Updated 21 marca 2017

PS4: udostępnianie funkcji PlayStation Plus znajomym

Funkcje PlayStation Plus, z jakich mogą korzystać Twoi znajomi, gdy wpiszesz się na ich systemie PS4 lub oni wpiszą się na Twoim.

 
 

Przez cały czas posiadania przez Ciebie subskrypcji PlayStation Plus możesz udostępniać wybrane funkcje systemom PS4 aktywowanym na Twoim koncie PSN. To, co możesz udostępnić, jest uzależnione od tego, czy korzystasz ze swojego konta na PS4 znajomego czy na swoim PS4.

Twoje PS4

Funkcje PlayStation Plus, z których możesz korzystać

Funkcje PlayStation Plus, z których może korzystać Twój znajomy*

Funkcje PlayStation Plus, z których nie może korzystać Twój znajomy

  • Wszystkie funkcje PlayStation Plus
  • Wieloosobowy tryb online (podlega systemowym ustawieniom kontroli rodzicielskiej)
  • Granie w pobrane gry zakupione z rabatem PlayStation Plus
  • Granie w pobrane Gry co miesiąc w PS Plus
  • Kupowanie przecenionych produktów PlayStation Plus w PlayStation Store
  • Dysk internetowy na zapisane dane gier
  • Automatyczne pobieranie poprawek
  • Ekskluzywny, wcześniejszy dostęp PlayStation Plus do próbnych wersji gier

* Nie musisz się wpisywać jako użytkownik lokalny, żeby inni użytkownicy mogli korzystać z tych funkcji.

System PS4 Twojego znajomego – czasowo aktywowany przez Ciebie na Twoim koncie PSN

Funkcje PlayStation Plus, z których możesz korzystać

Funkcje PlayStation Plus, z których może korzystać Twój znajomy*

Funkcje PlayStation Plus, z których nie może korzystać Twój znajomy

  • Wszystkie funkcje PlayStation Plus
  • Granie w pobrane gry zakupione z rabatem PlayStation Plus
  • Granie w pobrane Gry co miesiąc w PS Plus
  • Tryb online dla wielu graczy
  • Kupowanie przecenionych produktów PlayStation Plus w PlayStation Store
  • Dysk internetowy na zapisane dane gier
  • Automatyczne pobieranie poprawek
  • Ekskluzywny, wcześniejszy dostęp PlayStation Plus do próbnych wersji gier

* Musisz wpisać się na swoje konto PSN w tym systemie, aby Twój znajomy mógł korzystać z tych funkcji.

Kiedy skończysz granie na systemie PS4 znajomego

  1. Ręczne przesyłanie zapisanych danych gier

Wybierz swojego użytkownika lokalnego i przejdź do menu   [Ustawienia] > [Zarządzanie zapisanymi danymi aplikacji] > [Zapisane dane w pamięci masowej systemu] > [Prześlij na dysk internetowy].

Musisz samodzielnie przesłać zapisane dane gier na dysk internetowy, ponieważ nie nastąpi to automatycznie, gdy grasz na systemie PS4 znajomego.

  1. Usuwanie użytkownika lokalnego

Przejdź do menu [Ustawienia] > [Użytkownicy] > [Usuń użytkownika], aby usunąć użytkownika lokalnego utworzonego w systemie PS4 znajomego.

Jeżeli wpisałeś się na ich systemie jako gość, po prostu wypisz się z PSN (nie ma użytkownika lokalnego, którego można by usunąć). Przejdź do menu [Ustawienia] > [PlayStation Network/Zarządzanie kontami] > [Wypisz się].

Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój znajomy nie uzyska dostępu do Twojego konta SEN, gdy skończysz granie.

  1. Usuwanie treści pobranych za pośrednictwem swojego konta PSN

W narzędziu do uruchamiania treści zaznacz gry pobrane na swoim koncie i naciśnij [Opcje] > [Usuń].

Twój znajomy nie ma możliwości grania w gry pobrane za pośrednictwem Twojego konta PSN, gdy się z niego wypiszesz, może więc chcieć je usunąć z dysku twardego swojego systemu PS4.