PlayStation Museum
PlayStation®
PlayStation®2
PlayStation® Portable
PlayStation®3
PlayStation®Vita
PlayStation®4
1994
2000
2004
2006
2011
2013
Datum izdavanja: 1994. (Japan), 1995. (Amerika, Europa)

Revolucionarna konzola PlayStation donijela je elegantan dizajn i CD oblik, što znači da su igre bile veće, imale su podršku za 3D i superiorniji zvuk u odnosu na prethodne verzije. U roku od 10 godina PlayStation je postala prva igraća konzola u povijesti koja se prodala u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Ridge Racer (Namco – 1994.)

Ako je postojala igra koja je igrače uvjerila da je PlayStation pogodan za arkadne igre, bila je to Namcova klasična trkaća igra. Zahvaljujući kombinaciji brze 3D grafike i zabavnog driftanja odmah je postala hit.

Crash Bandicoot (Naughty Dog – 1996.)

Ovaj omiljeni tobolčar proslavio sa na konzoli PlayStation, a ubrzo je postao i sinonim za nju. Crash je bez poteškoća postao hit zahvaljujući živopisnim prikazima, 3D okruženjima i dopadljivim likovima.

PocketStation (1998.)

PlayStation bila je jedna od prvih konzola s podrškom za vanjske memorijske kartice što je dovelo do razvoja memorijske kartice PocketStation 1998. PocketStation bila je memorijska kartica s ugrađenim LCD zaslonom i osnovnim kontrolama za mini-igre.

Jeste li znali:

Upravljač PlayStation (1994.)

Zahvaljujući četiri bočna gumba umjesto uobičajena dva upravljač PlayStation dizajnera Teiyua Gotoa razvojnim je programerima omogućio potencijal za istraživanje više mogućnosti igranja. Nakon njega stigao je upravljač Dual Analog (1997.), a zatim i originalni DUALSHOCK (1997.).

Kabel za povezivanje PlayStation (1995.)

Prije proboja interneta u svakodnevne živote taj je kabel igračima omogućavao povezivanje dvije konzole PlayStation na dva televizora i igranje više igrača – što je bilo praktično rješenje u eri prije interneta.

Tomb Raider (Core Design – 1996.)

Ova dinamična arheologinja s dva pištolja koja je promijenila svijet igara našla je sjajnog partnera na podjednako revolucionarnoj konzoli PlayStation; Lara Croft predstavila nam se nezaboravnim pokretima i savršenom kombinacijom akcije, istraživanja i zagonetki.

Metal Gear Solid (Konami – 1998.)

Odgovoran za popularizaciju žanra 3D akcijskih avantura, direktor Hideo Kojima uklopio je ogromnu količinu elemenata koji jednostavno nisu bili izvedivi u prethodnim formatima – od upotrebe snimljenih glasova do inovativne realistične mehanike igranja.

Datum izdavanja: 2000.

Ako je PS one bila revolucija videoigara, PlayStation 2 predstavljala je evoluciju koja je postavila nove standarde multimedija. HD 3D prikazi, mrežna igra i integrirani DVD reproduktor označavali su mogućnost jednostavne reprodukcije filmova, bez potrebe za skupim dodacima.

Grand Theft Auto III (Rockstar Games – 2001.)

Premda je već bilo popularan, serijal igara Grand Theft Auto uveo je konzolu PS2 u novo razdoblje 3D akcijskih sandbox igara u otvorenom svijetu, a snaga sustava omogućila je igračima jedinstveno iskustvo.

Ratchet & Clank (Insomniac Games – 2002.)

Glavni pisac ovu je igru opisao kao „kombinaciju Smrtonosnog oružja i jutarnjeg crtića“ – dlakavi mehaničar Lombax, njegov maleni robotski prijatelj i njihov asortiman vanzemaljskih oružja i dodataka munjevito su osvojili naklonost PS2 igrača.

Mikrofoni SingStar (2004.)

Konzola PS2 utrla je put novom razdoblju široko dostupne glazbene zabave zahvaljujući dvama SingStarovim mikrofonima. Ovaj inventivan princip ovjekovječena je nagradom za originalnost BAFTA 2005.

God of War (Sony Santa Monica – 2005.)

Posežući duboko u srž grčke mitologije ovu akcijsku avanturu iz studija Santa Monica obilježili su oštri mačevi i sandale, a na PS2 donijela je snažnu akciju upletenu u mitologiju i legende i nemilosrdnog novog antijunaka u liku Kratosa.

