PlayStation-ondersteuning

PlayStation®5

Waar heb je hulp bij nodig?

Selecteer hieronder een categorie:

Terug naar Categorieën
PS5: installatie en functies
Terug

PS5: installatie en functies

Instellen

Verwijder de panelen wanneer je een M.2 SSD installeert, een discdrive aansluit of wanneer je de panelen vervangt.

Ontdek hoe je een discdrive op je PlayStation®5-systeem kunt aansluiten. Let op: de discdrive is alleen compatibel met PS5®-systemen (CFI-2000-modelgroep - slank).

1. Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-aansluiting op de achterzijde van het PS5™-systeem.
  2. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI-ingang van het beeldscherm.
  3. Sluit de stroomkabel aan op de AC IN-aansluiting op de achterzijde van je PS5.
  4. Steek de voedingsstekker veilig in een stopcontact.
  1. Ga naar Instellingen Netwerk Instellingen Internetverbinding instellen.
  2. Selecteer je verbindingstype en voer de netwerkbeveiligingsgegevens in.

Je PS5™-systeem detecteert de mogelijkheden van je tv en selecteert automatisch de best beschikbare resolutie. Je kunt de resolutie wijzigen in de PS5-systeeminstellingen voor video-uitvoer.

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video.
  2. Selecteer Video-uitvoer.

Hier kun je Informatie over video-uitvoer bekijken of je video-uitvoerinstellingen wijzigen.

Configureer de controllerinstellingen op je PlayStation®5-systeem als je bijvoorbeeld het luidsprekervolume of de intensiteit van de trilfunctie van de controller wilt aanpassen.

Wil je sneller tekst invoeren? Sluit je USB- of  Bluetooth® -toetsenbord aan op je PS5™-systeem.

1. Ga naar het beginscherm en selecteer Instellingen Accessoires
  2. Selecteer Overige accessoires om de volgende instellingen voor je toetsenbord te vinden:

Selecteer een toetsenbordtaal
Sommige talen hebben meerdere invoermethoden.

Toetsherhaling (vertraging)
Selecteer hoe lang het duurt voordat een teken wordt herhaald als je de desbetreffende toets ingedrukt houdt.

Toetsherhaling (snelheid)
Selecteer hoe snel een teken wordt herhaald als je de desbetreffende toets ingedrukt houdt.

• Raadpleeg de instructies die bij je apparaat zijn meegeleverd voor informatie over de compatibiliteit en het gebruik van het apparaat. Niet alle apparaten zijn compatibel met je systeem.
  • Je kunt deze instellingen ook configureren door Accessoires te selecteren in het controlecentrum.

Selecteer eenvoudig items op je scherm door je USB- of Bluetooth®-muis voor je PS5-systeem te gebruiken.

1. Ga naar Instellingen Accessoires.
  2. Selecteer Overige accessoires om de volgende instellingen voor je muis te vinden:

Type
Selecteer linkshandig of rechtshandig gebruik.

Snelheid van aanwijzer
Selecteer hoe snel de muisaanwijzer beweegt.

• Raadpleeg de instructies die bij je apparaat zijn meegeleverd voor informatie over de compatibiliteit en het gebruik van het apparaat. Niet alle apparaten zijn compatibel met je systeem.
  • Je kunt ook Accessoires selecteren in het controlecentrum om deze instellingen te wijzigen.
Ondersteuningsvideo: Aanbevolen instellingen voor een PS5-systeem
Ondersteuningsvideo: Gegevens overzetten van een PS4-systeem naar je PS5-systeem

Opnamen en uitzendingen

1. Druk op de Maak-toets op je controller om het menu maken te openen.
  2. Selecteer een van de volgende opties om je gameplay vast te leggen of te delen.

A ) Recent gemaakt
Selecteer de miniatuur om de kaart Recent gemaakt te openen. Je kunt maximaal 15 van je meest recente screenshots en videoclips bekijken.

