PS5-konsoleiden esteettömyysasetukset

PS5-konsoleiden esteettömyysasetusten käyttö

Katso, miten voit mukauttaa ohjaimen asetuksia, määrittää näytön suurennuksen ja ottaa kuulovammaistekstityksen käyttöön PlayStation®5-konsolin esteettömyysasetuksissa.

PS5-konsolin esteettömyysasetukset

Pääset muuttamaan esteettömyysasetuksia menemällä aloitusnäyttöön ja valitsemalla Asetukset > Esteettömyys.

Jos lisäät Esteettömyys-valikon ohjauskeskukseen, voit säätää asetuksia myös sieltä.

Ohjaimen asetusten mukauttaminen PS5-konsoleilla

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys.
  2. Valitse Ohjaimet ja sitten jokin seuraavista ohjaimen asetuksista:
  1. Ota käyttöön asetus Ota mukautetut näppäinmääritykset käyttöön ja valitse Mukauta näppäinmäärityksiä.
  2. Valitse näppäin, jota haluat muuttaa, ja valitse toiminto, jonka haluat määrittää siihen.
  3. Valitse Käytä.

Valitse ohjaimen värinän voimakkuus.

Valitse liipaisintehosteen voimakkuus. Liipaisintehostetoiminnon ansiosta voit tuntea pelitapahtumiin liittyvää kiristystä ja vastusta L2- ja R2-näppäimiä painaessasi. Toimintoa voi käyttää sitä tukevissa peleissä.

Valitse PS-näppäimen tai luontinäppäimen pitkään painamisen viive.

Viive kuvastaa aikaa, joka kestää, että ohjain rekisteröi näppäimen painalluksen.

Zoomauksen käyttöönotto PS5-konsoleilla

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Näyttö ja ääni > Zoom.
  2. Valitse Ota suurennus käyttöön.

Jos toiminto Säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan on käytössä, näyttöalue seuraa liikkeitäsi suurennuksen aikana.

1. Kun haluat suurentaa nykyistä näyttöä, paina PS-näppäintä ja neliö-näppäintä yhtä aikaa.
    Aloita suurennuksen säätäminen.
  2. Paina PS-näppäintä ja neliö-näppäintä yhtä aikaa, kunnes suurennus on sopiva.
    Suurennus kasvaa jokaisella painalluksella. Jos otit toiminnon Säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan pois käytöstä, säädä näyttöaluetta oikealla sauvalla.
  3. Paina risti-näppäintä.
    Kun suurennus- ja näyttöalueasetukset on määritetty, voit jatkaa konsolin käyttöä.

Suurennustoiminto ei ole käytettävissä tiettyjen ominaisuuksien ja sovellusten kanssa, kuten:

• etäkäytön aikana
  • lähetyksen aikana
  • pelin jakamisen tai näytön jakamisen aikana
  • PlayStation VR:n käytön aikana.

Kun esimerkiksi pelaat peliä tai toistat sisältöä levyltä, näyttöalue ei liiku, vaikka toiminto Säädä näyttöaluetta liikkeen mukaan olisi käytössä.

1. Kun näyttö on suurennettuna, paina PS-näppäintä ja neliö-näppäintä yhtä aikaa.
    Palaat takaisin suurennuksen ja näyttöalueen määritysnäyttöön.
  2. Lopeta suurennus painamalla ympyrä-näppäintä.

Voit suurentaa kortteja näyttävien verkkosivujen sisältöä. Paina valinnat-näppäintä ja valitse Zoomaa tai Suurenna.

Zoomaa
Suurenna tekstiä tai kuvia muuttamatta ikkunan kokoa. Sivun asettelut saattavat muuttua.
Lähennä ja loitonna kuvaa L3- ja R3-näppäimillä.

Suurenna
Suurenna näyttönäkymää muuttamatta sivun asetteluja. Voit joutua vierittämään näyttönäkymää ylös, alas, vasemmalle tai oikealle, jotta näet koko sivun.

PS5-konsoleiden näyttö- ja tekstiasetusten mukauttaminen

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Näyttö ja ääni.
  2. Valitse haluamasi näyttö- ja tekstiasetukset:

Vaihda tekstin ja taustan värit näytöllä päinvastaisiksi. Jos tämä asetus on käytössä, HDR (High Dynamic Range) on pois käytöstä.

Ota käyttöön asetus Ota värisuodatin käyttöön ja valitse Värisuodatin , niin saat lisää värivaihtoehtoja.

Säädä värin voimakkuutta liukusäätimellä.

Muuta tekstin kokoa.

Ota lihavoitu teksti käyttöön.

Ota käyttöön, niin voit muuttaa tekstin ja taustan väriä kontrastin ja luettavuuden parantamiseksi.

Näytä valintamerkki käyttöön otettujen asetusten kohdalla, jotta näet helposti niiden olevan käytössä.

Määritä vaakasuuntaisen tekstinvierityksen nopeus.