DUALSHOCK 2 (2000.)

DUALSHOCK 2 pod prste vam je donio još veću analognu preciznost uz veći raspon pokreta palica i gumbe osjetljive na pritisak te mogućnost prepoznavanja snage pritiska.

Jak and Daxter: The Precursor Legacy (Naughty Dog – 2001.)

Nakon Crasha Bandicoota, legendarne maskote za PS one, studio Naughty Dog stvorio je novog heroja, odvažnog, mlađahnog protagonistu i njegovog dlakavog prijatelja Ottsela u ovoj opsežnoj 3D akcijskoj avanturi.

EyeToy (2003.)

Povezujući se putem USB ulaza na konzoli PS2 EyeToy je bila digitalna kamera koja je projicirala sliku igrača na zaslon i pratila njegove pokrete. To su bili prvi temelji za mnoge buduće igre u okruženju proširene stvarnosti.

Signalne zujalice Buzz! (2005)

Konzola PS2 ponovno je oživjela konzolne kviz-igre za kućnu upotrebu u popularnoj seriji igara Buzz!, od kojih je prva bila Buzz! The Music Quiz. Ključ trenutačne popularnosti igre bili su intuitivne signalne zujalice isporučene uz igru.

Jeste li znali:

Datum izdavanja: 2004. (Japan), 2005. (SAD, Europa)

Nakon dvije uspješne kućne igraće konzole sljedeća je granica bilo igranje iz ruke. Predstavljamo moćnu džepnu konzolu koja omogućava igranje igara, reprodukciju filmova i glazbe te pretraživanje interneta.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (Rockstar Games – 2005.)

Ideja pune 3D verzije igre Grand Theft Auto na ručnom uređaju početkom tisućljeća djelovala je nestvarno, sve dok Rockstar na impresivan način nije realizirao taj nevjerojatan san dopunjen s prilagodljivim zvučnim zapisom i načinom za više igrača.

LocoRoco (Japan Studio – 2006.)

PSP postao je dom za razne inovativne naslove, a ova je klasična platformska slagalica igrače osvojila veselom grafikom i inventivnom upotrebom glazbe.

Jeste li znali:

Lumines: Puzzle Fusion (Q Entertainment – 2004.)

Legendarna klasična slagalica dizajnera Tetsuye Mizuguchija od svog je nastanka kao verzije za PSP izdana u 10 izvedbi. Multimedijski potencijal ručne konzole nadahnuo je Mizuguchi-sana na izradu slagalice u kojoj će glazba predstavljati srž.

Go!Cam (2006.)

Uz Go!Cam konzola PSP dobila je mogućnost snimanja fotografija i videozapisa sa zvukom, što je omogućilo kasniji razvoj igara u okruženju proširene stvarnosti, uključujući između ostalih i adrenalinski naslov Invizimals (2009).

2005. – A Day in a Life

Datum izdavanja: 2006. (Japan, SAD), 2007. (Europa)

Svi elementi zbog kojih je PS2 postao najbolja konzola na svijetu predstavljali su snažnu osnovu za PlayStation 3. Reproduktor za Blu-ray disk uveo je HD kao standardnu razlučivost, dok su interni pogon tvrdog diska i bogate internetske funkcije otvorili vrata brojnim zabavnim sadržajima.

Sixaxis (2006.) / DUALSHOCK 3 (2007.)

Zahvaljujući mogućnosti praćenja šest osi kretanja, bežični Sixaxis predstavljao je temeljni oblik za upravljanje pokretima. Do 2007. godine Sixaxis je postao DUALSHOCK 3 dodavajući svojim značajkama i povratnu vibraciju.

PlayStation Home (2008.)

Kao inovativno društveno okruženje koje se može istraživati kroz oči prilagođenog avatara, PlayStation Home igračima je omogućavao uređivanje vlastitog osobnog digitalnog stana, interakciju s drugim igračima, gledanje demonstracija i sudjelovanje u posebnim događajima.

PlayStation Plus (2010.)

Omogućavajući igračima pristup vrhunskim značajkama, kao što su ekskluzivni popusti za PlayStation Store i izbor igara za besplatno preuzimanje, ova popularna pretplatnička usluga početkom 2018. godine dosegla je kolosalnih 34 milijuna članova.