B ) Capturemethoden
Recente gameplay opslaan, Screenshot maken, Nieuwe opname starten.

C ) Uitzenden
Start vanuit het Maak-menu rechtstreeks met uitzenden.

D ) Gedeeld scherm
Stream je gameplay naar leden van je party.

E ) Capture-opties
Wijzig de indeling en resolutie van je screenshots of videoclips. Je kunt zowel de audio van je microfoon als de audio van je spraakchat gebruiken. Als je een compatibel scherm hebt, kun je ook 4K-opnamen inschakelen.

1. Druk op de maak-toets en selecteer Uitzenden.
  2. Selecteer de streamingservice waarmee je wilt uitzenden.
  3. Voer je uitzendgegevens in.
    Als je de video van je camera of de audio van je party wilt opnemen, selecteer je Uitzendopties en pas je de manier van uitzenden aan.
  4. Als je klaar bent, selecteer je Live gaan en je begint de uitzending.
    De uitzendkaart verschijnt in het controlecentrum.
  • Gebruik Gedeeld scherm om andere spelers in een party je gameplay te laten bekijken, alsof je allemaal in dezelfde ruimte bent.
  • Met Share Play wordt je gamescherm weergegeven op het scherm van een andere speler. Jullie kunnen allebei genieten van hetzelfde spel, ongeacht wie het bezit.
  • Om Share Play te starten, moet je PlayStation®Plus-lid zijn.

Opslag beheren

Je kunt gegevens van een PlayStation®4-systeem of een ander PlayStation®5-systeem overdragen (kopiëren) naar je PS5™-systeem.

Als de M.2 SSD-opslag eenmaal is geïnstalleerd in het PS5-systeem, kan deze worden gebruikt om PS5- en PS4-games, maar ook media-apps, te downloaden, kopiëren en te starten. Hierdoor kun je de beschikbare opslagruimte op je PS5-systeem vergroten. Je kunt games verplaatsen tussen de opslag van het PS5-systeem, een aangesloten USB-opslagapparaat en de toegevoegde M.2 SSD-opslag.

1. Ga naar je Gamebibliotheek, markeer de gegevens die je wilt verplaatsen, druk op de Options-toets en selecteer vervolgens Games en apps verplaatsen.
    Als je zowel een M.2 SSD als een USB-station voor uitgebreide opslag gebruikt, ga je naar het tabblad Items die je kunt verplaatsen naar uitgebreide USB-opslag
  2. Selecteer Verplaatsen

Als je PS5-games wilt spelen, moet je gamegegevens van je USB-station voor uitgebreide opslag naar het PS5-systeem kopiëren. Ga hiervoor naar je games-beginscherm en selecteer Gamebibliotheek. Op het tabblad Jouw collectie vind je de games die alleen op je USB-station voor uitgebreide opslag zijn opgeslagen met de aanduiding USB-station voor uitgebreide opslag. Blader naar de game die je wilt controleren, druk op de Options-toets en selecteer vervolgens Kopiëren. Je kunt PS4-games rechtstreeks vanaf je USB-station voor uitgebreide opslag spelen.

Wanneer je een USB-station formatteert, worden alle op het station opgeslagen gegevens gewist. Gegevens die op deze manier zijn gewist, kunnen niet worden hersteld, dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je geen belangrijke gegevens wist.

USB-stations die al als uitgebreide opslag zijn gebruikt op je PS4™-systeem hoeven niet opnieuw te worden geformatteerd.

