiksi ryhmien ja tuettujen pelien chatissa ja lukee ääneen muille pelaajille kirjoittamasi tekstin. Pelin sisäinen chatin transkriptio on käytettävissä vain sitä tukevissa peleissä.

Voit ottaa chatin transkription käyttöön ja määrittää sen asetukset kohdasta Asetukset > Esteettömyys > Chatin transkriptio:

Ota chatin transkriptio käyttöön tai poista se käytöstä.

Valitse jokin saatavilla olevista kielistä. Kirjoittamasi teksti luetaan ääneen ja puheesi kirjoitetaan tekstiksi tällä kielellä. Puhuttuna kielenä on oletuksena konsolin kieli. Jos konsolin kieltä ei tueta, puhutuksi kieleksi valitaan oletuksena englanti.

Valitse sinua edustavan äänen tyyppi. Kirjoittamasi teksti luetaan muille äänichatissa oleville pelaajille tällä äänellä.

Sinun pitää olla äänichatissa, jotta voit käyttää chatin transkriptiota.

Kun olet määrittänyt chatin transkription, muiden pelaajien puhe muunnetaan tekstiksi, joka tulee näkyviin äänichatin kortin oikealle puolelle.

Halutessasi voit antaa näppäimistön hoitaa puhumisen puolestasi. Valitse Sano jotain ja käytä näyttönäppäimistöä kirjoittamiseen. Kirjoittamasi teksti luetaan muille pelaajille ääneen käyttäen valitsemaasi äänen tyyppiä.

Valitse Multitaskaus, jos haluat nähdä, mistä muut äänichatin pelaajat juttelevat, kun teet samalla jotain muuta.

• Paina options-näppäintä tai valitse äänichatin kortilta Multitaskaus ja valitse sitten joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.
  • Painamalla PS-näppäintä kaksi kertaa nopeasti voit käyttää chatin transkriptiota tekstin kirjoittamiseen, kun äänichatin asettelu näytöllä on joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.