4K-resolutie aanpassen op een PS5-console

4K-resolutie inschakelen en aanpassen op een PS5-console

Ontdek hoe je 4K-resolutie kunt inschakelen en de instellingen voor video-uitvoer op je PlayStation®5-console kunt aanpassen.

De resolutie op de PS5-console wijzigen

De PS5™-console selecteert automatisch de beste beschikbare resolutie. Je kunt de resolutie wijzigen met de PS5-instellingen voor video-uitvoer

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video.

2. Selecteer Video-uitvoer.

Video-uitvoer
Hiermee bekijk je de huidige instellingen en mogelijkheden van je tv.

Resolutie
Hiermee stel je de schermresolutie in.

Overdrachtssnelheid 4K-video
Hiermee pas je de overdrachtssnelheid aan voor video's met 4K-resolutie. Als het scherm flikkert, selecteer je -1 of -2 om de overdrachtssnelheid te beperken en mogelijk de beeldkwaliteit te verbeteren.

VRR
Hiermee kan de vernieuwingsfrequentie in realtime worden aangepast bij tv's en games die VRR (variabele vernieuwingsfrequentie) ondersteunen. De resultaten zijn afhankelijk van de tv die je gebruikt en of de PS5-game die je speelt VRR ondersteunt.

PS5™-consoles ondersteunen VRR via HDMI 2.1. Andere displaymodules zoals NVIDIA  G-SYNC® en AMD FreeSync™ worden niet ondersteund.

Schakel Toepassen op niet-ondersteunde games in om de videokwaliteit te verbeteren voor bepaalde PS5-games die geen VRR ondersteunen. Schakel deze instelling uit als er tijdens het gamen sprake is van een storend beeld.

HDR
Hiermee zet je HDR (High Dynamic Range; hoog dynamisch bereik) aan of uit.

HDR aanpassen
Voor nauwkeurige helderheidsaanpassingen en geoptimaliseerde HDR-rendering.

Diepe-kleurenuitvoer
Voor vloeiende beeldrendering.

RGB-bereik
Wijzig dit alleen als je een HDMI-apparaat gebruikt dat de informatie over het RGB-bereik niet correct verzendt.

Het weergavegebied op PS5 aanpassen

Als de randen van het beeld op je televisiescherm eraf lijken te zijn gesneden, of als je een zwarte rand rondom het beeld ziet, probeer dan het weergavegebied aan te passen:

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video > Scherm > Weergavegebied aanpassen

2. Volg de aanwijzingen op het scherm.

Wat is 4K?

4K heeft een resolutie die bijna vier keer hoger is dan standaard HD (1080p HD). Hoewel alle PS5™-consoles 4K en HDR ondersteunen, is de beschikbaarheid van de beeldkwaliteit afhankelijk van je home-entertainmentsysteem.

Wordt HDMI 2.1 ondersteund op PS5-consoles?

De PS5-console ondersteunt de HDMI 2.1-specificatie en ondersteunt daarnaast 4K 120 Hz-video-uitvoer. Deze opkomende technologie wordt nog niet volledig ondersteund op de markt. Daarom werkt Sony Interactive Entertainment samen met tv-fabrikanten om de prestaties te verbeteren, zodat consolegebruikers kunnen genieten van de beste ervaring. Het is mogelijk dat je tijdens deze overgangsperiode enkele problemen ondervindt met 4K 120 Hz.

Als het voorkomt dat er niets op je tv wordt weergegeven wanneer de PS5-console een 4K 120 Hz-signaal zou moeten uitzenden, of als het signaal wordt weergegeven als 1080p 120 Hz, controleer je het volgende:

• Ondersteunt de tv volgens 4K 120 Hz?
  • Is de nieuwste firmware op de tv geïnstalleerd?
  • Gebruik je de kabel die bij de PS5-console is geleverd of een Ultra High-Speed-kabel die geschikt is voor 4K 120 Hz-uitvoer?
  • Is de PS5-console rechtstreeks aangesloten op de tv via HDMI, of op een ontvanger of ander apparaat dat het signaal kan beïnvloeden?
  • Is de PS5-console aangesloten op een geschikte HDMI-poort (2.1) van de tv? Controleer de handleiding van de tv voor meer informatie. Voor HDMI 2.1-ondersteuning moet je mogelijk de instellingen via de tv wijzigen.
  • Is Scherm en Video > Video-uitvoer > Resolutie  van de PS5 ingesteld op Auto of 2160p
  • Is Scherm en video > Video-uitvoer > Overdrachtsnelheid 4K-video  van de PS5 ingesteld op Auto?