1. Ga naar je Gamebibliotheek, markeer de gegevens die je wilt verplaatsen, druk op de Options-toets en selecteer vervolgens Games en apps verplaatsen.
    Als je zowel een M.2 SSD als uitgebreide USB-opslag gebruikt, ga je naar het tabblad Verplaatsbaar naar uitgebreide USB-opslag .
  2. Selecteer Verplaatsen
  • Als je PS5-games wilt spelen, moet je gamegegevens van je USB-station voor uitgebreide opslag naar het PS5-systeem kopiëren. Ga hiervoor naar je games-beginscherm en selecteer Gamebibliotheek. Op het tabblad Geïnstalleerd vind je de games die op je uitgebreide USB-opslag zijn opgeslagen. Blader naar de game die je wilt kopiëren, druk op de Options-toets en selecteer vervolgens Kopiëren  om het op te slaan op je systeemopslag.
  • Je kunt PS4-games rechtstreeks vanaf je USB-station voor uitgebreide opslag spelen.
Ondersteuningsvideo: Vereisten van een M.2 SSD voor PS5-systeem
Ondersteuningsvideo: Gegevens overzetten van een PS4-systeem naar je PS5-systeem

Remote Play

Ondersteuningsvideo: Remote Play met een PS5-systeem

Je hebt het volgende nodig om PS Remote Play te kunnen gebruiken:

• Een Android™-smartphone of -tablet, iPhone of iPad
    Ga voor meer informatie over de systeemvereisten naar Google Play™ of de App Store.
  • PS5™-systeem of PS4™-systeem
    Update je systeem altijd naar de nieuwste versie van de systeemsoftware.
  • Een account voor PlayStation™Network
    Gebruik hetzelfde account als je voor je systeem gebruikt. Als je nog geen account hebt, moet je er eerst een maken.
  • Een supersnelle internetverbinding
    Standaard raden we een supersnelle verbinding aan met upload- en downloadsnelheden van minstens 5 Mbps. Voor de beste prestaties raden we een supersnelle verbinding aan met een upload- en downloadsnelheid van ten minste 15 Mbps.
  • Je kunt een DualSense™ draadloze controller of DUALSHOCK®4 draadloze controller aansluiten op ondersteunde mobiele apparaten voor gebruik met PS Remote Play. Raadpleeg onderstaande gidsen voor meer informatie.
  • Als je spraakchat wilt gebruiken heb je een microfoon nodig, bijvoorbeeld de ingebouwde microfoon van je mobiele apparaat.

Met de PS Remote Play-app kun je je PlayStation®5-systeem of PlayStation®4-systeem bedienen vanaf een pc of Mac die is aangesloten op een supersnel netwerk. Controleer of je pc of Mac aan de vereisten voldoet en volg onderstaande stappen om Remote Play in te stellen.

Met PlayStation Portal™ Remote Player kun je je PlayStation®5-systeem op afstand bedienen. Je hebt alleen maar een snelle internetverbinding nodig.

De minimaal vereiste verbindingssnelheid voor Remote Play is 5 Mbps voor zowel uploaden als downloaden. Volg onderstaande stappen om te controleren of je verbinding aan deze vereisten voldoet.

Ontdek hoe je problemen met je PlayStation Portal™ Remote Player kunt oplossen.

Ontdek hoe je Remote Play op je PlayStation®5-systeem kunt inschakelen en hoe je instellingen voor Remote Play kunt wijzigen.

Mediaspeler

Ontdek welke disc- en bestandsindelingen worden ondersteund op PlayStation®5-systemen.

Toegankelijkheid

Leer hoe je de instellingen van je controller kunt aanpassen, de zoomfunctie voor het beeldscherm kunt instellen en ondertiteling kunt inschakelen met behulp van toegankelijkheidsinstellingen op PlayStation®5-systemen.

1. Ga naar het beginscherm en selecteer Instellingen> Toegankelijkheid.
  2. Selecteer een toegankelijkheidsinstelling om deze in te schakelen of aan te passen.
  1. Ga naar je Games -beginscherm en selecteer PlayStation Store
  2. Selecteer een game om de gamehub te openen.
  3. Druk op de driehoek-toets of selecteer het zijpaneel om de toegankelijkheidsfuncties voor de game weer te geven.

De ondertiteling beschrijft wat er op je scherm wordt gezegd en geeft tekst weer voor audiosignalen wanneer je bepaalde content kijkt.