Saznajte više

Stereoskopski 3D filmovi i igre (2010.)

Uz kombinaciju 3D televizora, kompatibilnih naočala i neke od odabranih igara ili filmova s Blu-ray 3D diska doživljaj gledanja i igranja stotina kompatibilnih filmova i igara dobio je sjajnu novu perspektivu.

The Last of Us (Naughty Dog – 2013.)

Studio Naughty Dog pokazao je drugu stranu svoje ličnosti u horor akcijskoj avanturi koja će postati jedna od najhvaljenijih igara u povijesti videoigara.

2007. – This is Living

PlayStation Network i PlayStation Store (2006.)

PlayStation Network postavio je temelje za čvorište koje je kasnije postalo nezaobilazno za mrežno igranje, glazbu, filmove, TV, internetsku komunikaciju itd. PlayStation Store ubrzo je postao nezaobilazno čvorište za preuzimanje i kupnju igara za PlayStation.

Saznajte više

PlayStation Eye (2007.)

Zahvaljujući četverostrukoj razlučivosti i dvostruko većem broju sličica u odnosu na EyeToy za PS2, PlayStation Eye postao je sjajan partner za PlayStation Move te od presudne važnosti za inovativne igre u okruženju proširene stvarnosti, kao što je EyePet.

Serijal LittleBigPlanet (Media Molecule – 2008.)

Od 2008. godine igrači su izgradili preko 10 milijuna razina ove dopadljive platformske igre koja omogućava igranje, stvaranje i dijeljenje. LBP predstavlja svijet Sackboyu, tihoj, ali legendarnoj zvijezdi serijala.

Upravljač pokreta PlayStation Move (2010.)

PS3 omogućio je naprednu kontrolu pokreta upravljačem pokreta PlayStation Move pružajući tako zabavan osjećaj iznimno preciznog rukovanja reketom, štapom, pištoljem ili bilo kojim drugim predmetom koji bi kompatibilna igra zahtijevala.

Saznajte više

Grand Theft Auto V (Rockstar Games – 2013.)

Zahvaljujući priči s više likova i zasebnom načinu za više igrača (Grand Theft Auto Online) GTA je popularnošću srušio dotadašnje rekorde i trenutačno je najbrže prodavani zabavni proizvod u povijesti.

Jeste li znali:

Datum izdavanja: 2011. (Japan), 2012. (SAD, Europa)

Kao najsnažnija ručna konzola na tržištu u trenutku predstavljanja, PlayStation Vita donijela je sjajni OLED dodirni zaslon od pet inča i dvije potpuno analogne palice (prvi takav slučaj kod ručnih igraćih konzola) te stražnju dodirnu plohu za dodatnu kontrolu.

Gravity Rush (Sony Japan – 2012.)

Drugi PlayStation lik koji je ubrzo postao iznimno popularan bila je Kat, junakinja s amnezijom ove akcijske avanture koja prkosi gravitaciji. Igra iz radionice Japan Studio postavila je izazov pred igrače da ovladaju gravitacijom doslovno izokrećući stvari u igri.

Killzone Mercenary (Guerrilla Cambridge – 2013.)

Namjenske dvostruke analogne palice konzole PS Vita uvele su modernu pucačinu iz prvog lica u sferu ručne konzole, u vizualno dopadljivom, intenzivnom i značajkama bogatom naslovu, uz dodatak namjenskog mrežnog načina za više igrača.

Jeste li znali:

Uncharted: Golden Abyss (Bend Studio – 2011.)

Prvo putovanje Nathana Drakea u svijet ručne konzole donijelo je velik dio eksplozivne akcije iz PS3 okruženja uz dodatak novog načina upotrebe značajki sustava PS Vita, uključujući čišćenje arheoloških nalaza dodirom zaslona.

Tearaway (Media Molecule – 2013.)

Kao i LBP, Tearaway potiče maštu zanimljivom upotrebom značajki sustava PS Vita koje omogućavaju igračima upravljanje svijetom u igri preko stražnje dodirne plohe, što je tek jedna od inovativnih ideja.

2012. – The World is in Play

Datum izdavanja: 2013. (SAD, Europa), 2014. (Japan)

Osma generacija videoigara eruptirala je na moćnom sustavu s podrškom za prikaz živopisne HDR grafike, integrirano usmjeravanje i značajke društvenih mreža za trenutačno dijeljenje najboljih (ili najgorih) trenutaka igranja, uz dodatak najudobnijeg upravljača DUALSHOCK dosad.

