PS5-konsoleiden esteettömyysasetukset

PS5-konsoleiden esteettömyysasetusten käyttö

Katso, miten voit mukauttaa ohjaimen asetuksia, määrittää näytön suurennuksen ja ottaa kuulovammaistekstityksen käyttöön PlayStation®5-konsolin esteettömyysasetuksissa.

PS5™-konsolin esteettömyysasetukset

Pääset muuttamaan esteettömyysasetuksia menemällä aloitusnäyttöön ja valitsemalla Asetukset > Esteettömyys.

Ohjaimen asetusten mukauttaminen PS5-konsoleilla

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys.
  2. Valitse Ohjaimet ja sitten jokin seuraavista ohjaimen asetuksista:
  1. Ota mukautetut näppäinmääritykset käyttöön, jos haluat määrittää näppäinten ja analogisten sauvojen toimintoja.
  2. Voit muuttaa näppäimen määritystä valitsemalla kyseisen näppäimen. Valitse lopuksi Käytä.
    Voit palata oletusasetteluun valitsemalla Nollaa.
  3. Voit vaihtaa vasemman ja oikean analogisen sauvan toiminnot valitsemalla Vaihda vasen ja oikea sauva.

Valitse ohjaimen värinän voimakkuus.

Valitse liipaisintehosteen voimakkuus. Liipaisintehostetoiminnon ansiosta voit tuntea pelitapahtumiin liittyvää kiristystä ja vastusta L2- ja R2-näppäimiä painaessasi. Toimintoa voi käyttää sitä tukevissa peleissä.

Valitse PS-näppäimen tai luontinäppäimen pitkään painamisen viive.

Viive kuvastaa aikaa, joka kestää, että ohjain rekisteröi näppäimen painalluksen.

Näyttöalueen suurentaminen PS5-konsoleilla

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Näyttö ja ääni > Suurennos.
  2. Valitse Ota suurennos käyttöön.

Jos Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) on käytössä, näyttöalue seuraa liikkeitäsi suurennoksen aikana.

1. Kun haluat suurentaa nykyistä näyttöä, paina PS-näppäintä ja neliönäppäintä yhtä aikaa.
    Suurennos kasvaa jokaisella painalluksella. Voit siirtää näyttöaluetta oikealla sauvalla.
  2. Kun suurennos on haluamallasi tasolla, paina X-näppäintä.
    Kun suurennosasetukset on määritetty, voit jatkaa konsolin käyttöä. Jos otit Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) -asetuksen käyttöön, näyttöalue seuraa liikkeitäsi suurennoksen aikana.

Suurennostoiminto ei ole käytettävissä tiettyjen ominaisuuksien ja sovellusten kanssa, kuten:

• etäkäytön aikana
  • lähetyksen aikana
  • pelin jakamisen tai näytön jakamisen aikana
  • PlayStation VR:n käytön aikana.

Kun esimerkiksi pelaat peliä tai toistat sisältöä levyltä, näyttöalue ei liiku, vaikka Adjust Display Area to Movement (säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan) -asetus olisi käytössä.

1. Kun näyttö on suurennettuna, paina PS-näppäintä ja neliönäppäintä yhtä aikaa.
    Palaat takaisin suurennuksen ja näyttöalueen määritysnäyttöön.
  2. Lopeta suurennos painamalla ympyränäppäintä.

PS5-konsoleiden näyttö- ja tekstiasetusten mukauttaminen

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Näyttö ja ääni.
  2. Valitse haluamasi näyttö- ja tekstiasetukset:

Vaihda tekstin ja taustan värit näytöllä päinvastaisiksi. Jos tämä asetus on käytössä, HDR (High Dynamic Range) on pois käytöstä.

Ota käyttöön asetus Ota värisuodatin käyttöön  ja valitse Värisuodatin , niin saat lisää värivaihtoehtoja.

Säädä värin voimakkuutta liukusäätimellä.

Muuta tekstin kokoa.

Ota lihavoitu teksti käyttöön.

Ota käyttöön, niin voit muuttaa tekstin ja taustan väriä kontrastin ja luettavuuden parantamiseksi.

Näytä valintamerkki käyttöön otettujen asetusten kohdalla, jotta näet helposti mitkä ovat käytössä.

Valitse tekstin vaakasuuntaisen vierityksen nopeus.

Ota käyttöön liiketehosteiden ja näytöllä tapahtuvan liikkeen vähentämiseksi.

PS5-konsoleiden näytönlukuohjelman ottaminen käyttöön

Näytönlukuohjelma lukee näytöllä näkyvää tekstiä ääneen. Se myös opastaa puheella konsolin käytössä.