1. Ga naar Instellingen Toegankelijkheid Doven en slechthorenden
  2. Schakel Ondertiteling weergeven in.

Ontdek hoe je je Access™-controller voor PlayStation®5-systemen kunt instellen en opladen.

Ontdek hoe je Access-controllerprofielen kunt instellen en gebruiken die passen bij jouw speelstijl.

Ontdek hoe je je Access-controller voor PlayStation®5-systemen kunt configureren.

Ondersteuningsvideo: Toegankelijkheidsinstellingen voor een PS5-systeem
Terug naar Categorieën
Problemen met de PS5 oplossen
Terug

Problemen met de PS5 oplossen

Problemen oplossen

1. Sluit je PS5™-systeem rechtstreeks aan op de HDMI-poort van je tv/beeldscherm.
  2. Als je alle andere audio- of videoapparaten verwijdert, kan dit problemen met beeld of geluid oplossen.
  3. Controleer of je tv/beeldscherm op het juiste kanaal staat. Controleer of de systeemsoftware van je tv/beeldscherm up-to-date is en of je de nieuwste firmwareversie hebt. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant voor extra instellingen die je mogelijk moet activeren om een hoge resolutie te ondersteunen.
  4. Probeer een andere HDMI-kabel.
  5. Probeer een andere HDMI-poort.
  1. Ga naar het beginscherm en selecteer Instellingen > Geluid.
  2. Selecteer Audio-uitvoer en pas vervolgens een van de volgende instellingen aan.
  • Instellingen voor audio-uitvoer
  • Audio-instellingen van de tv
  • Audio-instellingen van de AV-versterker
  • Instellingen voor compatibele hoofdtelefoons
  • Algemene audio-instellingen

Je PS5™-systeem detecteert de mogelijkheden van je tv en selecteert automatisch de best beschikbare resolutie. Je kunt de resolutie wijzigen in het PS5-systeeminstellingen voor video-uitvoer.

1. Ga naar Instellingen > Scherm en video
  2. Selecteer Video-uitvoer. Hier kun je Informatie over video-uitvoer bekijken of je video-uitvoerinstellingen wijzigen.
  1. Houd de activeringstoets drie seconden ingedrukt om het PS5-systeem uit te schakelen en verwijder vervolgens alle kabels en apparaten uit het systeem.
  2. Plaats het systeem op een zachte doek op een vlakke ondergrond en verwijder de voet.
  3. Plaats het systeem zodanig dat het schroefgat voor de voet naar je toe is gericht, het PS-logo naar beneden is gericht en de discsleuf zich aan je linkerkant bevindt.
  4. Plaats je handpalmen in de buurt van de bovenste hoeken en pak de rand van de kap vast. Trek de klep voorzichtig omhoog en naar jezelf toe. Mogelijk hoor je een klik.
    Het paneel komt omhoog.
  5. Zoek als de kap is verwijderd naar zwarte ringen op het optische station, inclusief een cirkel van zwarte plastic folie. Je kunt deze folie verwijderen of er doorheen duwen om bij de schroef te komen die hij bedekt. (Nieuwere systemen hebben deze plastic deksel mogelijk niet).
  6. Draai de schroef met een kruiskopschroevendraaier MET DE KLOK MEE totdat de volledige disc bijna helemaal zichtbaar is.
  7. Verwijder de disc voorzichtig. Trek de disc niet met geweld uit het optisch station.
  8. Plaats de onderklep terug door deze iets van de bovenrand te plaatsen (ongeveer 2 cm of 3/4 inch) en terug op zijn plaats te schuiven.
    Je hoort een klik wanneer de klep is vastgezet.
  9. Sluit alle kabels weer aan en schakel het systeem in.

De activeringsindicator op PlayStation®5-systemen en PlayStation®4-systemen heeft kleuren om een status of fout aan te geven.