Ota käyttöön liiketehosteiden ja näytöllä tapahtuvan liikkeen vähentämiseksi.

PS5-konsoleiden näytönlukuohjelman ottaminen käyttöön

Näytönlukuohjelma lukee näytöllä näkyvää tekstiä ääneen. Se myös opastaa puheella konsolin käytössä.

Huomaa, että näytönlukuohjelma on saatavilla vain tietyillä kielillä. Näytönlukuohjelman puhuma kieli on sama kuin konsolin kieli.

1. Siirry aloitusnäyttöön ja valitse Asetukset > Esteettömyys > Näytönlukuohjelma.
  2. Ota Näytönlukuohjelma käyttöön.

Kun tekstiä luetaan ääneen, seuraavat toiminnot ovat käytössä.

• Tauko/Toista
    Paina PS-näppäintä ja kolmio-näppäintä samaan aikaan.
  • Aloita lukeminen alusta
    Paina PS-näppäintä ja R1-näppäintä samaan aikaan.

Puheen nopeus
Valitse puheen nopeus.

Puheäänen tyyppi
Valitse puheääni.

Puheäänen voimakkuus
Säädä tekstin lukemisen äänenvoimakkuutta liukusäätimellä.

Näytönlukuohjelma on tällä hetkellä saatavilla seuraavilla kielillä:

arabia

japani

hollanti

korea

englanti

puola

ranska

portugali

saksa

venäjä

italia

espanja

PS5-konsoleiden kuulovammaistekstityksen käyttöönotto mediasisällössä

Kuulovammaistekstitysten avulla voit seurata näytön puhetta ja tapahtumia tekstimuodossa.

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Kuulovammaistekstitys
  2. Ota käyttöön Näytä kuulovammaistekstitys.

Se, miten kuulovammaistekstitys näkyy, riippuu lähtökohtaisesti siitä, mitä katsot.

Voit valita, miltä kuulovammaistekstitys näyttää, kun valitset Kuulovammaistekstityksen asetukset, otat käyttöön mukautetun tekstitystyylin ja määrität seuraavat asetukset:

• Fontin koko, väri, reunat ja läpinäkyvyys.

• Taustan väri ja läpinäkyvyys, ikkunan väri ja läpinäkyvyys.

PS5-konsoleiden chatin transkription ottaminen käyttöön

Chatin transkriptiotoiminto (puhe tekstiksi ja teksti puheeksi) muuntaa muiden pelaajien puheen tekstiksi ryhmien ja tuettujen pelien chatissa ja lukee ääneen muille pelaajille kirjoittamasi tekstin. Pelin sisäinen chatin transkriptio on käytettävissä vain sitä tukevissa peleissä.

1. Valitse Asetukset > Esteettömyys > Chatin transkriptio.
  2. Ota Chatin transkriptio käyttöön:

Ota chatin transkriptio käyttöön tai poista se käytöstä.

Valitse jokin saatavilla olevista kielistä. Kirjoittamasi teksti luetaan ääneen ja puheesi kirjoitetaan tekstiksi tällä kielellä muille pelaajille, jotka käyttävät chatin transkriptiota. Puhuttuna kielenä on oletuksena konsolin kieli. Jos konsolin kieltä ei tueta, puhutuksi kieleksi valitaan oletuksena englanti.

Chatin transkriptio on saatavilla seuraavilla kielillä:

englanti italia
ranska japani
saksa espanja

Valitse sinua edustavan äänen tyyppi. Kirjoittamasi teksti luetaan muille äänichatissa oleville pelaajille tällä äänellä.

Sinun pitää olla ryhmässä, jotta voit käyttää chatin transkriptiota.

Kun olet määrittänyt chatin transkription, muiden pelaajien puhe muunnetaan tekstiksi, joka tulee näkyviin äänichatin kortin oikealle puolelle.

Voit antaa näppäimistön hoitaa puhumisen puolestasi. Valitse Sano jotakin ja syötä teksti käyttämällä näyttönäppäimistöä. Kirjoittamasi teksti luetaan muille pelaajille ääneen käyttäen puheäänen tyyppiä, jonka valitsit määrityksessä.

Valitse Moniajo, jos haluat nähdä, mistä muut äänichatin pelaajat juttelevat.

1. Paina valinnat-näppäintä tai valitse äänichatin kortilta Moniajo ja valitse sitten joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.
  2. Painamalla PS-näppäintä kaksi kertaa nopeasti voit käyttää chatin transkriptiota tekstin kirjoittamiseen, kun äänichatin asettelu näytöllä on joko Kuva kuvassa tai Kiinnitä sivulle.

Kuulokkeiden monoäänen ottaminen käyttöön

Kuulokkeiden monoääniasetus toistaa saman äänen vasemmasta ja oikeasta kuulokkeesta.

1. Valitse Asetukset > Ääni > Äänen ulostulo.

2. Valitse Kuulokkeet > Monoääni kuulokkeissa.