Veilige modus gebruiken op PS5- en PS4-consoles

Lees hoe en wanneer je naar de Veilige modus gaat, een hulpmiddel om gegevens- en weergaveproblemen op te lossen op PlayStation®5-consoles en PlayStation®4-consoles.

Je console starten in de Veilige modus

1. Schakel de console uit door de activeringstoets drie seconden ingedrukt te houden.
    De activeringsindicator knippert eventjes voordat het systeem wordt uitgeschakeld.
  2. Zodra de console is uitgeschakeld, houd je de activeringstoets opnieuw ingedrukt.
    Laat de activeringstoets los nadat je het tweede piepje hebt gehoord. Het eerste piepje hoor je als je de activeringstoets indrukt en het tweede piepje zeven seconden later.
  3. Sluit de controller aan met de USB-kabel en druk op de PS-toets op de controller.

Wat is de Veilige modus?

Via de Veilige modus kun je je PlayStation-console met alleen de basisfuncties starten. De opties in de Veilige modus zijn ontworpen om je te helpen met het oplossen van problemen door de consoleopslag te reconstrueren, de resolutie te wijzigen of de fabrieksinstellingen van de console te herstellen.

Sommige opties van de Veilige modus kunnen leiden tot gegevensverlies. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van gegevens op een USB-station of cloudopslag voordat je deze opties selecteert.

De systeemsoftware updaten via de Veilige modus

Als je console gedurende een lange periode offline is geweest, of de verbinding met internet heeft verloren tijdens een update van de systeemsoftware, moet je mogelijk handmatig de systeemsoftware bijwerken. Een handmatige update kan rechtstreeks naar je PlayStation-console of naar een USB-station worden gedownload. Raadpleeg de onderstaande gidsen.

Kun je de Veilige modus niet starten?

Als je je console niet in de Veilige modus kunt starten met de bovenstaande stappen, moet je deze mogelijk uit- en weer inschakelen of de kabels controleren. Raadpleeg de gids hieronder voor de vereiste stappen voordat je een reparatie aanvraagt.

Wat zijn de opties in de Veilige modus?

Selecteer je console om de opties voor de Veilige modus te bekijken.

1. PS5 herstarten
    - hiermee wordt de Veilige modus afgesloten en de PS5-console normaal opgestart.
  2. Video-uitvoer wijzigen
    - selecteer Resolutie wijzigen of HDCP-modus wijzigen. Deze opties kunnen van pas komen bij het oplossen van problemen met lege schermen.
  3. Consoleopslag repareren
    - met deze optie worden geen gegevens gewist. Probeer deze optie als je PS5-console niet goed opstart of als er opslagproblemen zijn.
  4. Systeemsoftware updaten
    - hiermee kun je de PS5-systeemsoftware bijwerken via een directe download of een USB-opslagapparaat.
  5. Standaardinstellingen herstellen
    Hiermee worden de standaard fabrieksinstellingen van de PS5 hersteld. Als je de standaardinstellingen herstelt, wordt inhoud op de consoleopslag zoals games, apps, screenshots, videoclips en opgeslagen gegevens niet verwijderd.
  6. Cache wissen en Database reconstrueren
    Selecteer Cache van systeemsoftware wissen als er problemen zijn met de systeemfuncties of de prestaties afnemen.
    Selecteer Database reconstrueren om de harde schijf te scannen en een nieuwe database met alle content op het systeem samen te stellen. Deze optie is handig als er problemen zijn met de systeemfuncties of als een spelpictogram op het Beginscherm blijft staan nadat het is verwijderd.
  7. PS5 resetten
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens verwijderd en wordt de PS5-console in de originele staat teruggebracht.
  8. PS5 resetten (systeemsoftware opnieuw installeren)
    verwijdert alle gebruikersgegevens en de PS5-systeemsoftware.
  1. Systeem herstarten
    Hiermee wordt de Veilige modus afgesloten en de PS4-console normaal opgestart.

2. Resolutie wijzigen
    Hiermee wordt de schermresolutie gewijzigd naar 480p zodra de PS4-console opnieuw is opgestart. Deze optie kan van pas komen bij het oplossen van problemen met lege schermen.

3. Systeemsoftware updaten
    Hiermee kun je de PS4-systeemsoftware updaten via een directe download, USB-opslagapparaat of schijf.

4. Standaardinstellingen herstellen
    Hiermee worden de standaard fabrieksinstellingen van de PS4 hersteld. Als je de standaardinstellingen herstelt, wordt inhoud op de consoleopslag zoals games, apps, screenshots, videoclips en opgeslagen gegevens niet verwijderd.

5. Database reconstrueren
    Hiermee wordt de harde schijf gescand en een nieuwe database met alle content op het systeem samengesteld. Deze optie is handig als er problemen zijn met de systeemfuncties of als een spelpictogram op het Beginscherm blijft staan nadat het is verwijderd.

6. PS4 initialiseren
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens verwijderd en wordt de PS4-console in de originele staat teruggebracht.

7. PS4 initialiseren (systeemsoftware opnieuw installeren)
    Hiermee worden alle gebruikersgegevens en de PS4-firmware verwijderd.

8. HDCP-modus instellen (alleen voor PS4 Pro)
    Als je PS4 Pro-console is aangesloten op een 4K-tv die geen ondersteuning biedt voor HDCP 2.2 (raadpleeg de handleiding van je tv) kan het voorkomen dat er geen beeld wordt weergegeven tijdens het afspelen van 4K-games of gestreamde 4K-video. Om beeld te zien, moet je deze instelling kiezen en [2. enkel HDCP 1.40] selecteren op het volgende scherm*.

*De beeldresolutie kan hierdoor worden teruggebracht tot 1080p. Het beeld wordt in deze lagere resolutie weergegeven omdat 4K-beeld alleen kan worden weergegeven wanneer HDCP 2.2 wordt ondersteund door alle aangesloten apparaten, inclusief het beeldscherm, de HDMI kabels en een eventueel aangesloten A/V-versterker of home cinema-systeem.

Nog steeds problemen?

Ga naar de diagnostische tool voor PlayStation Reparaties voor verdere stappen en om een reparatie te regelen.