Meer probleemoplossingen

1. Schakel het systeem uit door de activeringstoets drie seconden ingedrukt te houden.
  2. De activeringsindicator knippert eventjes voordat het systeem wordt uitgeschakeld.
  3. Zodra het systeem is uitgeschakeld, houd je de activeringstoets opnieuw ingedrukt.
  4. Laat de activeringstoets los nadat je het tweede piepje hebt gehoord. Het eerste piepje hoor je als je de activeringstoets indrukt en het tweede piepje zeven seconden later.
  5. Sluit de controller aan met de USB-kabel en druk op de PS-toets op de controller.
  1. PS5 herstarten
    - hiermee wordt de Veilige modus afgesloten en het PS5-systeem normaal opgestart.
  2. Video-uitvoer wijzigen
    - selecteer Resolutie wijzigen of HDCP-modus wijzigen. Deze opties kunnen van pas komen bij het oplossen van problemen met lege schermen.
  3. Systeemopslag repareren
    - met deze optie worden geen gegevens gewist. Probeer deze optie als je PS5-systeem niet goed opstart of als er opslagproblemen zijn.
  4. Systeemsoftware updaten
    - hiermee kun je de PS5-systeemsoftware bijwerken via een directe download of een USB-opslagapparaat.
  5. Standaardinstellingen herstellen
    Hiermee worden de standaard fabrieksinstellingen van de PS5 hersteld. Als je de standaardinstellingen herstelt, wordt inhoud op de systeemopslag zoals games, apps, screenshots, videoclips en opgeslagen gegevens niet verwijderd.
  6. Cache leegmaken en database opnieuw opbouwen
    Selecteer Cache met systeemsoftware leegmaken als er problemen zijn met de systeemfuncties of de prestaties afnemen.
    Selecteer Database reconstrueren om de harde schijf te scannen en een nieuwe database met alle content op het systeem samen te stellen. Deze optie is handig als er problemen zijn met de systeemfuncties of als een spelpictogram op het Beginscherm blijft staan nadat het is verwijderd.
  7. PS5 resetten
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens verwijderd en wordt het PS5-systeem in de originele staat teruggebracht.
  8. PS5 resetten (systeemsoftware opnieuw installeren)
    verwijdert alle gebruikersgegevens en de PS5-systeemsoftware.

Ga naar de diagnostische tool voor PlayStation Reparaties voor verdere stappen en om een reparatie te regelen.

Lees meer over foutcodes op PS5-systemen en hoe je deze kunt oplossen.

Terug naar Categorieën
PS5-software-updates
Terug

PS5-software-updates

Systeemsoftware updaten

Als je automatisch downloaden en automatische updates wilt toestaan, stel je in dat je systeem in de rustmodus verbonden blijft met internet en automatisch updatebestanden installeert. Schakel automatisch downloaden in en zet je systeem in de rustmodus als je deze niet gebruikt.

1. Ga naar Instellingen > Systeem.
  2. Selecteer Systeemsoftware > Systeemsoftware-update en -instellingen.
    Er wordt Update beschikbaar weergegeven als er een nieuwere versie beschikbaar is.
  3. Selecteer Systeemsoftware updaten om te updaten.

Voor de beste PlayStation-ervaring moet je ervoor zorgen dat de systeemsoftware van je PlayStation®5-systeem altijd is bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Problemen met de systeemsoftware oplossen

Als je de systeemsoftware opnieuw installeert op je PS5-systeem, worden alle gegevens op je PS5-systeem verwijderd. Dit proces wordt vaak aangeduid als het herstellen van de fabrieksinstellingen of een 'harde reset'.

Als je PlayStation®-systeem langere tijd offline is geweest of als een systeemsoftware-update is mislukt, moet je mogelijk de firmware van de PlayStation handmatig bijwerken in de Veilige modus.

Ondersteuningsvideo: PS5-systeemsoftware opnieuw installeren
Terug naar Categorieën

Gebruiksaanwijzingen

Gebruiksaanwijzingen

Zoek een handleiding voor je PS5-systeem, DualSense-controller of een ander apparaat.

Bekijk de garantie voor je systemen en apparaten.