Huomaa, että näytönlukuohjelma on saatavilla vain tietyillä kielillä. Näytönlukuohjelman puhuma kieli on sama kuin konsolin kieli.

1. Siirry aloitusnäyttöön ja valitse Asetukset > Esteettömyys
  2. Ota Näytönlukuohjelma käyttöön.

Kun tekstiä luetaan ääneen, seuraavat toiminnot ovat käytössä.

• Tauko/Toista
    Paina PS-näppäintä ja kolmio-näppäintä samaan aikaan.
  • Aloita lukeminen alusta
    Paina PS-näppäintä ja R1-näppäintä samaan aikaan.

Ota näytönlukuohjelma käyttöön
Ota näytönlukuohjelma käyttöön tai poista se käytöstä.

Puheen nopeus
Valitse puheen nopeus.

Äänen tyyppi
Valitse puheääni.

Äänenvoimakkuus
Säädä tekstin lukemisen äänenvoimakkuus liukusäätimellä.

Näytönlukuohjelma on tällä hetkellä saatavilla seuraavilla kielillä:

arabia

japani

hollanti

korea

englanti

puola

ranska

portugali

saksa

venäjä

italia

espanja

PS5-konsoleiden kuulovammaistekstityksen käyttöönotto mediasisällössä

Kuulovammaistekstitysten avulla voit seurata näytön puhetta ja tapahtumia tekstimuodossa.

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Kuulovammaistekstitys
  2. Ota käyttöön Näytä kuulovammaistekstitys.

Se, miten kuulovammaistekstitys näkyy, riippuu lähtökohtaisesti siitä, mitä katsot.

Voit valita, miltä kuulovammaistekstitys näyttää, kun valitset Kuulovammaistekstityksen asetukset, poistat käytöstä asetuksen Näytä kuulovammaistekstitys sisällön mukaan ja määrität seuraavat asetukset:

• Fontin koko, väri, reunat ja läpinäkyvyys.

• Taustan väri ja läpinäkyvyys, ikkunan väri ja läpinäkyvyys.

PS5-konsoleiden chatin transkription ottaminen käyttöön

Chatin transkriptiotoiminto (puhe tekstiksi ja teksti puheeksi) muuntaa muiden pelaajien puheen tekstiksi ryhmien ja tuettujen pelien chatissa ja lukee ääneen muille pelaajille kirjoittamasi tekstin. Pelin sisäinen chatin transkriptio on käytettävissä vain sitä tukevissa peleissä.

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Chatin transkriptio.
  2. Ota Chatin transkriptio käyttöön:

Ota chatin transkriptio käyttöön tai poista se käytöstä.

Valitse jokin saatavilla olevista kielistä. Kirjoittamasi teksti luetaan ääneen ja puheesi kirjoitetaan tekstiksi tällä kielellä muille pelaajille, jotka käyttävät chatin transkriptiota. Puhuttuna kielenä on oletuksena konsolin kieli. Jos konsolin kieltä ei tueta, puhutuksi kieleksi valitaan oletuksena englanti.

Chatin transkriptio on saatavilla seuraavilla kielillä:

englanti italia
ranska japani
saksa espanja

Valitse sinua edustavan äänen tyyppi. Kirjoittamasi teksti luetaan muille äänichatissa oleville pelaajille tällä äänellä.

Jotta voit käyttää chatin transkriptiota, sinun pitää olla ryhmän äänichatissa.

Kun olet määrittänyt chatin transkription, muiden pelaajien puhe muunnetaan tekstiksi, joka tulee näkyviin äänichatin kortin oikealle puolelle.

Halutessasi voit antaa näppäimistön hoitaa puhumisen puolestasi. Valitse Sano jotain ja käytä näyttönäppäimistöä kirjoittamiseen. Kirjoittamasi teksti luetaan muille pelaajille ääneen käyttäen valitsemaasi äänen tyyppiä.

Valitse Moniajo, jos haluat nähdä, mistä muut äänichatin pelaajat juttelevat.

1. Paina Options-näppäintä tai valitse äänichatin kortilta Moniajo ja valitse sitten joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.
  2. Painamalla PS-näppäintä kaksi kertaa nopeasti voit käyttää chatin transkriptiota tekstin kirjoittamiseen, kun äänichatin asettelu näytöllä on joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.

Kuulokkeiden monoäänen ottaminen käyttöön

Kuulokkeiden monoääniasetus toistaa saman äänen vasemmasta ja oikeasta kuulokkeesta.

1. Valitse Asetukset> Ääni> Äänen ulostulo.

2. Valitse Kuulokkeet > Mono Audio for Headphones (Monoääni kuulokkeille).