Kamera PlayStation (2013.)

Kamera PlayStation osim emitiranja videozapisa, glasovnih naredbi i prepoznavanja lica korisnika za prijavu u PS4 donosi i dvije iznimno osjetljive kamere koje omogućavaju dočaravanje dubine polja, što je neophodno za PlayStation VR.

Saznajte više

Bloodborne (FromSoftware – 2015.)

Djelomično nadahnuta literaturom Brama Stokera i H.P. Lovecrafta, ova beskompromisna i iznimno intrigantna gotička avantura ostaje jedna od najcjenjenijih igara za PS4.

Saznajte više

PlayStation VR (2016.)

Ovaj pionirski sustav virtualne stvarnosti donosi novu perspektivu u videoigre zahvaljujući revolucionarnim naslovima kao što je pucačina u holivudskom stilu Blood & Truth, inovativna platformska igra Astro Bot Rescue Mission, uzbudljivi horor preživljavanja u prvom licu Resident Evil 7 i jedinstveno ritmičko iskustvo Beat Saber.

Saznajte više

Horizon Zero Dawn (Guerrilla – 2017.)

Između svoje legendarne protagonistice Aloy i novog svijeta koji su pregazili mehanički dinosaurusi, ova je avantura otvorenog svijeta postala jedna od najuspješnijih modernih igara, osvojivši više od 23 velike nagrade.

Saznajte više

God of War (Santa Monica Studios – 2018.)

Atreus i njegov stariji i mudriji otac Kratos žive u divljinama Norveške te tvore nezaboravan tim u ovoj moćnoj akcijskoj avanturi, sjajnom primjeru moderne priče u svijetu igara.

Saznajte više

Death Stranding (Kojima Productions – 2019.)

Legendarni tvorac igara Hideo Kojima osmislio je akcijsku avanturu otvorenog svijeta s nezaboravnim doživljajem nadnaravne prijetnje koja prkosi svim žanrovima, a sve to uz ekipu zvijezda, uključujući Normana Reedusa i Lindsay Wagner.

Saznajte više

Bežični upravljač DUALSHOCK 4 (2013.)

Zahvaljujući dotjeranom obliku, naprednom žiroskopu, ugrađenom zvučniku, mogućnosti snimanja videozapisa i zaslona, svjetlosnoj traci i dodirnoj plohi, bežični upravljač DUALSHOCK 4 jedan je od najfleksibilnijih upravljača koji su ikad izrađeni.

Saznajte više

PlayStation Now (2014.)

Uz sve veći katalog vrhunskih igara, nezavisnih dragulja i kultnih klasika, ova usluga pretplate koja se temelji na oblaku nudi pristup stotinama naslova za PS3 i PS4 radi streaminga ili preuzimanja na zahtjev. Možete se igrati čak i na PC-ju sa sustavom Windows pomoću aplikacije i bežičnog upravljača DUALSHOCK 4.

Saznajte više

Uncharted 4: A Thief’s End (Naughty Dog – 2016.)

Dokazujući svoju vrijednost u svakoj generaciji, Naughty Dog zadivljuje igrače u fantastičnoj akcijskoj avanturi koja putovanje Nathana Drakea privodi dirljivom kraju uz vizualno bogatstvo detalja i mnoštvo spektakularnih pokreta.

Saznajte više

PS4 Pro (2016.)

Kao nadogradnja ionako moćnoj konzoli PlayStation, PS4 Pro donosi vizualnu vjernost 4K i HDR razlučivosti, prikazujući igre i zabavne sadržaje na zaslonu u fantastičnim detaljima.

Saznajte više

GT Sport (Polyphony Digital – 2017.)

Jedan od glavnih naslova konzole PlayStation GT Sport redovitim se ažuriranjima poboljšavao te sadrži impresivnu ponudu automobila i staza, kao i revolucionarne globalne e-sportske turnire koje predstavlja FIA – gdje pobjednici svjetskog finala primaju priznanja koja podržavaju motorističke organizacije iz stvarnog svijeta.

Saznajte više

Did you know?Želite saznati što je sljedeće?

Registrirajte se za primanje PlayStation e-pošte i među prvima saznajte novosti, događaje i promotivne akcije.Pratite nas na društvenim medijima